Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фалшива страница на Агенцията по заетостта се появи във Фейсбук

Официалният сайт с всички формуляри и указания беше недостъпен за половин час

10 Апр. 2020Обновена
Илияна Кирилова
Деница Сачева

Фалшива страница на Агенцията по заетостта се появи във "Фейсбук". Фалшивата страница носи името  „Агенция по заетоста - Бюро по труда” (@Buropotruda) и приканва останалите без работа да се регистрират през линк, посочен на стената й. Не се разбра каква е целта на измамниците, тъй като линкът бързо бе деактивиран, а вече е недостъпна и самата страница.

Агенцията по заетостта под никакъв предтекст не приема заявления за регистрация в бюро по труда чрез Фейсбук, не подавайте данни към страници, предлагащи подобни услуги, подчертават от агенцията. Единствената официална страница на Агенцията по заетостта, която се администрира от самата институция и публикува достоверна информация, се нарича „Агенция по заетостта” (@EmploymentAgencyBulgaria) и се намира на следния адрес.

За половин час истинският сайт на агенцията също блокира, вероятно поради претоварване. Вчера Агенцията по заетостта в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия спря временно да изплаща помощите на безработни заради засечена аналогична фалшива страница. Безработните попълвали в нея банковите си сметки, след което измамниците ги подменяли със свои сметки и получавали парите.

72 000 българи са загубили работата си за около месец извънредно положение заради коронавируса, съобщи тази сутрин социалният министър Деница Сачева. 22 015 служители и работници обаче ще се спасят от безработица с мярката 60/40 - това са заявките на 1553 фирми за подкрепа за плащане на заплатите. Както е известно, по тази мярка фонд "Безработица" на НОИ изплаща 60% от осигурителния доход на служители в затруднени от кризата фирми, както и осигуровката за сметка на работодателя върху тези 60% от заплатата. Така разходите за труд се делят в съотношение 60/40 между държава и осигурител.

За втори пореден ден тази седмица регистрациите в бюрата по труда са под 5000, съобщи още социалният министър. След като в петък бюрата по труда приеха 7178 души, вчера заявленията са 4680, малко повече отколкото в сряда, когато бяха 4412. От общия брой безработни за вчерашния ден 3385 са заявили, че са съкратени заради коронакризата. 502 пък са намерили работа. Общия брой на наетите до момента е 11 033 души.

Снощи от НОИ съобщиха, че при 8300 обезщетения за безработица, отпуснати на новорегистрирани безработни през март, само за първите осем дни на април броят им вече е 7000. Добри новини има обаче при болничните, които бяха другото голямо притеснение на управляващите. Техният брой намалява за първото тримесечие спрямо същия период на миналата година въпреки двете грипни епидемии и коронавируса. Болничните, по които са направени плащания от януари до края на март, са 835 хил. или с 90 хил. по-малко спрямо първите три месеца на миналата година.

10 допълнителни офиса на бюрата по труда приемат документи. Списъкът е публикуван на сайта на АЗ. Изнесените офиси ще работят с клиенти всеки делничен ден от 8.30 до 17.00 ч. Освен на място в бюрата по труда, заявления за безработица могат да се подават и по пощата, както и по електронна поща, като се изпечатат, попълнят, подпишат и сканират. За това не е необходим нито ПИК на НОИ, нито електронен подпис. Подробни указания как се прави това - тук.

Още по темата