Медия без
политическа реклама

"Спаси София" и ГЕРБ се карат за пустеещата резиденция в Банкя

Комисия в общинския съвет блокира предложение Столична община да поиска собствеността й от държавата

24 Апр. 2024
Резиденцията в Банкя е строена между 1973 и 1977 г.

В Столичния общински съвет се заражда поредния конфликт между общинските съветници от групата около кмета Васил Терзиев и тези на ГЕРБ. Общинари от "Спаси София", които са част от най-голямата коалиция в градския парламент - ПП/ДБ/"Спаси София", предлагат общината да поиска от държавата да придобие безвъзмездно резиденцията в Банкя, която е публична държавна собственост. Вносителите се мотивират, че комплексът е "ценен архитектурен образец на следвоенния модернизъм". В същото време обаче имотът се руши, а паркът около него пустее. "Спаси София" предлагат, след като го придобие, Столична община да го възстанови като "специализиран балнеоложки и конферентен център за профилактика и/или долекуване". "Новата функция би била максимално близка до автентичната", мотивират се вносителите. 

На заседанието на архитектурната комисия в СОС лидерът на "Спаси София" Борис Бонев поясни, че областният управител на София Вяра Тодева е уведомена за намеренията на Столична община и е изразила съгласие. Бонев каза още, че НСО, която известно време е била ползвател на резиденцията, е изпратила писмо до областния управител, че вече няма интерес към нея.

По предложение на групата на ГЕРБ в архитектурната комисия и с подкрепата на "Синя София" на проф. Вили Лилков и отцепниците от "Възраждане" приемането на доклада на "Спаси София" бе отложено. От партията на Бойко Борисов поясниха, че районният кмет на Банкя Рангел Марков, който също е от ГЕРБ, едва вчера е научил за това предложение. За това време той успял да изпрати писмо,че не е съгласен. По време на дебата стана ясно, че според Марков три университета проявяват интерес към резиденцията, като желанието било да я превърнат в учебен център. Съветникът от ГЕРБ Анна Стойкова, която е от Банкя, поясни, че в парка на резиденцията има много частни имоти, чийто собственици не са обезщетени. Тя допълни и че в зелените площи били изградени незаконни постройки, за които районната администрация е издала актове. По първия казус Стефан Спасов от "Спаси София" отговори, че проверка е показала, че имотът не е под никакви тежести. По втория Борис Бонев коментира, че констациите на районната администрация са от 1999 г. и попита защо за 25 г. кметът не е направил необходимото тези над 20 незаконни обекта да бъдат премахнати. В крайна сметка обаче архитектурната комисия реши искането на "Спаси София" да се отложи до изслушването на кмета на "Банкя".        

Строителството на резиденцията в Банкя започва през 1973 г., като неин архитект е Павел Николов. Първоначално постройката е трябвало да бъде санаториум за заслужили дейци, но в крайна сметка Тодор Живков прави мястото своя резиденция. През 1990 г. тя е предадена на новосъздадената Българска асоциация за туризъм и отдих, а после на Столичния народен съвет. Година по-късно Столичен общински съвет основава дружество "Софийски голф и кънтри клуб" заедно с фондация "Масако Оя". През 1992 г. общинският съвет на София дава 51% от имота на новоучреденото дружество и до смъртта си през 1999 г. японската милиардерка Масако Оя живее в резиденцията, която започва да работи като хотел. Той функционира до 2009 г., когато с решение на правителството управлението на резиденция "Банкя“ е прехвърлено на НСО, която да го използва за тренировъчен център. Службата ползва имота по-малко от година, след което сградата е предадена на областния управител. От дълги години вече резиденцията не се поддържа и се руши. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?