Медия без
политическа реклама

ГЕРБ печели изборите, но не и властта

В 45-то НС трудно ще бъде съставено работещо правителство

05 Апр. 2021Обновена
Илияна Кирилова
Бойко Борисов

ГЕРБ печели изборите за 45-то Народно събрание, показват първите социологически проучвания след края на парламентарния вот. Партията на Бойко Борисов получава около 25% от електоралния вот, което е рекордно нисък резултат за формацията в избори за НС. Въпреки това ГЕРБ категорично изпреварва втората партия в класирането, която вероятно ще бъде "Има такъв народ" на Слави Трифонов с около 17%. 
БСП получава около 16% от гласовете, което е близо до най-слабото й представяне през последните 20 г.
на четвърто място е ДПС с около 11%. Резултатът на ДПС обаче със сигурност ще се повиши с отчитането на резултатите в Турция.
Без затруднения в НС влиза дясната коалиция "Демократична България", която печели близо 10% от гласовете и на финалната права дори може да изпревари ДПС. В София първа политическа сила е "Демократична България" с близо 30% от вота на столичани. Следват ГЕРБ с 19% от вота и Има такъв народ с 13%, БСП събира 12 %, според екзит пола на "Галъп интернешънъл". 

Близо до избирателната бариера от 4%, но над нея, засега са коалицията “Изправи се! Мутри вън!  и ВМРО, която се представи по-добре от останалите си бивши партньори в "Патриотичната коалиция".

Според "Алфа рисърч" ГЕРБ губи 350 000 избиратели, а БСП - 400 000. Те са прелели към Слави Трифонов, "Демократична България" и "Изправи се. Мутри вън". Според "Алфа рисърч" всеки 10-и избирател на ГЕРБ е гласувал за "Има такъв народ". 27 на сто от гласувалите за ГЕРБ на предните избори не са гласували сега за партията на Борисов. 6% от избирателите на БСП са отишли при Слави Трифонов. 

Любопитно е колко негласували досега са привлекли партиите. 29.1 % от вота за "Има такъв народ" не са гласували преди, за "Демократична България" - 15.7%. За партията на Слави Трифонов преобладава вотът на 20-30-годишните. 

Съмнително е при тази конфигурация на парламента дали той ще излъчи работещо правителство. Партньорите в предния парламент ГЕРБ и ВМРО няма да имат достатъчно депутати да направят кабинет. При декларираните до този момент позиции, опозицията също трудно би сформирала правителство. Така тази година изборите могат да се повторят. Наесен ще имаме и редовни президентски избори.

След конституирането на новия парламент действащият премиер Бойко Борисов трябва да подаде оставка и да продължи да изпълнява длъжността до формирането на нов кабинет. Президентът Румен Радев трябва да връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата парламентарна сила - ГЕРБ, а ако тя не успее, мандатът трябва да отиде във втората по численост група в парламента - засега БСП. Радев има свободата да избере на кого да връчи третия и последен проучвателен мандат. Ако никой не състави правителство, президентът назначава служебно правителство и насрочва нови парламентарни избори.  

Въпреки пандемията, изборите преминаха при добра избирателна активност, която почти достига до тази на парламентарния вот през 2017 г., когато гласуваха 54.7%. Тази година активността в чужбина  бе рекордна - в някои секции, например в Германия и Великобритания, избирателите чакаха между 2 и 4 часа, за да упражнят правото си на глас. Появи се опасност на места бюлетините да не стигнат.

Най-голям проблем в изборите се оказа машинното гласуване. Заради объркан софтуер то бе напълно прекратено в МИР- Велико Търново. В много секции отделни машини не успяха да бъдат задействани. Там, където машините работеха, гласуването мина бързо и безпроблемно. 

Отново имаше сигнали за купуване на гласове, както и такива за натиск как да се гласува, неразрешена агитация и др.

Първи резултати от екзит пол Алфа рисърч Маркет линкс Галъп Тренд
ГЕРБ 25.7 24.5 24.5 25
БСП 17.6 16.9 16.8 16.5
Има такъв народ 15.2 15.5 17 16.4
ДПС 11 10.4 10.4 10
Демократична България 10.4 10.3 10.6 9.4
Изправи се! Мутри вън! 4.2 4.7 5.1 4.9
ВМРО 4 4.1 4.4 4.5

* Екзит пол отчита резултатите само на национално ниво.


Как ще изглежда новият парламент*

ПГ на ГЕРБ - 70 депутати, БСП - 48, Има такъв народ - 41, ДПС -30, ДБ - 28, Изправи се. Мутри вън - 12, ВМРО - 11

*Прогнозата е на "Алфа рисърч"

 

Резултат от изборите при 100 % паралелно обработени протоколи от "Галъп интернешънъл"

ГЕРБ - 25.2 %

ИТН - 17.5 %

БСП - 15.2 %

ДПС - 11 %

ДБ - 10.4 %

ИМВ - 4.9%

ВМРО - 4 %

 

 

Ключови думи:

Избори 2021, резултати

Още по темата