Quantcast

Медия без
политическа реклама

Еколози: Концесия на Велека означава още един Слънчев бряг

В последния си ден правителството в оставка започна процедурата, въпреки че плажът си има наемател до ноември 2022 г.

09 Май 2021Обновена
снимка: Анита Димитрова
Плажът "Велека" преди концесията.

Екипът на плаж "Велека" и природозащитници организираха петиция за спиране на незаконната процедура за концесия на ивицата, която попада в три защитени територии. В последния работен ден преди да подаде оставка (в средата на април), правителството прекрати договора на досегашния наемател и гласува за отдаване плажа на концесия за 15 години. Процедурата засега е спряна след наложения мораториум върху концесии и сделки до избора на нов кабинет или служебно правителство.

„Концесията всъщност означава още един Слънчев бряг, още едни преместваеми заведения, които няма да бъдат преместени, не искаме това! Концесиите, както виждаме досега, са за много години и после не се контролират, а довеждат до едно унищожаване на дюните, както стана с плаж „Смокиня””, каза пред БГНЕС Вера Стаевска от „Зелени закони“.

Наемател на плажа в северната част на с. Синеморец, който е част от природен парк "Странджа", в момента е Филип Баров. Договорът му трябваше да изтече през май, но с измененията в Закона за здравето заради COVID-19, е удължен до ноември 2022 г., припомня bTV. Въпреки това е обявена процедура за концесия за срок от 15 г. 

„Две години преди да изтече срокът на договора за наем решават да тръгнат с тази процедура. В крайна сметка тук е защитена местност и всеки, който дойде, трябва да се съобразява с това. Честно, не вярвам тук да се изградят големи нощни заведения, както е на другите плажове, но трябва човек, който е тук, трябва много внимателно да се грижи за мястото”, казва Баров. Той твърди, че е бил добросъвестен стопанин на плажа-защитена зона: "Първото, което направихме през 2017 г. е да монтираме тези преместваеми пътеки изцяло да отклоним потока от хора така, че да не стъпват върху дюните и да ги запазим. Сложихме табели, които обясняват защо не трябва да се късат цветята, защо не трябва да се ходи по дюните."

Според наемателя на плажа не е ясно защо министерството бърза да прекрати договора - размерът на наема в момента е по-голям от минималната обявена цена за търга за концесията, което също буди въпроси.

От Министерството на туризма в оставка обясниха за bTV, че проектът за концесия е бил обявен още през януари в годишния план. Концесията била предпочитана от държавата, защото осигурява по-големи инвестиции и контрол. "Наемът е междинна процедура, която се използва само ако за плажа не може да се организира концесионна. Отдаването на концесия е по-сигурната и дългосрочна форма на управление. През годините Министерството на туризма е констатирало несъответствия, за което наемателят има и наложени неустойки за неизпълнение на договорните задължения", допълват те. 

От министерството заявиха още, че досегашният наемател може да изложи всички свои виждания и проекти по управлението на морския плаж като участник в откритата процедура и да направи оферта, която, в случай че бъде определен за концесионер, ще стане част от концесионния договор и ще се контролира изпълнението на поетите от него ангажименти при условията на публичност и прозрачност, а не в петиция, чието изпълнение не е сигурно. Отрицателното отношение на наемателя към откритата концесионна процедура противоречи на изложените от него намерения да работи за просперитета на морския плаж като рекреационен ресурс, който да се използва по най- природосъобразния и прозрачен начин и да създаде „успешен модел за екологично и социално отговорен бизнес“. На същия през годините по наемния договор са налагане не едно предупреждения за нарушения и неустойки, се казва в официално изявление на ведомството.

Екоинспекцията в Бургас на свой ред заяви, че заради защитения статут на плажа, схемата за обектите по ивицата трябва да бъде съгласувана и с тях. До момента нова схема няма, а наемателят на плажа е внесъл жалба срещу концесионната процедура. Очаква се решението на съда, стартирала е и петиция за запазване на плажа такъв, какъвто е.

Плажът край устието на Велека е един от опасните за къпане и почиващите тук се опасяват, че при смяна на собствеността преди началото на сезона ивицата може да остане без спасители. "Много е опасно, защото няма да бъде организирано. Както виждате има хора, плажът е хубав!", заяви спасителят Ильо Беломорски пред "България он еър". 

Още по темата