Медия без
политическа реклама

Европрокуратурата ще има собствена администрация и следователи у нас

Разследваме висши публични служители в България, обявиха хората на Лаура Кьовеши

21 Март 2022Обновена
МВР
Лаура Кьовеши

Правителството пише закон, който ще предвижда европрокуратурата да има своя собствена администрация, свой собствен персонал, включително зачислени разследващи полицаи и следователи, които да могат най- оперативно и независимо да провеждат всички необходими разследвания в страната. Това съобщи говорителят на премиера Кирил Петков Лена Бориславова. Тя даде брифинг, докато течеше срещата на Петков с евродепутати от Европейската народна партия, които бяха изпратени спешно у нас, за да проверят обстоятелствата около ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и пиара на партията Севделина Арнаудова. 

Ролята на премиера е да даде пълна свобода на разследващите органи, заяви Бориславова. Премиерът Кирил Петков лично увери представителите на ЕП и ЕК, че ще направи всичко възможно Европейската прокуратура да работи безпроблемно на българска територия включително и със законодателни промени, които до седмица ще бъдат представени, обяви още тя. 

Министър-председателят покани на среща представителите на ЕНП и изрази готовност да обсъди с тях политиката на кабинета за нулева толерантност към корупцията, както и предприетите стъпки от правителството за утвърждаване на върховенството на правото и справедливост за всеки български гражданин, заяви Бориславова.  "В този ред на мисли бяха изложени факти свързани със системните нарушения и подозрителни кредити, раздавани от ББР, премиерът разказа за язовирите и строежа им със свързани фирми без разрешения, както и за строителството на АМ Хемус, и пътищата от републиканската пътна мрежа", каза тя.

"С представителите на ЕК и ЕП бяха обсъдени възможностите за това как европейските и българските институции могат да започнат да работят по-добре и в опазването на евросредства. Бе поет ангажимент от страна на България да предостави доклад на МФ за системни недостатъци в одитните процедури, свързани с проверката на разходването на евросредства", каза още началникът на премиерския кабинет. Не е оказван политически натиск, роля на премиера е да даде пълна свобода на разследващите органи, коментира още Бориславова задържането на Бойко Борисов.

 

Премиерът Кирил Петков и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши са се чули след ареста на бившия министър председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Това обяви началникът на кабинета на Петков Лена Бориславова в интервю за Нова тв.

Европейската прокуратура (EPPO) потвърждава, че провежда разследвания след получаването на няколко сигнала от България, съдържащи сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители. "Повече подробности няма да бъдат оповестявани, за да не се застрашава изходът на разследванията. Ако допълнителна информация би могла да бъде оповестена публично, това ще бъде направено активно с позиция от наша страна", съобщиха по-рано през деня от EPPO.

"Сега" припомня, че задържането на бившия премиер Бойко Борисов, неговия пиар Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов се случи след среща на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши с министър-председателя Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков. "Прикриват се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице, само и само да не се извърши разследване по закон. Сведения, които са всеобщоизвестни и вече са достояние и на Европейската прокуратура", заяви Петков след изявлението на прокуратурата, че няма да подвигне обвинение на тримата арестувани.

Самият Васил Божков, който преди 2 години подаде сигнал до държавното обвинение, че е бил изнудван от предишната власт, твърди, че вече е бил разпитан от европейски прокурори. "Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение", обясняха от своя страна от държавното обвинение.

Днес премиерът Кирил Петков обясни пред журналисти, че показанията, които е дал пред МВР преди ареста на бившия премиер Бойко Борисов, пиара му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов, са във връзка с одитиращ доклад на финансовото министерство за усвояването на еврофондовете. От него ставало известно, че при над 90% от процедурите в определени региони е имало само една кандидатстваща фирма. "Свидетелствах, че според мен този доклад дава информация, че има нередност под ръководството на Горанов, а заради това има опасност от обаждания, скриване на документи, прикриване на доказателства", каза Петков.

"В същото време повече от година е известно, че господин Божков иска да даде информация, че е подкупвал високопоставени лица. За мен е умопомрачаващо, че българската прокуратура дори не направи досъдебно производство, не направи един "Скайп" разговор и да го разпита. Българският данъкоплатец е платил за тишината на прокуратурата над половин милиард", каза още премиерът.

По думите му, ако някой е правил корупция със средства от бюджета, какъвто е случая с несъбраните от хазарт над 500 млн. лв. в полза на фирмите на Божков, то той ще прави корупция и с евросредствата, както показвал одита на финансовото министерство. 

Петков обясни, че с шефа на европейските прокурори Лаура Кьовеши говорил за това, че българската прокуратура не разследва такива фрапантни случаи и за притесненията си как са управлявани евросредства.

СХОДЕН СЛУЧАЙ

Чешките прокурори съобщиха, че в понеделник са повдигнали обвинение на бившия премиер на страната Андрей Бабиш по дело за измама със субсидии от ЕС, свързано с фермата му край столицата Прага.

Полицията твърди, че през 2007 г. Бабиш е извадил фермата "Щъркелово гнездо" от холдинга си за хранителни продукти, химикали и медии Agrofert, за да може да получи субсидия от ЕС за малки компании в размер на 2 млн. евро.

67-годишният милиардер и популистки председател на центристкото движение АНО е петият най-богат гражданин на Чехия, според списание Forbes. Широко разпространено е мнението, че той смята да се кандидатира за президентския пост през следващата година, предаде БГНЕС.

Полицията повдигна обвинения на Бабиш и на неговата помощничка Яна Майерова малко преди той да стане министър-председател през есента на 2017 г. Той отрече да е извършил каквото и да е нарушение и заяви, че обвиненията са политически мотивирани.

"Държавният прокурор... повдигна обвинения на двама души по делото, наречено от медиите "делото "Щъркелово гнездо"", се казва в изявление на Алеш Цимбала, говорител на прокуратурата в Прага.

Единият от заподозрените е "извършил престъпление, свързано с измама със субсидии и увреждане на финансовите интереси на Европейския съюз", а другият е бил съучастник, добави той.

Бабиш бе отстранен от правителствения пост след парламентарните избори миналата година, спечелени от дясноцентристка коалиция от пет партии, ръководена от настоящия министър-председател Петер Фиала.

Бабиш продължи да работи като депутат. По-рано този месец парламентът го лиши от имунитета му, за да даде възможност за повдигане на обвинение.

През 2019 г. полицията вече беше поискала срещу Бабиш да бъде повдигнато обвинение, но тогава прокурорът сметна обвиненията за неоснователни и го оправда.

Висшият прокурор на страната обаче откри недостатъци в решението и възобнови делото по-късно същата година.

Още по темата