Медия без
политическа реклама

Фирми до Доган купиха на безценица над 1400 дка от община на ГЕРБ

Едва 76 лв. за декар са платили дружествата "Хермес Солар" и "Блу Енержи" за общинската земя в Радомир

Сателитна снимка
Продадената земя е опасана с черни пътища.

Фирми от орбитата на почетния председател на ДПС Ахмед Доган са станали собственици на 1411 дка земеделска земя, продадена на търг от пернишката община Радомир. Общата сума, за която е купена огромната площ, е 107 563 лв., или около 76 лв. на декар, показа справка на "Сега" в имотния регистър.

Сделката за земята е станала възможна след решение на общинския съвет в Радомир, който на 7 декември 2020 г. преобразува 8 имота от публична в частна общинска собственост. Веднага след това общинарите дават съгласие да се проведе търг с явно наддаване за продажба на парцелите. Предложението за това е на кмета Пламен Алексиев, който с подкрепата на ГЕРБ ръководи общината от 2011 г. Решението на местния парламент е взето с 13 гласа "за" и 3 "против".

Най-големият от продадените имоти е с площ 579 408 кв. м и е купен на 10 юни 2021 г. от фирмата "Хермес Солар" за 43 499 лв. - малко над първоначалната тръжна цена. Същото дружество печели търга и за съседния парцел с площ 139 892 кв. м, като за него заплаща на общината 10 502 лв. "Хермес Солар" е известна с това, че е собственик на имението в парк "Росенец", популярно като сарая на Доган, тъй като се използва от него. Иначе като съдружник във фирмата с 95% дял е записана Снежана Карова, а 5% се притежават от руския гражданин Георгий Ваграмович Серопян.

Останалите 6 общински имота, продадени на търг, са придобити от дружеството "Блу Енержи" на 28 май 2021 г. Общата им площ е 691 543 кв. м, като за тази земя е платено 53 562 лв. Най-големият парцел от сделката, който е 177 дка, е струвал 15 029 лв. Фирмата "Блу Енержи" е създадена през 2017 г. и е пряко свързана с Доган. Първоначално едноличен собственик ѝ е бившият депутат от ГЕРБ Янко Здравков. Впоследствие "Блу Енержи" става акционерно дружество и в съвета на директорите влиза Нина Петрова-Кашкина. Освен че същата жена е съдружник в "Хермес Проджект" ООД заедно със Снежана Карова, тя е и директор в дружеството "Делта Епсилон". То е еднолична собственост на ТЕЦ "Варна" на Доган и управлява т.нар. сараи в Бояна.

"Сега" изпрати питане до община Радомир кой е лицензираният оценител, който е предложил първоначалната тръжна цена за 8-те имота. По какъв начин е изчислено, че 579 дка могат да струват едва 43 хил. лева? Какви са мотивите на кмета Пламен Алексиев да поиска продажбата на въпросните парцели? На нито един от въпросите не ни беше отговорено.

Според кадастралната карта земята, която е продадена, е земеделска, а срещу начина за трайно ползване е записано "скали". На сателитни снимки в Google Earth обаче се вижда, че не става дума за труднодостъпен, неизползваем терен в планината, а по-скоро наподобява поляни, през които минават и множество черни пътища.

Според Националния статистически институт цената за декар земеделска земя в зависимост от региона и начина ѝ на ползване е варирала между 300 и 1000 лв. през 2021 г. В случая става дума за огромна площ близо до София и Перник. "Сега" направи сравнение с други търгове за земя от същата категория, каквато е продадената от община Радомир. Например преди месец община Асеновград е обявила търг за продажба на 20 826 кв. м земеделска земя, записана като "скали", с начална цена от 36 670 лв. Това е над 2 пъти повече, отколкото фирмата "Блу Енержи" е платила на община Радомир за 177 дка.

Още по темата