facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев поиска по-радикални мерки срещу коронавируса

Главният секретар на МВР призова да се молим от вкъщи, вместо да посещаваме храм
2 333

В качеството си на обикновен български гражданин аз се надявам и мисля, че е време държавата в лицето на изпълнителната и законодателната власт да вземат още по-радикални мерки. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Съдебната палата след срещата си с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и главния секретар на МВР Ивайло Иванов във връзка с действията по ограничаване разпространението на коронавируса.

Също като гражданин, Гешев изрази мнение, че всички зимни курорти у нас трябва да бъдат затворени, както било в други държави. Той съобщи, че по нареждане на прокуратурата е издадено предписание за спиране на ски лифта в Банско. "През последните дни чувам да се говори много какво ще стане с икономиката. За всички трябва да е ясно, че икономика се възстановява, но не така стоят нещата с човешкия живот. Всички ние трябва да вземем необходимите мерки да опазим здравето на всички български граждани. Ние сме народ, който е минал през много изпитания, ще минем и през тази кризисна ситуация", категоричен е главният прокурор.

По негови думи в ситуация на извънредно положение съществуват няколко риска. "Основните два са извършване на престъпления, които са свързани с отклонение на лицата, поставени под карантина, и престъпления, които можем да опишем като телефонни измами, а в други времена наричани мародерство", посочи Гешев. Той добави, че от днес започват и масирани проверки за спекула със стоки от първа необходимост. Уверявам, че продължаваме да работим. Кризисната ситуация не означава, че хората, които извършват престъпления, ще спрат да го правят. Прокуратурата осъществява постоянен мониторинг върху контролните органи, от които зависи защитата на здравето", заяви Иван Гешев.

Главният прокурор призова още за "своевременна, бърза и адекватна промяна на българското законодателство" по отношение на "фалшивите новини", с които се всявало паника. "Българският Наказателен кодекс е от времената на другаря Тодор Живков и текстовете са морално остарели. Сега берем плодовете на това", категоричен е Гешев.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски от своя страна посочи, че заразените лица, които ще бъдат поставени под домашни условия, се увеличават с всеки изминал ден. Поради това трябва да има твърда позиция в лицето на съдебната власт за спазването на карантината. "Отделно вие сте свидетели каква спекула се вихри. Лъжливи новини за лекарства. Всичко това изисква вниманието на прокуратурата. Ние от щаба разбрахме, че не можем сами да се справим с всички проблеми", отбеляза Мутафчийски. До момента са образувани 6 досъдебни производство за неспазена карантина.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов отговори на въпроса дали ще бъдат предприети действия по отношение на храмовете, в които се провеждат богослужения. "Вярата е нещо, което ни крепи. Ние не трябва да ѝ посягаме. Тя е във всеки един човек, във всяка една личност. Препоръката за събиране на хора в затворени помещения да не са повече от 30 души е в сила. До този момент няма забрана за посещаване на храма или заповед, която ги затваря. Но когато човек има вяра, той може да се помоли навсякъде, дори от вкъщи. Не е задължително да се отиде в храм", коментира той.

НАРУШЕНИЕ

Районната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за нарушаване на наредба, издадена против разпространяването на заразна болест по време на епидемия, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. 

36-годишният германски гражданин, който е със статут на постоянно пребиваващ в България, потърсил медицинска помощ в болницата „Света Анна“ на 14 март тази година. Във връзка с оплакванията, бил насочен към инфекциозната клиника. След като разбрал, че ще бъде приет там, мъжът взел документите си и напуснал лечебното заведение. Той е бил издирен и върнат в болницата. Пробата му за коронавирус се е оказала отрицателна.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът даде парите за чиновниците, без да чака обществено обсъждане

05.08.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА, МИЛА КИСЬОВА

4043 5
Бюрото за защита на Гешев набъбва с нови служители

04.08.2020

Обновена

8203 36
Борисов не си тръгва, защото е обещал много на могъщи хора

03.08.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

39219 51

Коментари

Нафарфор

Ами да спретнат една показна акция срещи ОПГ от вируси и бацили, естествено документирана от МВР-пикчърс!

Доц.Трътлев

В някоя църква.

mustak

Гешефт се изявява като главен имунолог на Републиката. Гака е когато жабата не си знае гьола.

 

Justinian2
снимка на Justinian2

Що не е с маска тоя ? На какво разстояние са един от друг ? Биг Бос ! Не го лови вируса ?

Nickname186

Да не ми се офлянква тука с некви си лифтове и загриженост за човешкия живот, а да каже веднага

КОГА ЩЕ ВДИГНЕ ПЕНСИИТЕ!

wreckage
снимка на wreckage

В качеството си на обикновен български гражданин аз се надявам и мисля, че е време държавата в лицето на главния прокурор да спре да се праи на обикновен български гражданин пред медиите.

rokosovski2

От 1 февруари 1991 г. цените на всички стоки и услуги, невключени в приложението по предходната алинея, се образуват и договарят свободно.

 

https://www.ciela.net/svobodna-zona-darjaven-vestnik/document/-1088679423/issue/1067/postanovlenie-%E2%84%96-8-na-ministerskiya-savet-ot-29-yanuari-1991-g-za-liberalizirane-na-tsenite-i-sotsialna-zashtita-na-naselenieto

Васик

Много се съмнявам, че това е значението на мародерство, но след като мисирка означава журналист, явно се създава нов специфичен език за хората на високи постове.

сомнамбул

Гешев призовава за инзвъредн мерки за съсипване на България 

dream team
снимка на dream team

Дрескодът на тоя отляво е за цирка.

майор Цепеняков

Вирусът гарантирано е член на организирана престъпна група! И по прокурорската традиция за всеки един престъпник - както трябва. Долу на земята, на колене!

Kolio1968
Говняр.
Chesanot
снимка на Chesanot

ОПГ-то срещу вируса? :D

Аз залагам на вируса!

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Гешеф -градоначалник.

Калъпът Магнаура.

Влез или се регистрирай за да коментираш