Медия без
политическа реклама

ГЕРБ не дава Централната баня в София да стане СПА център

Общинските съветници от партията на Бойко Борисов за пореден път блокираха искане да започне ремонт на пустеещата част

12 Юни 2024
Голяма част от сградата-паметник на културата е опасана от ограда, зад която гледката е покъртителна.
FB/Българска Асоциация за Термално Наследство
Голяма част от сградата-паметник на културата е опасана от ограда, зад която гледката е покъртителна.

Въпреки че доскорошният кмет на София Йорданка Фандъкова често повтаряше, че възстановяването на северното и източното крило на Централната минерална баня е неин приоритет, действията на партията й ГЕРБ подсказваха, че се говори едно, а се върши друго. Тактиката на съпартийците на Фандъкова да пречат на обновлението на пустеещата част на сградата-паметник на културата и на превръщането му в термален център продължава и в сегашния общински съвет. По искане на ГЕРБ и с гласовете на "Синя София" и на отцепниците от "Възраждане" вчера комисията по екологията отложи гласуването на доклад за приемането на плана за обновяването на Централната баня. Този план бе разработен преди около 4 г. от общинското предприятие "Софияплан" по поръчение на Фандъкова и на главния архитект Здравко Здравков. Преди дни предложението за приемането на плана на Здравков бе внесено от общински съветници от ПП/ДБ/"Спаси София", но техният вот вчера се оказа недостатъчен. Особено странно бе поведението на "Синя София" в екокомисията, като се има предвид, че именно след доклад на лидера Вили Лилков преди около месец общинският съвет гласува кметството да създаде звено за разработване на минералните ресурси в столицата.    

ГЕРБ предложиха отлагане на доклада на ПП/ДБ/СС с мотив, че темата за софийската Централна баня била "много чувствителна". "Ако беше толкова лесно да се вземе решение, то вече щеше да е взето. За банята е работено много в предишните години и темата трябваше предварително да се обсъди. Очаквах по-голяма екипност от ПП/ДБ"СС", коментира Анна Стойкова от ГЕРБ, която е общински съветник от Банкя. Бившият шеф на комисията по екология Лорита Радева предложи докладът да бъде спрян и да се направи работна група, която да обсъжда бъдещето на северното и източното крило. "Да се разсъждава и да се търси решение за обновяването на ЦМБ е изключително важно, но е и много чувствителна тема. Нека го направим в диалог", коментира тя. 

Вносителите не се съгласиха с аргумент, че от години ГЕРБ на думи обещават да намерят решение за пустеещата част на ЦМБ, а на практика спират всички предложения. "Лозунгът "Много работа е свършена" го слушаме от 6 г. Нямам обяснение защо, но оттогава ГЕРБ държат като заложник един от най-красивите и с потенциал обекти в София. През 2018 г. имаше обществено обсъждане, на което категорично бе казано, че хората искат банята да бъде баня. След това непрекъснато блокирате процесът. Време е да се пристъпи към неговата реализация, северното крило все повече се руши", отговори Андрей Зографски от ПП/ДБ/СС.

"Резултатът от работата, която сте свършили до момента, е, че в Минералната баня вместо баня имаме музей. С този доклад предлагаме да стартира диалогът как да стане обновлението на банята", допълни Цветелина Симеонова-Заркин.

По интересен начин премина гласуването на доклада на ПП/ДБ/СС. Първоначално искането за отлагането му не събра достатъчно гласове в екокомисията, след като шефът й Красимир Гълъбов (бивш представител на "Възраждане") гласува с "въздържал се". Впоследствие обаче именно той поиска прегласуване, смени вота си със "за" отлагането и по този начин проектът за старт на процедурата по обновление на пустеещата част отново бе спрян.     

ИСТОРИЯ 

През 2021 г. конкурсът на Здравко Здравков отличи 3 концепции за бъдещото на северното и източното крило на ЦМБ - на обединенията „Софийски терми”, „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и на „Историческа баня”. И трите проекта предвиждаха възстановяване на оригиналните функции на банята в частта от сградата, в която не се помещава Музеят на София. Целта на разработките бе в ЦБМ да се създаде модерен балнеоложки и бански център, а също така пространството пред банята да се интегрира с археологическото наследство. Освен това трите колектива бяха разработили и бизнес планове за развитие. Те предлагаха да се потърси публично-частно партньорство за развитието на термалния център. Според експертите проектът има потенциал да кандидатства за европейско финансиране.

През 2022 г. обаче ГЕРБ накараха главният архитект Здравко Здравков да изтегли внесен от него доклад за даване на начало на възстановителните действия. Докладът предвиждаше общината да пристъпи към ремонт на пустеещата част на ЦБМ със собствени средства. Общинарите от групата на Фандъкова обаче настояха ремонтът да се извърши от потенциалния концесионер, макар така и да не стартираха процедура по търсенето му. В допълнение вчера ГЕРБ блокираха искане на ПП/ДБ/"Спаси София" процесът да бъде рестартиран. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата