Медия без
политическа реклама

Вучич се провали в ООН с отпора си срещу резолюция за клането в Сребреница

Документът бе гласуван въпреки съпротивата на Сърбия и нейните приятели Русия и Китай

23 Май 2024
Не заклеймявайте Сърбия, самата тя бе жертва на геноцид през Първата и Втората световна война, изтъкна Вучич. Неизвестно защо той бе настанен в стол с изтъркана облегалка.
Стопкадър от екрана
Не заклеймявайте Сърбия, самата тя бе жертва на геноцид през Първата и Втората световна война, изтъкна Вучич. Неизвестно защо той бе настанен в стол с изтъркана облегалка.

Общото събрание на ООН обяви 11 юли за Международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница в Босна и Херцеговина въпреки гнева на Белград. Резолюцията, изготвена от Германия и Руанда – две страни, белязани от други случаи на геноцид през 20-ти век, бе гласувана с 84 гласа „за“, 19 „против“ и 68 „въздържал се“.

Лично президентът на Сърбия Александър Вучич се изказа против резолюцията от мястото си в пленарната зала. Високият му пост не попречи на председателя на сесията да го представи просто като "уважавания представител на Сърбия", което възмути постоянния представител на Русия Василий Небензя. Той се изказа против документа, като по-специално отбеляза, че приемането на резолюцията може да доведе до увеличаване на напрежението в региона, както и че няма нищо общо с почитането на паметта на жертвите на събитията от онези дни.

На свой ред Вучич заяви, че Западът насърчава проекторезолюцията, за да "покаже неизбежността на политическото наказание за всички страни с независима позиция на международната арена". За да не се създава впечатление, че се възлага колективна отговорност на целия сръбски народ, Черна гора предложи добавка, че отговорността е индивидуална.

Това даде основание на Вучич да заяви, че международният трибунал да престъпленията в бивша Югославия вече е прознесъл присъди и виновниците са получили затвор. В подкрепа на пледоарията си той показа сръбското знаме като знак за национална гордост, но се въздържа да го размаха в залата и го остави сгънато върху банката пред себе си. 

Китай също се изказа против осъждането на Сърбия.

В резолюцията се отбелязва, че през 2025 г. ще се навършат 30 години от геноцида в Сребреница. Документът се състои от седем параграфа, в първия от които се решава "да се обяви 11 юли за Международен ден за размисъл и възпоменание на геноцида в Сребреница през 1995 г., който да се отбелязва ежегодно". Резолюцията недвусмислено осъжда "всяко отричане на геноцида в Сребреница като историческо събитие", както и "действия, които възхваляват осъдените от международни съдилища за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид, включително отговорните за геноцида в Сребреница".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сребреница

Още по темата