Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ внесоха искането за извънредно заседание на НС за Сребреница

Вицепрезидентът поиска премиерът да бъде изслушан при закрити врата

31 Май 2024Обновена
Сега остава зам.-шефът на парламента Росица Кирова да насрочи заседанието.
Илияна Димитрова
Сега остава зам.-шефът на парламента Росица Кирова да насрочи заседанието.

За втори път по време на предизборната кампания депутати искат свикване на Народното събрание.

От ПП-ДБ внесоха подписи парламентът да се събере, за да обсъди казуса със заплатите в здравеопазването и да изслуша премиера Димитър Главчев за позицията на България относно резолюцията на ООН за Сребреница. 

Дясното обединение иска заседанието да е на 5 юни, сряда.

"Дондуков" 2 със съвет към парламента

Със съвет какво да прави НС във връзка с евентуалното извънредно заседание за резолюцията на ООН за Сребреница излезе вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя заяви, че има смисъл от извънредно заседание, а ''най-чистият вариант'' е да бъде извикан премиерът Димитър Главчев, който изпълнява и финкцията на външен министър, на закрито заседание в парламентарната комисия по външна политика. ''Искаме да видим цялата комуникация, която е изпратена във Вашингтон, какви са били съображенията, аргументите и какво е било в крайна сметка последното решение, което е дошло от България", заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът заяви още, че не е сигурна, че е имало опит от страна на служебния премиер и външен министър Димитър Главчев да промени позицията на България.

Не е ясно защо Йотова дава съвет на НС какво заседание да се свика.

 

 

Премиерът и външен министър Димитър Главчев направил опит в последния момент да промени позицията на България в ООН по въпроса за сръбския геноцид в Сребреница, но българската пратеничка в Ню Йорк не изпълнила указанията му.

От БСП също поискаха извънредно заседание и внесоха два проекта за решение.

Първият от тях гласи, че България няма да изпраща войски в Украйна. Вторият, че България не е съгласна предоставени на Украйна оръжия да бъдат използвани за обстрелване на цели на територията на Русия, съобщиха от партията.

"БСП за България" настоява двете решения да бъдат включени в дневния ред и да бъдат гласувани. 

Сега остава Росица Кирова, която изпълнява функциите на сваления председател на парламента Росен Желязков, да определи дата за заседание.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата