facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Драматичен антирекорд - 330 нови случая на заразени с COVID 19

Най-много са новорегистрираните в София - 140, следвана от Пловдив с 42. Общият брой вече e 6672
Обновена
13 164

Новозаразените с COVID 19 в България нараснаха драматично и достигнаха 330 само едно денонощие. Това отчита Единният информационен портал. До вчера рекордът бе 240. По този начин заразените в България вече са общо 6672

За последното денонощие са направени 3686 теста, което е с 600 по-малко от предният ден. Това означава, че от по-малко тестове има много повече заразени. 

Активните случаи са 3181. В болница са вече 525 човека, като от тях в интензивно отделение са 28. На няколко пъти експерти, включително и хора от Националния оперативен щаб обявиха, че здравната система ще се задъха и дори рязко ще се затрудни при 300 и повече заразени на ден.

Иначе излекуваните за последното денонощие са едва 63, след като ден по-рано бяха 129. 

Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е констатиран при 490 лица-медицински служители. 14 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. От тях 4 са установени при лекари, 6 - при медицински сестри, 1 - при санитар и 3 - при друг медицински персонал.

262 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. Три са новите случаи от последното денонощие. Починали са жена на 75 г. с диабет, жена на 79 г. с пневмония, за която няма информация за придружаващи заболявания, и жена на 74 г. с пневмония, за която също няма информация за придружаващи заболявания.

Днес стана ясно, че най-голямата шивашка фабрика в Югозападна България, която се намира в Гоце Делчев, е затворила врати заради заразени с COVID-19 служители. „Фабриката ни е затворена заради двама служители, които са с положителен резултат от тест за коронавирус. Ще бъдат тествани и останалите работници. На първо време ще бъдат взети проби на 200 от тях”, обясни пред Нова тв управителят на предприятието Бертрам Ролман. По думите му най-вероятно фабриката ще отвори врати в понеделник.

Актуални данни за разпространението на COVID-19 по света можете да видите на този линк:

https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/razprostrnenie-na-covid-19-po-sveta-danni-na-ecdc/

 

- От един човек сега се заразяват повече от един човек, което е лошото. От 10 случая възникват 12-15 нови, като това число варира. Ако нямаше никакви мерки, това значи от 10 случая да възникват 20. Ние продължаваме да ограничаваме заболяването, макар и не толкова ефективно, че да затихне епидемията. Това каза пред БНТ д-р Савина Стоицова - епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Растящият брой на заразени с COVID-19 се дължи на по-голямата динамика на контактите - повече срещи, повече движение. Не е добре да живеем в паника, но не е добре и да подценяваме ситуацията, Не се гледат просто бройките тестове, трябва да се отчита и контекстът. Около всеки един случай РЗИ установява контактните лица, които подлежат на тестване - тоест колкото повече са случаите, толкова повече хора се налага да бъдат проверени дали имат това заболяване. Броят тестове не се увеличава просто така", каза тя по повод тезата, че броят заразени расте, защото се правят повече тестове.

Д-р Стоицова подчерта, че се наблюдава не броя направени тестове, а процента положителни тестове - на всеки 100 теста колко са положителните. "Ние наблюдаваме това на седмично ниво... В началото на месец юни беше един на 100 направени теста, сега се качи на 5-6 положителни на 100 направени теста, тоест положителността се увеличава", съобщи тя. По думите ѝ в момента важното е, че у нас се покачва заболяваемостта и това налага да сме по-внимателни.

- Разпространението на коронавируса в България е дифузно, каза по Би Ти Ви акад. Богдан Петрунов, който е председател на отделението за медицински науки на БАН. В подкрепа на тезата си той посочи, че страната ни по площ е малка, а следователно и границите между отделните клъстъри е започнала да се размива. Доказателството – най-много случаи на заразени за последното денонощие са регистрирани в София и Пловдив.

„Ние сега берем плодовете на мачовете, които се проведоха с хиляди хора зрители, от абитуриентските балове, от отварянето на нощните заведения, на дискотеките – това няма никакво съмнение, че ще доведе до увеличаване на бройката“, коментира акад. Петрунов.

Той е категоричен – сегашното представяне на данните не е достатъчно убедително за обществото: „Първо – колкото повече изследваме, толкова повече ще имаме положителни проби. Не можем да говорим, че има голямо увеличение, ако не го съпоставим към броя на изследваните. Най-важното е кои болни се изследват. Ако се изследват от едно огнище, е съвсем друго, ако е от масов скрининг. Важни са броят на активно болните и броят на починалите. Ако тях ги съпоставим на 100 хиляди население, веднага ще видим къде се намираме“, посочи акад. Петрунов.

По думите му броят на положителните тестове не е показателен, защото не е известно дали всяка единица от тях е самостоятелна или има случаи, в които едно лице е тествано няколко пъти и тестовете му се добавят към общата статистика. „Това, което ще доведе до ограничаване е, ако хората осъзнават, че просто трябва да проявим дисциплина и разум в това нещо. Елементарни мерки – носене на маски, дезинфекция, избягване на физически контакти“, добави академикът.

Той подкрепи носенето на маски с аргумента, че те намаляват пръските, които изхвърля човек при говорене, а оттам и количеството на вирусните единици, което също е от значение за това дали човек ще се зарази и ако да – как ще протече заболяването.

 

ЧАСТНИ ЛАБОРАТОРИИ

6219 души са тествани в цялата страна от 6 април до 8 юли в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта LabTestCovid19.com. От тях в 127 случая (2%) са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 62 случая (1 %) - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто - че заразата е в ранен етап.

Има и 58 проверени (0,9%), при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 949, от които 21 (2.2% ) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

153

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Варна изпреварва София по заразени с коронавирус

13.08.2020

Обновена

3224 8
11 са вече заразените от Спешна помощ в Пазарджик

12.08.2020

1072 7
Бразилия даде 100 000 жертви от коронавирус и обяви 3-дневен траур

09.08.2020

Обновена

2517 29

Коментари

Страници

Solace

С оглед "Мутри, вън!" и предстоящото плажуване на Росенец, нищо чудно да скочат и на 5-600, за да се затвори пак народът по къщите и да не се събират много хора на едно място. Но надали ще стане като в Сърбия, щото те сами си пазят правата и свободите, а не правят движения за такива...

Johnny2965

Очаквано и нормално. 

Мангъровщини, сър!

gpc

Да, ама сега тестовете били виновни. Явно те генерират вирус. А мангъренето сигурно даже лекува вируса - той заради доцент Мангъров беше почнал да затихва. Амин.

Кире

Принципно интересна новина, но всъщност държавата се тресе от съвсем други неща. В крайна сметка са ясни на хората рисковете, ясно е и какво следва от политическото бездействие точно сега. Така или иначе ще се ходи на Росенец и ще се иска оставка на правителството, както и отвод на Гешев. Въпрос на обществено здраве е в тоя случай Борисов да спаси човешки животи и да си подаде по-рано оставката. Така няма да има тълпи от хора, ще има и по-малко заразени. 

nebenebe

Гоним насрещния план.

Желязко Желев

         Справянето с критични е критерий за интелект.С обикновените идиотите се справят по-добре и от професори.

От 5м. сме в критична ситуация.И  ситуацията вади лека полека идиотизма на управляващи,опозиция,институции

граждани и не дотам граждани.Всички ще платим цената на безразличието и малодушието през последните 30г.От държавата остана парадната униформа.Сега ковид19 ще я изгори.И някои ще са по гол з.......к.Лошото е ,че цената няма да се плаща пропорционално на вината но и солидарното плащане ще стресне яко ''елита''

      Една епидемия е под контрол ако за седмица новозаразените не се удвояват.Да не съм лош пророк но другия петък новозаразените ще са над 600.Тогава всеки да се спасява както може.

     Инфантилно управление на инфантилен народ.Но и ковид19 няма да успее да смени чипа.

Джиджи

От 5 месеца сме в критична ситуация. И  ситуацията вади лека-полека идиотизма на управляващи, опозиция, институции, граждани и не дотам граждани.

 

Инфантилно управление на инфантилен народ. Но и Ковид-19 няма да успее да смени чипа.

👍😰

Ференги

Ковид няма, защото Г-н Президентът е вдигнал народа на борба.

Гладете червените прашки момчета.

Andrij

Нормално.Реално заразените са хиляди,просто никой не ги изследва. Иначе с по 200 заразени на ден КОВИД-а ще се точи години.Мангъров го каза-инфекция като инфекция,докато не премине през 70% няма да се успокои. Да не дава Господ да я прекараш в тежкия вариант.Преди няколко години на нашата улица починаха от грип 2-ма мъже-на 37 и 39 години, а на приятел тъщата след грип остана неподвижа заради тежко възпаление и заболяване на ставите.И всяка година са десетки хиляди,никой не ги обсъжда, няма интерес и далавера.

Джиджи

Реално заразените са хиляди, просто никой не ги изследва.

И като ги изследва, ще оздравеят ли?! 😲😳😵

 

А ти, чакай грипа и възпалението на ставите ... 😁💩🐑

hamer

Много хора умират от най-различни болести, вкл. и от различни видове грип. В случая опасността е от непознаването на щама, от  ннеговата силна заразност и огромните неясноти относно начина на лечение. Хубаво - 70 процента, но 70 процента в световен мащаб? Тук от над 6 хил.заразени, над 50 процента са реално болни - кой в болнизца, коу вкъщи, а при 70 процента заразени, ако половината са активно болни?,  А същото  в световен мащаб?

Slava
снимка на Slava

Мангъров не е за Етична комисия, а за съд

 

https://www.24zdrave.bg/article/8793793

Тренд Петков

Ех,Славчо...умничкото ми.На кого тези лакърдии ръсиш? Достойния човек,подчертавам,достойния, единствен казва нещата каквито са...Като направиха клиничната пътека 1200 лева, всички се втурнаха да изследват...ма не заради теб и мен,а заради парите...и хоп,повече проби, повече заразени...ОБАЧЕ...съотношението проби/заразени си остава константа. Те затова никога не говорят за това, а само нищо незначещото брой заразени..едва в тази статия има бегло споменаване..но то не променя картината досега за информираността ни ...и Ха ми обясни...има ли някакъв що-годе обществен контрол тези бройки проби и заразени вярни ли са, или като им напече под задника,твоите господари ни затягат мерките...Утре ще бъде забранено да протестираш,други ден да излизаш от къщи...и прочие..Щото на хората им писна от простаци да ги лашкат от едната крайност в другата

GabroWitz

 Първо, все още има свобода на словото и Мантъров може да си изказва мнението, както и ти изказваш своето, с тая разлика , че ти си "никой", само "СЕГА" ти е дал тоя форум, а него то търсят доста медии като специалист.
 Второ, Мангъров няма управленски функции, не може да налага и отменя мерки, извънредни и епидемиологични положения, така че не носи никаква отговорност за случващото се в държавата. Същата тежест има и т.н. НОЩ, заповедите ги издава Министърът на здравеопазването, т.е.изпълнителната власт.
 Трето, развитието на събитията у нас и по света вече недвусмислено доказват правотата на неговата теза.
Невъзможно е да се затвори населението в къщи и да се чака да отмине т.н. пандемия.
 Четвърто, ИМХО, ударното правене на тестове последните дни и резултатите ми се виждат поръчкови и манипулирани. Целта-плашене и отвличане на вниманието от скандалите в държавата. Но управляващата хунта с това ще застреля още веднъж икономиката особено международния туризъм (руснаците отмениха чартърите, ще настъпят рестрикции и от други държави), да не говорим за барове, ресторанти, фитнеси транспорт и пр.
 Колкото до г-жа докторката от ГЕРБ-жени В-Търново, тя също е в правото си да сезира дори Светия Синод и Главното Мюфтийство.

gpc

и хоп,повече проби, повече заразени...ОБАЧЕ...съотношението проби/заразени си остава константа.

Значи много е забавно да гледам как разни такива хора като тебе виждат някаква зависимост, пред очите им е, и изобщо не могат да си обяснят какво означава тя. Как мислиш, щом съотношението проби/заразени е същото и сега тестовете са много повече, какво значи това?

 

А. Повечето тестове са генерирали повече вирус (щото той не може да се разпространява сам, само тестовете го произвеждат, както и 5G-то)

Б. Броят на тестовете е нарастнал със същия темп с който и броят на заразените

 

Естествено, верният отговор е "Бе". :)

Sine_metu

Ех, Трендчо...умничкото ми.На кого тези лакърдии ръсиш?

„Достойния човек,подчертавам,достойния, единствен казва нещата каквито са...Като направиха клиничната пътека 1200 лева всички се втурнаха да изследват“ 

Една дума няма вярна

Джиджи

Тренд Петков

Ех,Славчо...умничкото ми.

Достойния човек единствен казва нещата каквито са...

Те затова никога не говорят за това, едва в тази статия има бегло споменаване, но то не променя картината досега за информираността ни ...

А на теб, и тая информация, дето я пускат всеки ден, ти е много!!! 😁😝

bay Dragan

Защо сте против мнението на един специалист. Това е чистак ново заболяване и много журналисти ,специалисти,....исти и исти се упражняваха в прогнози. Даже и аз, ама не познах. 

Уважавам Мангъров защото той каза , че вирусът ще си вземе своето / 70% ще го прекарат/. И май той ще познае.

Какъв съд Слава ! За съд е Борисов който лично разреши футболния мач. Даали ще поеме някаква отговорност ?

Желязко Желев

     ''Не може.......'' -От няколко дена въпросът може ли да се затвори населението си го задавам и аз.И отговора е може.За колко -20дни.Но България да приложи сама мярката е безмислено.А защп ЕС не го направи?Имаме и примера Китай.Започвам да се съмнявам,че реално в ЕС и САЩ искат да се справят с проблема.Напротив всеки го ползва за целите си.Срещал съм публикации,че дори с 12% активно население и 20дни изолация вируса щеше да изчезне.Не ЕС и САЩ а Китай има основание да ги съди за разпространение на вируса.

     Сега щетите са несъразмерно повече.Виртуален или не проблема стои.Ясно е и кой ще спечели.При буря в морето малките лодки потъват.Като няма буря големите корабопритежатели се мъчат да създадат.Досега създаваха/успяваха с локални бури/кредитни събития/ сега успяха със световна буря.

Andrij

Тази "пандемия" потвърди мое впечатление от по-рано.А именно,че колкото по-безполезен е някой,толкова повече се страхува за живота си.Високообразованите,с добри професии и доходи гледат мимоходом на инфекцията и си живеят живота. А бедните,с ниски доходи,прекарващи живота си между 4 стени се боят много.И все им се иска и останалите да се затворят между 4 стени.И много си обичат сватбения генерал Мутафчийски.

Джиджи

Andrij

Високообразованите, с добри професии и доходи, гледат мимоходом на инфекцията и си живеят живота.

А бедните, с ниски доходи ...

... ходят по мачове, абитуриентски балове и нощни заведения ...  😂💩💨

joshzack

Ехеее, вече не с масура, а с компресора надувате балона. 

nottheone1

Така или иначе ще се ходи на Росенец и ще се иска оставка на правителството, както и отвод на Гешев. Въпрос на обществено здраве е в тоя случай Борисов да спаси човешки животи и да си подаде по-рано оставката.

👌 

geo_19

В Русия от доста време заразените са около 8 хил. дневно. (с малки колебания). И при тези данни разхлабиха мерките до нашето ниво и гордо съобщават, че са победили короната. А Русия е 20 пъти по-голяма от България. Техните 8 хил. дневно са равни на 400 дневно в България. Така, че няма нищо плашещо. Те вероятно са много повече от 400, но мутафите успяват със зор да установят само 200-300. 

Zmeja

Кой, ЛИЧНО  И ПРОТИВ МНЕНИЕТО НА ЩАБА, разреши мачовете да се играят на стадионите с публика та "да се порадвали малко феновете"?

Предварително заявявам - не съм аз!

Джиджи

Кой, ЛИЧНО  И ПРОТИВ МНЕНИЕТО НА ЩАБА, разреши ...

Той. 😊

Минувача
снимка на Минувача

Снощи, поне половината от привържениците на Радев, включително и той, бяха без маски или неправилно поставени. Вирусът се бои от Дондуков 2.

BL.N.Lmt

Столицата се очертава като епицентер за "Ухан, К-19"

Протестите с маска и дистанция,  а политическата буря е ☕️

Вестник сегабг.ком е това което е и нищо повече🇨🇩

Дежурния

Поехали!

mail123456

74    F    София-град    Столична
79    F    София    Елин Пелин
75    F    София    Самоков

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш