Медия без
политическа реклама

Фалшива страница на Агенцията по заетостта се появи във Фейсбук

Официалният сайт с всички формуляри и указания беше недостъпен за половин час

10 Апр. 2020Обновена
Деница Сачева
Илияна Кирилова
Деница Сачева

Фалшива страница на Агенцията по заетостта се появи във "Фейсбук". Фалшивата страница носи името  „Агенция по заетоста - Бюро по труда” (@Buropotruda) и приканва останалите без работа да се регистрират през линк, посочен на стената й. Не се разбра каква е целта на измамниците, тъй като линкът бързо бе деактивиран, а вече е недостъпна и самата страница.

Агенцията по заетостта под никакъв предтекст не приема заявления за регистрация в бюро по труда чрез Фейсбук, не подавайте данни към страници, предлагащи подобни услуги, подчертават от агенцията. Единствената официална страница на Агенцията по заетостта, която се администрира от самата институция и публикува достоверна информация, се нарича „Агенция по заетостта” (@EmploymentAgencyBulgaria) и се намира на следния адрес.

За половин час истинският сайт на агенцията също блокира, вероятно поради претоварване. Вчера Агенцията по заетостта в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия спря временно да изплаща помощите на безработни заради засечена аналогична фалшива страница. Безработните попълвали в нея банковите си сметки, след което измамниците ги подменяли със свои сметки и получавали парите.

72 000 българи са загубили работата си за около месец извънредно положение заради коронавируса, съобщи тази сутрин социалният министър Деница Сачева. 22 015 служители и работници обаче ще се спасят от безработица с мярката 60/40 - това са заявките на 1553 фирми за подкрепа за плащане на заплатите. Както е известно, по тази мярка фонд "Безработица" на НОИ изплаща 60% от осигурителния доход на служители в затруднени от кризата фирми, както и осигуровката за сметка на работодателя върху тези 60% от заплатата. Така разходите за труд се делят в съотношение 60/40 между държава и осигурител.

За втори пореден ден тази седмица регистрациите в бюрата по труда са под 5000, съобщи още социалният министър. След като в петък бюрата по труда приеха 7178 души, вчера заявленията са 4680, малко повече отколкото в сряда, когато бяха 4412. От общия брой безработни за вчерашния ден 3385 са заявили, че са съкратени заради коронакризата. 502 пък са намерили работа. Общия брой на наетите до момента е 11 033 души.

Снощи от НОИ съобщиха, че при 8300 обезщетения за безработица, отпуснати на новорегистрирани безработни през март, само за първите осем дни на април броят им вече е 7000. Добри новини има обаче при болничните, които бяха другото голямо притеснение на управляващите. Техният брой намалява за първото тримесечие спрямо същия период на миналата година въпреки двете грипни епидемии и коронавируса. Болничните, по които са направени плащания от януари до края на март, са 835 хил. или с 90 хил. по-малко спрямо първите три месеца на миналата година.

10 допълнителни офиса на бюрата по труда приемат документи. Списъкът е публикуван на сайта на АЗ. Изнесените офиси ще работят с клиенти всеки делничен ден от 8.30 до 17.00 ч. Освен на място в бюрата по труда, заявления за безработица могат да се подават и по пощата, както и по електронна поща, като се изпечатат, попълнят, подпишат и сканират. За това не е необходим нито ПИК на НОИ, нито електронен подпис. Подробни указания как се прави това - тук.

Още по темата