Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ стигна и до Иван Костов, за да защити Гешев

Николай Колев заслужаваше, каза депутатът Бранимир Балачев по адрес на убития прокурор

19 Яну. 2023ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
БГНЕС
Иван Гешев в правната комисия днес.

ГЕРБ се хвърли в пламенна защита на главния прокурор и срещу приемането на специален механизъм за разследването му. Правната комисия в момента разглежда предложенията за промени в НПК и Закона за съдебната власт, които регламентират тази процедура. Идентичните проекти бяха внесени от служебното правителство и от "Демократична България", а България е включила приемането на механизма сред ангажиментите си в Плана за възстановяване, по който се очакват милиарди евро.

„Фронтмен“ на защитата на Гешев стана варненският адвокат и депутат от ГЕРБ Бранимир Балачев. В аргументите си той стигна до абсурдни изводи, като например, че прокурорът "Николай Колев заслужаваше, защото правеше такива поразии". Колев беше убит по времето на главния прокурор Никола Филчев, а заради неадекватното разследване на убийството България беше осъдена от Страсбург по прословутото дело „Колеви“, с което бе констатирано, че няма ефективен механизъм за разследване на главния прокурор. Филчев в момента е част от експертен съвет към прокуратурата. Председателят на комисията Радомир Чолаков (ГЕРБ) помоли репликата на Балачев за Колев да не влиза в протокола.

Балачев обясни, че той знае и Филчев, и Колев, защото и двамата били от неговия край. Двамата се "тричали" взаимно. И враждата им била инцидентен случай в правораздавателната система, в която двама прокурори си противоречат, но всъщност битката била между Филчев и премиера тогава Иван Костов. Като целта на Костов била да посочва кой да бъде обвиняем. "Нямате на идея колко опасна работа е тая", продължи разгорещено Балачев.

Балачев продължи да пледира как няма нужда от специална процедура за разследване на главния прокурор, защото той си е редови гражданин и трябвало да бъде разследван като всеки. В крайна сметка обаче проектите минаха на първо четене в правната комисия.

Изслушването на главния прокурор

Преди да стигнат до дискусията по проектозаконите, депутатите изслушаха главния прокурор. Всъщност гласуването на проектите беше отложено от миналата седмица точно за да може Гешев да говори пред депутатите, макар и тогава той да беше представен в комисията от част от заместниците си.

"Предполагам, в рамките на шегата, че пропуснахте ООН и ЮНЕСКО." Така главният прокурор Иван Гешев отговори на забележката на бившия вътрешен министър, а сега депутат от "Продължаваме промяната" Бойко Рашков, че България получава упреци от американския конгресмен Уорън Дейвидсън, че действията и бездействията на българската прокуратура застрашават сигурността на НАТО и Европа.

Гешев обясни, че прокуратурата няма практиката да коментира лични мнения на чужди политици, както и че Дейвидсън е един от над 400 конгресмени. "Ако някой от вас изкаже мнение за някой политик или за европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, тя едва ли ще тръгне да коментира", продължи Гешев. Според него Дейвидсън е "подведен от български източници, които не се достоверни" и че да се пишат доноси е традиционен български спорт.

Рашков припомни на Гешев изслушването в парламентарната комисия за контрол на службите на издирвания от Русия журналист Христо Грозев. Грозев обясни, че българската прокуратура подвежда европейските си партньори с информация около взривовете във военни складове в България и така прикрива ГРУ. Гешев отговори, че по делото за взривовете във военните складове, както и за отравянето на Емилиян Гебрев, са повдигнати обвинения на руснаци, но Русия не би ги екстрадирала.

Главният прокурор обобщи още, че закриването на спецправосъдието всъщност било в интерес на зловредното руско влияние, тъй като спецпрокуратуратурата работела активно по дела срещу него. За пример беше даден процесът срещу лидера на движение "Русофили" Николай Малинов, за който Гешев беше питан от Надежда Йорданова (ДБ). Тя му каза, че много от разследванията за шпионаж започват шумно, а после потъват в мълчание. Гешев не се съгласи с това. По думите му, ако той бил на мястото на Путин или Малинов, щял да бъде доволен от закриването на спецправосъдието.

По време на изслушването на Гешев депутатите му задаваха и други въпроси по висящи дела. И получаваха дежурния отговор, че главният прокурор няма как да знае какво се случва по хилядите разследвания и проверки в прокуратурата. Освен това нямало как да изнася информация без разрешението на съответния наблюдаващ прокурор. Гешев все пак препоръча на депутатите преди следващото му изслушване да му пратят писмени въпроси, за да може да се подготви.

За случая NEXO

„Категорично са разкрити директни транзакции от руски фирми към криптобанката NEXO след  налагането на санкциите, както и има сведения за координация между NEXO и ирански терористични организации“, каза Гешев по време на изслушването. 

Въпросите за NEXO бяха зададени на Гешев от Цветан Енчев от ДПС. „Как ще коментирате? Може ли да се предположи, че членове на кабинета „Петков“ са знаели, дали са съпричастни, дали са замесени в тази афера“, поиска да знае той.

Българската прокуратура не се занимава с разследване на финансиране на партии и политици, отговори му Гешев. И продължи, че за разлика от САЩ, тук многократно не се приема закон за лобизма. „В САЩ има регистър и не е сложно да се провери, че Цветан Василев е наел много лобисти. В България няма как да се провери кой за кого лобира“.

Той отрече акцията да има нещо общо с връчването на третия мандат. Била планирана още преди Коледа. Гешев предупреди, че ще се обърне към правителството за целево финансиране, когато стане ясно коя чужда одиторска компания ще прави експертизата по делото. В момента се водели преговори с четирите водещи одиторски компании в света. Предложение дошло и от швейцарска компания.

Още по темата