Медия без
политическа реклама

Европрокуратурата претърсва хотели в ски курорт в България

Подозрението е за злоупотреби с ковид-помощи

28 Март 2024
Лаура Кьовеши в София през ноември 2023 г.
Илияна Димитрова
Лаура Кьовеши в София през ноември 2023 г.

Ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура претърсва два хотела в ски курорт в рамките на разследване на измами с ковид-субсидии. Това обяви институцията, без да уточнява за кой курорт става въпрос. 

През 2020 г. и 2021 г. разследваната компания е получила 220 000 евро от Европейския социален фонд (ЕСФ) по три оперативни програми. Субсидиите са предназначени да компенсират възнагражденията на персонала, когато туризмът спря по време на пандемията.

"Има съмнения, че работодателят е искал от някои от служителите си да върнат част от получените заплати и че от тяхно име са фалшифицирани документи, за да се докаже, че са получили паричното обезщетение". Разследването се базира на доклад на ДАНС, а претърсванията са извършени от Главна дирекция "Национална полиция".

В последните дни Европейската прокуратура съобщи за няколко подобни акции в България. Институцията, към която бяха насочени много надежди да разкрие големите злоупотреби и корупционни схеми с европейски средства в страната, засега може да се похвали само с акции, но не и с успехи в съда.

В началото на месеца беше огласен и годишният доклад на европейската прокуратурата, в който е записано, че през 2023 г. ръководената от Лаура Кьовеши институция не е постигнала нито една присъда в България. За миналата година също така върху никакво имущество не са били наложени обезпечителни мерки - възбрани и запори, по искане на европейската прокуратура в България.

В момента в съдебна фаза са 4 дела на европейската прокуратура в страната ни, се вижда още от данните. Досега институцията не може да се похвали с големи успехи в България и всичко свършва до няколко шумни акции като тази за ремонта на жълтите павета в София например. Миналия август беше арестуван и кметът на Генерал Тошево, когото след това съдът пусна под гаранция от 10 000 лв. Няма данни какво се случва с разследванията по тези акции.

Според доклада в България се водят 203 разследвания по съмнения за измами с 884,9 млн. евро от европейския бюджет. Новообразуваните производства са 107 за 405,2 млн. евро. От тях 5 проверки са за измами с ДДС на обща стойност 28,2 млн. евро. За същото време 16 проверки са завършили без последици, а материалите по 14 случая са били предадени на българския съд.

От общо 225 сигнала със съмнения за злоупотреби, 163 са били подадени от властите в нашата страна, 13 - от институции на ЕС, 47 - от граждани. 

Общо Европейската прокуратура е предприела миналата година над 330 разследвания в ЕС. Предполагаемите щети по тези случаи за европейския бюджет са 11,5 милиарда евро, сочи докладът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата