Медия без
политическа реклама

Гешев и Сарафов могат да бъдат разследвани за престъпления

Ако депутатите приемат спешно механизма, той може да се приложи веднага, обяви правосъдният министър

16 Май 2023
Крум Зарков
БГНЕС архив
Крум Зарков

Главният прокурор Иван Гешев и неговият заместник и шеф на националното следствие Борислав Сарафов могат да бъдат разследвани за престъпления. Това се разбра от интервю на правосъдния министър Крум Зарков по Нова тв. Според него, ако в спешен порядък депутатите приемат механизма за разследване на главния прокурор, който се предлага от служебното правителство и ПП-ДБ, той може да се приложи веднага още по отношение на Гешев и Сарафов.

Механизмът предвижда разследването да се извърша от съдия, който ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура. В този случай прокурорската колегия на ВСС няма да има право на преценка. Върху действията на разследващия ще има само съдебен контрол, а не и контрол от прокуратурата. Разследването ще се води от полицай, а не от следовател. Предвидена е и процедура за временното отстраняване от длъжност на главния прокурор, когато той вече е обвиняем за умишлено престъпление от общ характер. Прокурорът по разследването ще внася мотивирано искане в Пленума на Висшия съдебен съвет за временното отстраняване от длъжност до приключване на наказателното производство.

Зарков обяви, че Гешев и Сарафов взаимно са се обвинили в углавни престъпления, а няма механизъм, по който да се разследват. На въпрос за какви престъпления може да става дума, правосъдният министър обяви, че според него има обвинения в злоупотреба с власт и влияние, намеса в разследване, принуда.

Главният прокурор Иван Гешев публично скъса оставката си, обяви, че ще завърши мандата си и фронтално атакува лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Гешев се определи за жертва на политическата мафия, олигархията и престъпността.

Той обясни какво би станало, ако се приеме механизмът: „Ще бъде сезирана Наказателната колегия на Върховния касационен съд, която ще определи магистрат, който в момента е върховен съдия или с ранг на върховен съдия, който ще стане ад хок прокурор и ще може да разследва това нещо без съмнения, че преди или след разследването е бил или ще бъде под влиянието на тези, които разследва”.

Зарков потвърди, че Сарафов вече е с охрана от понеделник вечерта. „Никога не съм отказвал защита на магистрат, когато е поискал такава”, каза правосъдният министър.

Зам. главният прокурор Борислав Сарафов, който сутринта беше обвинен от началника си Иван Гешев, че е в основата на преврата срещу него, отвърна на удара.

Правосъдният министър призова членовете на ВСС да не се крият: „Има начин да се излезе от ситуацията и той не е ексцентричен – всеки да си свърши работата. Този Висш съдебен съвет изкара много противоречив мандат и има възможност да го завърши по друг начин. 

Крум Зарков коментира и спекулациите с имена за евентуален следващ обвинител номер 1. Според него нито Гешев, нито Сарафов трябва да изпълняват функцията на главен прокурор.

 

Дрон на хоризонта

"От вчера следобед един дрон обикаля и влиза в терасата ми.  Жилището е собственост на родителите на съпругата ми", оплака се по БНТ друг персонаж от скандала в прокуратурата и следствието - зам.-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров. На въпроса дали се страхува за живота си Тодоров отговори:  "Има моменти в живота, в които трябва да проявиш характер". Само минути по-късно пред Нова телевизия Ясен Тодоров вече обяви, че не желае да обсъжда темата с дрона, но не се страхувал да ходи по улиците и няма да иска охрана от правосъдното министерство.

По повод предложението на Сарафов за отстраняването му, Тодоров коментира: "Не съм запознат с мотивите по предложението за освобождаването. Медийните ми изяви на 2 и 3 май /във връзка с "атентата" срещу главния прокурор Иван Гешев, бел.ред./ са изцяло съгласувани с пресцентъра на МВР и самия Борислав Сарафов, като даже той заяви на останалите зам.-директори и говорителя на националното следствие, че от един момент нататък само аз ще комуникирам с медиите".

Той потвърди и за присъствието на израелския експерт. "Израелският специалист, който беше на местопроизшестието за кратко време, изложи становището си и аз му имам доверие. Пред вас казвам, че ако експертизата установи друго, ще си подам оставката. Според становището на този човек е използван някакъв вид взрив за военни цели, изстрелва осколки с голяма скорост и голям поразяващ ефект", смята той. Тодоров потвърди, че той е завел израелския специалист до мястото на взрива и подчерта, че експертът сам е предложил съдействие.

Ясен Тодоров показа съобщението, което Борислав Сарафов е изпратил до колегите си в деня на инцидента. От него става ясно, че чуждестранният експерт е ръководител на антитерористичното звено на Израел. "Бих отишъл с най-голямо удоволствие на изслушване в парламента, но само при положение, че това стане при закрити врата и без телефони, които записват", каза зам.-директорът на НСлС.

Тодоров не знае в националното следствие да има разследвания срещу Бойко Борисов, но коментира, че има такива срещу други народни представители.

"Ясно е на чия страна съм - с пълното съзнание, че това може да ми доведе усложенния в живота, не мога в името на някакъв комфорт да си мълча, защото искам да мога да гледам хората в очите (...) В петък, 5 май, ние се разделихме като екип и приятели. Аз съм бил изключително лоялен към директора на националното следствие", каза Ясен Тодоров.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата