Медия без
политическа реклама

ГЕРБ събира НС извънредно в неделя напук на ПП-ДБ

Изслушването на Главчев заради гафа със Сребреница съвпада с основното предизборно мероприятие на десните

01 Юни 2024Обновена
Росица Кирова насрочи изслушването на премиера Димитър Главчев в неудобно за ПП-ДБ време.
БГНЕС
Росица Кирова насрочи изслушването на премиера Димитър Главчев в неудобно за ПП-ДБ време.

Парламентът ще се събере на извънредно заседание в неделя, 2 юни. Това става по заповед на зам.-председателя на Народното събрание Росица Кирова, която е издигната от ГЕРБ. След отстраняването на председателя Росен Желязков, Кирова на практика ръководи работата на парламента.

В работната програма на депутатите влизат предложения, направени само от ПП-ДБ. Заседанието обаче е насрочено за 15 часа. Докато в 16 часа ПП-ДБ планира да представи предизборната си програма. Очевидно е, че заседанието и предизборното мероприятие се сблъскват в ущърб на дясното обединение. ГЕРБ също има важно събитие тогава - на представянето на евролистата на формацията в Пловдив утре ще се включи кандидатът за председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Това мероприятие обаче е от 18 часа.

В прессъобщението на парламентарния пресцентър, с което беше обявено заседанието, не се обяснява защо трябва да се проведе точно в неделя, след като извънредните заседания се провеждат в понеделник или вторник. Това само засилва усещането, че Народното събрание се свиква тогава, просто за да се направи напук на ПП-ДБ.

Предвид на това, че програмата е предложена от десните, едва ли опозиционните формации ще се отзоват. Това рязко намалява шансовете да се събере кворум и заседанието въобще да се състои. От БСП обявиха днес следобеда, че няма да участват. Соцлидерът Корнелия Нинова свика извънреден брифинг, на който се оплака, че Росица Кирова е отказала да включи предложения на столетницата в програмата - проекти да не решения България да не изпраща войски в Украйна и да не позволява българска военна техника да се използва от украинците срещу цели в Русия. Тя даже се закани, че БСП ще бойкотира пленарните заседания, докато тези предложения не влязат в програмата.

Иначе, обявеният дневен ред включва проект на решение, внесен от ПП-ДБ, с който се предвижда да бъде задължен здравният министър да предприеме действия за сключване на колективен трудов договор в здравния сектор, както и за прилагане на санкции за неплащане на предвидените в него трудови възнаграждения на медицинските специалисти.

Също така, депутатите ще изслушат служебния премиер Димитър Главчев – отново по искане на ПП-ДБ, заради гафа със Сребреница. През последните дни премиерът полага големи усилия да се измъкне от казуса, заради който понесе тежки обвинения от политическите сили.

"Скандал няма, някой се опитва да направи скандал. Имаме официална позиция, изразена чрез гласуване на нашия постоянен представител в ООН. Не знам защо се пропуска този факт и се преминава през работни документи, част от процеса на взимане на решения", оправда се днес Главчев, цитиран от БТА. Така насроченото заседание може да му позволи да се измъкне от неудобни въпроси от страна на десницата.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сребреница

Още по темата