Quantcast

Медия без
политическа реклама

Експерти подозират, че СРС-тата на Божков са манипулирани

14 Юли 2020
Фейсбук/Симеон Христов
Бих искал други колеги да се включат с мнение и да тестват аудиото сами, призова музикантът Симеон Христов.

Музикантът Симеон Христов се усъмни в автентичността на записите, разпространени от прокуратурата по-рано, с които държавното обвинение опитва да покаже, че укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков дирижира протестите срещу статуквото. Освен дешифрираните разговори прокуратурата разпространи и аудиофайлове.

Христов обяснява във Фейсбук, че някой, който е подготвял СРС-тата, в бързината е пропуснал да обедини левия и десния канал в един общ файл. "Божков говори в ляво и в дясно някакъв друг човек отговаря. Това с много голяма вероятност е признак за манипулация, защото устройството, което би трябвало да записва сигналите от телефонен разговор, няма как да ги стереоизира и раздели в дясно и ляво. Самите телефони не носят стерео сигнал и информация", обясни музикантът.

Това вече е адски грозно. Биволъ публикуваха пост, в който споделят един от аудио файловете, пуснати днес от...

Posted by Simeon Hristov on Tuesday, July 14, 2020

Той разказва, че е прекарал аудио сигнала на левия и десния канал през векторскоп, който анализира стерео разпръскването на аудиото в симулирана 180-градусова среда и показва информация за дълбочина и стерео. "Обикновено различни аудио файлове, различни източници (микрофони) имат съвсем различна стерео картина и панорама", допълва Христов.

"Виждаме как левият канал (в който предполагаемо говори Божков) е записан със стерео микрофон и макар че сигналът му е изцяло в ляво, той все пак се разпръсква и в страни. Десният сигнал (вторият говорещ човек), обаче, прави много специфична права резка. Всеки, който се занимава с аудио, моментално ще я разпознае - това означава, че сигналът в дясно е абсолютно моно", пише той. И прави извод, че това са 2 аудио файла, които нямат нищо общо един с друг. "Не мога да си представя чисто физически как са записани от едно и също помещение или от един и същи рекордер", допълва той.

И задава въпроси:

- Защо прокуратурата публикува СРС от дело, което е в ход?

- Защо хора, занимаващи се със специализирани разузнавателни средства, нямат ни най-малка представа от аудио и работа с него? Става въпрос за елементарни познания, с които е наясно дори студент първа година по тонрежисура или каквото и да е свързано със звук. Дори тинейджър, правещ бийтове вкъщи, може да ги понаучи на нещо по темата.

- Генерално как може да имаме каквото и да е доверие в твърденията им за автентичност, при условие, че те самите не разбират елементарни неща от нещо, в което би трябвало да са специалисти?

 

Спецпрокуратурата е образувала дело за престъпление срещу републиката и днес ще покаже на обществото доказателства за безпрецедентни опити на обвиняеми за организирана престъпност да избягат от наказателно преследване.

 

Ключови думи:

СРС, записи, Васил Божков

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Пилотът на изчезналия край Гърмен хеликоптер е загинал

22 Септ. 2023

"Джи Пи Груп" ще строи дългочакания пробив на бул. "Тодор Каблешков" в София

23 Септ. 2023

Съдът: Прокуратурата неправилно е отказала дело срещу Гешев и Пеевски

23 Септ. 2023

България експулсира предстоятеля на руската църква в София

21 Септ. 2023

НАП вдигна запори за близо 50 млн. лева от фирми на Божков

25 Септ. 2023