Quantcast
"Галъп": ГЕРБ ще бие с 8%, а ВМРО влиза в парламента | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

"Галъп": ГЕРБ ще бие с 8%, а ВМРО влиза в парламента

Това е поредната социологическа прогноза за голямо изоставане на БСП на второто място
5 285
 Илияна Кирилова

И "Галъп" оповести прогнозата си в навечерието на парламентарния вот. Тя стана поредната агенция, която даде убедителна преднина на ГЕРБ пред БСП. До преди седмица се смяташе, че партията на Бойко Борисов води с 3-4%, или дори силите са изравнени. Но на финалната права доста агенции отчитат удвояване на преднината.

Конкретно на "Галъп" данните са: ГЕРБ - СДС - 28,2%, БСП - 20,8%, „Има такъв народ“ - 12,9%, ДПС – 12,7%, „Демократична България“ - 6,1%, „Изправи се! Мутри, вън!“ - 5,2%, ВМРО - 4,4%. Интересно в случая е и преодоляването на парламентарната бариера от ВМРО. За "воеводите" и формацията на Мая Манолова агенцията коментира: "Изгледите на тези формации зависят изцяло от последните дни и даже от последните часове, както и от величината на бариерата и степента на „твърдост“ не електоратите". Малко под чертата са "Воля"-НФСБ  с 3%. Нататък: 1,6% за „Възраждане“, 1,4% за АБВ, 1,3% за "Републиканци за България",  0,6% при „Атака“. 

"На базата на резултатите могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон около интервала между 2,6 и 2,9 милиона души. Декларативната активност на база реално пребиваващи в страната гласоподаватели е 50%, но според официалните списъци тя се очаква да е чувствително по-ниска - например, в диапазон по-близък до 40%. Прогнозите за активност обаче са изключително трудни и не са изключени сериозни колебания извън тези граници. Минимален дял от гласувалите се очаква да отбележат „Не подкрепям никого“", коментира още "Галъп". 

Изследването е проведено за Българското национално радио в периода 24-31 март. Участват 1013 пълнолетни българи. Изследването показва структурата на електоралните нагласи.

 

Ключови думи:

партии, избори, Галъп

Още

Зелената партия кандидатира противник на Северен поток-2 за канцлер

19.04.2021

196
Дългия спешно трябва да порасне

16.04.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

16178
Прокуратурата: Човек от чужбина е плащал за купуване на гласове

14.04.2021

4612