Медия без
политическа реклама

Гешев: Ако трябва, да се промени Конституцията и да има възмездие

Всички български граждани са уверени, че голяма част от българския капитал е с криминален произход, заяви главният прокурор

13 Февр. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Главният прокурор Иван Гешев, министърите на вътрешните работи - Младен Маринов, и на екологията - Емил Димитров, бяха в Бобов дол, където по нареждане на Гешев започна проверка на едноименната ТЕЦ, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, заради нерегламентирано горене на отпадъци.

"Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации. Предмет на проверката ще са издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци; съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен", ТЕЦ "Перник" (б.р - всички са свързвани с Ковачки) по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО", гласи съобщението на прокуратурата.

След като бяха в общината на Бобов дол за среща с жители на града, Гешев и двамата министри излязоха, а главният прокурор говори пред медиите.

"Има данни, че се горят материали, които не са пригодени за това. Най-вероятно не са спазени изискванията. По-лесно е да караш "Майбах", да имаш яхти, отколкото да вкараш средствата в привеждането на инсталациите на ТЕЦ-а в необходимите норми. Ще се прави проверка какво се гори, ако трябва няколко пъти на вечер. Ще има връзка с директора на полицията, с прокуратурата, и ще имаме данни своевременно, ако има нарушения. А ако има престъпления, ще се търси наказателна отговорност", заяви Иван Гешев.

Главният прокурор допълни, че ще се направи и цялостна проверка на ТЕЦ "Бобов дол", както и на язовира край града. По този повод Гешев добави: Има съмнение, че с тежкотоварна техника се изкарват въглища, а не, както е декларирано - глина. Г-н Маринов (б.р. - вътрешният министър) посочи, че ще се извършват проверки съвместно с ДАИ да се види дали съответните камиони са претоварени, за да се установи дали е това, което смятат гражданите на Бобов дол."

След това главният прокурор отново нападна индиректно Ковачки: "Никой не може да забрани на някого да развива бизнес, но този, който развива бизнес, трябва да спазва българското законодателство. Държавата трябва да го накара да го спазва. Ако трябва, ще си продадеш майбаха, яхтата и някоя вила, и ще си въведеш пречистватели на теца. Вместо печалба от 1000%, ще си сложи филтри на комините, за да е чист въздухът, и ще направи 100% печалба, но ще спазва законодателството, а хората ще дишат чист въздух".

А после Гешев говори и за наредената от него проверка на всички приватизационни сделки в последните 30 години. 

"Всички български граждани са уверени, че голяма част от българския капитал е с криминален произход, с генезис, свързан с трансформация на държавен в частен бизнес. Проверката на приватизацията е с претенция да бъде комплексна и да бъде извършена и с (помощта на) министерството на икономиката, на МВР, на Сметната палата, където са правени интересни одити, които ще са много показателни - каза главният прокурор. - Целите са две: Ако бъдат констатирани данни за престъпления, за които не е изтекла давност, да бъдат извършени наказателни производства. Втората цел - не можем да го направим на мига, тъй като сделките са над 10 000, но можем да информираме гражданите, да им покажем истината за това, което се случи през последните 30 години. Ще се види каква е съдбата на едно предприятие - как и за колко е купено, нарязано ли е на скрап, къде са банковите гаранции, осигурени ли са работните места ? Вчера чух, че има всеобща подкрепа от политическите сили. За мен това не означава нищо, за мен е важно политиците да променят законодателството, ако трябва Конституцията, така, че да даде възможност на прокуратурата да си свърши работата и да има възмездие за хората, които откраднаха активите на българските граждани. Тези активи или бяха обезкостени, или нарязани за скрап, или купени за смешни пари от други хора. Тези активи, доколкото вече съществуват, са в ръце, които са ги придобили по криминален начин. Вероятно има и случаи, когато всичко е протекло по правилата. Но имам съмнение, че процентът на това ще е незначителен".

Иван Гешев коментира и информацията от тази сутрин, че обвиненият за 11 престъпления Васил Божков е поискал помощ от чужда страна, за да бъде освободен от ареста в Абу Даби. Главният прокурор каза, че разбира всичко, което прави Божков, и посочи, че хазартният бос разполага с много възможности. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата