Медия без
политическа реклама

Доброволци измиват държавния срам за разрухата в Радунци

Донкихотовските усилия на местен мъж вдъхновиха бригада за почистване на изоставената болница

28 Авг. 2021Обновена
Болницата представлява огромен комплекс, сгушен в Стара планина.
FB/Спаси Радунци
Болницата представлява огромен комплекс, сгушен в Стара планина.

Бригади доброволци ще се стекат днес в старопланинското село Радунци, за да опитат да почистят изоставения белодробен диспансер. Те бяха трогнати от статията "Сън наяве: човек става държава", публикувана в "Сега". В нея се разказва за разрухата в сградата и донкихотовските усилия на 41-годишния програмист Валентин Недков да я пази сам. Хора от Стара Загора, Казанлък, Сливен и други места се организираха в социалните мрежи. Ще изнесат боклуци, запушат пролуки... - всичко, каквото е възможно. Задачата им е трудна, защото диспансерът е с 15 000 кв. м разгъната площ.

Замисляна някога като туберкулозен санаториум, сградата е наистина огромна. Последно е лекувала пациенти през 2015 г. Тогава фалира заради дългове, а Министерството на здравеопазването я предава на синдик. После е назначен друг, който пък се мъчи да я върне на държавата. Междувременно са проведени няколко търга, на които никой не се явява и цената на комплекса пада главоломно. Докъм есента на 2020 г. болницата е била охранявана. След това е обект на постоянни набези. Разрушенията вътре са огромни, реално неописуеми. Личи също, че съвсем доскоро поне част от оборудването е било годно за ползване. До миналата година много българи не знаеха за комплекса, или поне не за мащаба му. Разшумя се покрай пандемията -  такава огромна база за белодробно лечение е оставена да агонизира!

Въпреки че общинската съветничка от Стара Загора Искра Михайлова е сезирала всички възможни институции, до момента няма и елементарна индикация, че държавата смята да се заеме. А искането на Недков и Михайлова е едно, не чак толкова сложно - просто да се назначи охрана на първо време. Липсва реакция и от служебния екип в Министерството на здравеопазването. Малко преди да падне ГЕРБ, тогавашният здравен министър Костадин Ангелов невъзмутимо обясни на парламентарния контрол, че просто болницата е била развивана в друго време и условия.

Още по-фрапиращото е, че вътре в сградата са изоставени килограми лични данни - здравни картони или досиета на персонал. Някои от бумагите датират от 50-те години на миналия век. Комисията за защита на личните данни извърши проверка на място през пролетта, но резултатът до момента е неизвестен.

Доброволците обмислят да се събират регулярно в Радунци. Освен почистване, по-смелите идеи предвиждат социални изяви, като например фестивал там, за да бъде привлечено общественото внимание.

В събота следобед резултатът от усилията вече бе виден. Почистен и подреден бе един от кабинетите на управленския персонал. Заковани бяха прозорци. Участие взе и дете. А други хора, които не успяха да помогнат, се зарекоха да го сторят някой следващ уикенд. "Дадохме пример на държавата какво трябва да се направи", обобщиха доброволците:

Публикацията, която събуди интереса на хората: 

Радунци е сюрреалистична приказка. В тоалетната на китната селска гаричка стоят отворена паста за зъби и четка – сигурен знак, че гарата се ползва единствено от началника й. По-нагоре се разположени седем. панелни блока. В тях живеят тридесетина души.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата