Медия без
политическа реклама

Двоен аршин за ВИП карантинираните - ще са в изолация само 7 дни

Покрай казуса с КСНС здравните власти обмислят да съкратят карантината за всички заварени случаи

12 Яну. 2022

Масовото карантиниране на участниците в злополучния Консултативен съвет за национална сигурност при президента, при който шефът на парламента Никола Минчев се оказа с COVID-19, роди нов прецедент. Въпреки че положителната проба на Минчев е от 10 януари, предписанията на РЗИ за карантина на контактните с него са с дата 11 януари. Така всички карантинирани ще могат да се възползват от новата по-благоприятна заповед на МЗ от 11 януари, с която министерството съкрати карантината за болни от 14 на 10 дни и за контактни – от 10 на 7 дни. Покрай казуса с КНСН и новите характеристики на Омикрон – щамът се кара по-бързо, здравните власти обмислят да съкратя карантината за всички заварени случаи отпреди издаването на заповедта.

Това стана ясно от участие на шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев в bTV.

Столичната РЗИ се е свързала с председателя на НС Никола Минчев и е получила от него списък на контактните лица – общо 28 души, обясни Пенчев. Това се е случило на 11 януари, като тази дата се счита за първоначалното събитие и сроковете започват да текат от нея.  Пенчев не успя да обясни много ясно защо при други карантинирани за начална дата е приет деня на положителната проба, а не на получаването на информация за контактните. Той каза само, че това е въпрос на процеса на обработка на данни, който бил технически и няма какво да се обсъжда и било достатъчно, че РЗИ счита за първоначална дата 11 ноември. При допълнителни коментари се разбра, че от значение има в коя част от деня се установява информацията - новината за положителния резултат на Минчев дойде в края на деня. bTV представи данни за конкретен подобен случай, като Пенчев обясни, че ще го проучи. Шефът на РЗИ не приема внушенията, че МЗ е избързало със заповедта само заради КСНС, защото идеята за съкращаване на карантината се обсъжда отдавна. 

При тази времева рамка всички участници в КНСН ще са в карантина само 7 дни с изключение на Кристиян Вигенин, който е боледувал преди по-малко от три месеца и в такива случаи карантина не се налага, коментира Пенчев. Лицата с бустерна доза могат да се освободят по-рано от карантина, ако след срок от 72 часа имат взет PCR, който е отрицателен.

За тези лица карантината става 5 дни, за президента това би означавало карантината да падне на 16-и януари, обясни Пенчев. Той допълни, че лидерът на „Възраждане“ Константин Константинов също е под карантина и ако я наруши, за него ще се приложат общите административно-наказателни мерки. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата