Медия без
политическа реклама

Само ПП-ДБ и ИТН се появиха за изслушването на Главчев

Заради ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и БСП не се разбра какво обяснение ще даде премиерът за гафа със Сребреница

02 Юни 2024Обновена
Герберите не искат да участват, защото на изслушването на прицел ще попадне премиерът, който е техен кадър.
Скрийншот/Фейсбук
Герберите не искат да участват, защото на изслушването на прицел ще попадне премиерът, който е техен кадър.

Извънредното неделно заседание на парламента се провали, а с него и изслушването на служебния премиер Димитър Главчев за гафа на правителството му със Сребреница.

В пленарната зала днес се регистрираха единствено 56 депутати от ПП-ДБ, 9 от ИТН, един от ГЕРБ-СДС и един независим. ДПС, БСП и "Възраждане" отсъстваха в пълен състав, а единственият присъстващ от герберите беше зам.-шефът на Народното събрание Росица Кирова, която го ръководи след свалянето на председателя му Росен Желязков.

Няма изненада, че се случи така. Дневният ред беше предложен от ПП-ДБ - освен изслушването на Главчев, също и приемане на проект на решение, засягащо колективния трудов договор на медиците и техните заплати. Повечето парламентарни формации изглежда нямат желание нито да обсъждат тези теми, нито да си прекъснат предизборните кампании.

Герберите не искат да участват, защото на изслушването на прицел ще попадне служебният премиер, който е техен кадър. Освен това, в 18 часа днес партията на Бойко Борисов ще проведе голямо предизборно събрание в Пловдив, на което се очаква да се включи лично кандидатът за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен. От БСП вчера обявиха, че ще бойкотират заседанието, тъй като им е било отказано да влязат в програмата техни предложения по отношение на българските оръжия за Украйна. ДПС и "Възраждане" дори не си направиха труда да измислят оправдание.

Парламентарните групи на ПП-ДБ и ИТН се регистрираха в почти пълен състав. Десните дойдоха, въпреки че Кирова намести началния час на заседанието така, че почти да съвпадне с най-важното им предизборно мероприятие - представянето на управленската им програма от 16 часа днес.

Кирова не даде нито обяснение, нито оправдание за отсъствието на съпартийците си. След като на два поредни опита не се събраха достатъчно депутати, за да започне заседанието, тя равнодушно констатира: "Няма кворум. Желая ви на всички хубав ден". После си тръгна.

ПП-ДБ използваха случая, за да обвинят герберите, че не позволяват парламентът да упражнява надзор върху служебния кабинет, както и че си сътрудничат с "Възраждане" в полза на Русия. Тъй като хората на Бойко Борисов отсъстваха, нямаше кой да коментира тези твърдения.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сребреница

Още по темата