Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и Главчев панически се спасяват заради гафа в ООН

Кирил Петков настоява за изслушване на премиера в Народното събрание заради Сребреница

30 Май 2024Обновена
Димитър Главчев и Бойко Борисов
EPA/БГНЕС архив
Димитър Главчев и Бойко Борисов

Гафът на служебния премиер Димитър Главчев по въпроса за геноцида в Сребреница накара неговата партия ГЕРБ да се разграничи от правителството му. Днес зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пусна видеообръщение по повод казуса, в което обяви, че партията няма отношение към действията на служебното правителство.

От Министерския съвет пък излязоха със съобщение, че скандалното разпореждане на Главчев България да се въздържи по резолюцията за Сребреница, не било окончателно. Изразява се възмущение, че в медиите е изтекла служебната кореспонденция, от която се вижда, че указанието на Главчев до българската посланичка в Ню Йорк е било дадено само час преди заседанието на Общото събрание на ООН. Което очевидно е последната грама от страна на министерството до представителката ни в ООН. Изтичането на част от кореспонденцията между МВнР и посланичката ни в ООН Лъчезара Стоева правителството окачестви като "хибридна атака". В писмото не се уточнява защо българската позиция е била внезапно променена, както и не се употребява терминът геноцид, който вбеси Сърбия и Вучич. 

Казусът възникна, когато се разбра, че Главчев, който съвместява постовете на премиер и външен министър, е опитал да промени позицията на България в ООН за Сребреница. Става въпрос за резолюция на световната организация, с която датата 11 юли е утвърдена за "Международен ден в памет на геноцида в Сребреница". България беше съинициатор на резолюцията. Намесата на Главчев е претърпяла провал, след като българската пратеничка  в Ню Йорк Стоева не е изпълнила указанията му.

"Внасяме искане за изслушване на Главчев по този въпрос в народното събрание ОЩЕ УТРЕ!", написа лидерът на Продължаваме промяната Кирил Петков в профила си във Фейсбук. "Срам ме е, че Главчев по заръка на Борисов, искал да НЕ подкрепим резолюцията, на която България е съавтор. Огънал се е на Сърбия и на Русия. Това не е правителството на европейска България. Нашето правителство трябва да има гордост и достойнство. Чест и почитания за Лъчезара Стоева, българския представител в ООН, която с воля и професионализъм ни спаси от международен резил."

Преди това от ПП-ДБ обвиниха Главчев, че "изпълнява безотказно указанията на Борисов и Пеевски", като се опитва да измени външнополитическата посока на страната, без да има мандат за това. "Актът на Главчев не е изненадващ. Той е поредното доказателство, че ГЕРБ и ДПС са евроатлантици предимно на думи, но на практика обслужват режима на Путин, както се е случвало неведнъж в последните 15 години при строежа на тръбопроводи, подписване на газови договори и подаряването на кученца", заявиха от дясното обединение.

Отговорът на ГЕРБ дойде едва днес със специално видеообръщение по темата, което Даниел Митов записа. "ГЕРБ не се намесва в работата на служебния кабинет и няма такива намерения", обяви зам.-шефът на партията, който е и бивш външен министър. Той заяви, че твърденията за обратното идват от партии, които "смятат, че връщането към определени наративи ще им донесе успех".

"Точно тези партии успяха да изберат президента Румен Радев, гласуваха "против" Ф-16 и "против" американските ядрени централи. Точно тези партии пълнеха хазната на Путин в продължение на години през дерогацията за внос на руски петрол", допълни Митов. Той не спомена изрично ПП-ДБ, но това, което изреди, са обвинения, които герберите непрекъснато отправят към десницата вече месеци наред. Като доказателство, че позицията на ГЕРБ е различна, той посочи посещението на Бойко Борисов като премиер в Босна и Херцеговина през 2017 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сребреница

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?