Медия без
политическа реклама

Гешев и министри се групираха срещу престъпленията с културни ценности

Работната група се сформира изведнъж след скандалите с колекцията на Божков

06 Февр. 2020
ПРБ

Главният прокурор Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и министърът на културата Боил Банов създадоха работна група от прокурори, инспектори и експерти за противодействие на престъпленията свързани с културни ценности, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Оттам посочват, че работната група ще анализира действащите нормативни и други междуведомствени актове, отнасящи се за ефективно противодействие на престъпните посегателства срещу културни ценности. "Приоритетно ще бъде изготвен констативен доклад на съществуващите нормативни актове, както и предложение за необходимите промени в тях", става ясно от съобщението.

Съвместната работа на прокуратурата с изпълнителната власт срещу иманярите започва непосредствено след скандалите с колекцията от културни ценности на хазартния бос Васил Божков. В началото на седмица беше съобщено, че започва изнасянето на антични предмети от офисите на "Новe Холдинг", но в последствие тези твърдения бяха опровергани. Главният прокурор Иван Гешев обаче даде да се разбере, че държавата ще конфискува скъпата колекция. В интервю за БНТ той заяви, че тези "съкровища са откраднати от българската земя" и е манипулация да се твърди, че могат да се съхраняват само на едно място.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата