Медия без
политическа реклама

Гешев иска Борисов да бъде разпитан за взрива край колата му

Разследването на събитията от 1 май м.г. още не е приключило

Бойко Борисов
Илияна Димитрова
Бойко Борисов

Бившият главен прокурор Иван Гешев настоява бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде разпитан по разследването за взрива, който избухна край колата му на 1 май 2023 г., когато все още беше главен прокурор. Гешев беше уволнен от поста на 12 юни.

През декември стана ясно, че е готова експертизата, правена от 6 вещи лица, които са изследвали 23 обекта и са провели и експериментални взривове. Заключението им е, че взривът е бризантно взривно вещество нитропента в самоделно взривно устройство, което се задейства по електрически способ. Вещите лица обаче не са отговорили дали този взрив е бил предназначен да убива. Затова е назначена и допълнителна експертиза за пораженията, които е можело да нанесе такова устройство. Тя ще се прави с компютърни модулации. "Работи се по всяка една възможна версия. Не е изключена и версията инсценировка. Другите са опит за убийство и сплашване на Гешев, за да напусне поста си", посочиха от прокуратурата тогава.

Гешев коментира преди дни пред actualo.com, че не знае докъде е разследването, не разчита на българските служби за сигурност и се съмнява, че по делото се работи обективно. Разчитал само на това, че по делото работят Европол и ФБР. Той допълни, че ще има искания по делото. "Например да разпитат Бойко Борисов, защото имам съмнения, че опитът за убийството ми е свързан с всички събития след това (довели до уволнението му, б.а.)", посочи Гешев. Той е сигурен, че е отстранен от поста си "по молба към другите политически сили от Бойко Борисов, който имал лични мотиви - делата срещу него - Барселонагейт, кюлчетата и пачките и т.н. Бившият главен прокурор сподели, че му били изпратени "пощенски гълъби" тези дела да бъдат прекратени. Той обаче не коментира защо същите тези дела стояха на трупчета в прокуратурата, когато той беше в добри отношения в Борисов. Гешев смята също, че отстраняването му като главен прокурор е било "условие за сглобката".

Гешев се оплака още, че не е призован по делото за взрива, но по информация на "Сега" той е дал показания. Разпитани са и охранителите му от НСО, преминаващи граждани в близост до местопроизшествието, близки и познати на Гешев, както и други свидетели.

След като приключи разследването, материалите трябва да му се предявят и той има право по закон да направи искания, бележки и възражения.

Неотдавна Гешев разви пред "Свободна Европа" тезата, че "предвид цялата ситуация, предполагам, че Борисов седи зад това нещо (отстраняването му от поста, б.а.) по някакъв начин. По някакъв начин е свързан с цялата поредност, която се случи. Някой е пробвал и след като не му се получи, е пробвал по другия начин. Подозирам, че Борисов е един от основните. Кои са другите - попитайте г-н Сарафов и г-н Стоянов, който е министър на вътрешните работи. Те трябва да ви отговорят", каза той. И продължи: "То е ясно, защото това е политическо решение, взели са го всички политически лидери, а Пеевски е един от лидерите и флагман в момента на евроатлантизма и на всичко, което се случва в парламента. Вие мислите, че Пеевски не е бил лидер към онзи момент? Така ли мислите? Между официално и реално, нали, каква е разликата? Ролята му беше същата като в момента - сега официално, преди реално. Сега е официално и реално - това не ви ли е ясно?"

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата