Медия без
политическа реклама

Ден 86: Протестиращи обсадиха БНТ преди Великото народно въстание IV

Отровното трио: На 3 октомври Германия събори цяла стена, ние трябва да съборим един диктатор

02 Окт. 2020Обновена
БГНЕС

Денят преди Велико Народно Въстание IV 👊🇧🇬

Posted by Отровното трио on Friday, October 2, 2020

За 86-а поредна вечер няколко хиляди протестиращи в София се събраха пред президентството с искания за оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, предаде БНР.

Минути след 21:00 ч. протестиращите се отправиха към сградата на БНТ, където гост в предаването "Панорама" е правосъдният министър Десислава Ахладова. Протестиращите се заканиха, че няма да застанат пред централния вход, а ще оградят страничните, за да не може министърът да се измъкне от яйцата, които са приготвили. Представителите на гражданско сдружение БОЕЦ са там от рано и организираха "гражданска панорама" пред обществената медия.

Въпреки че протестиращите бяха обсадили сградата на БНТ от всички страни и имаше струпани групи както откъм централния вход на ул. "Сан Стефано" №29, така и откъм ул. "Тулово" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", с помощта на полицията министър Ахладова успя да се измъкне незабелязано покрай чакащите я разгневени граждани.

В началото на вечерта от т. нар. Отровно трио (Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов) представиха нови сто подписали се интелектуалци към отвореното писмо, с което искат промяна.

"Заставаме срещу модела "Борисов-Доган-Пеевски" и свързаната с него корупция, довела до разграбването на ценен обществен ресурс и до тежка криза на доверието в обществото", се казва в писмото.

Сред подкрепилите го днес са актьорите Цветана Манева, Явор Милушев, Анастасия Ингилизова, Весела Бабинова, Юлиян Вергов, а също архитекти, режисьори, писатели, учители, художници.

"Търсят се още такива хора, които да се присъединят към инициативата", допълват от триото. Вчера писмото бе подкрепено от други 123 представители на културата, изкуството и науката.

На 5 октомври, в 16:30 ч. местно време, пред централния вход на Европейския парламент (ЕП) в Брюксел група българи, сред които проф. Велислав Минеков, ще дадат подробности за състоянието на върховенството на закона и корупцията в България, съобщиха от триото.

Допълват, че всички българи, които живеят в Белгия, Германия и Нидерландия и имат възможност, са добре дошли да подкрепят усилията евродепутатите да бъдат информирани преди началото на заседанието на ЕП. Също така Бабикян, Хаджигенов и Минеков призоваха всички граждани, които са несъгласни със статуквото да се включат в т. нар. Велико народно въстание IV, насрочено за утре (3 октомври) от 17:00 ч. на пл. "Независимост" в столицата.

"На 3 октомври преди много години Германия събори една цяла стена, ние трябва да съборим само един диктатор. Властта има свойството да брои тези, които не са на площада, и то за своя сметка. Затова елата на площада!", призова Арман Бабикян.

Велико Народно Въстание IV

Posted by Отровното трио on Friday, October 2, 2020

Досега се проведоха три големи протеста в столицата, озаглавени като "Велико народно въстание", които събраха хиляди българи в т. нар. Триъгълник на властта.

Първото и второто се състояха на 2 и 10 септември. На 2 септември събитието съвпадна с откриването на новата есенна сесия на Народното събрание, което заседаваше за пръв път в новата си сграда - бившия Партиен дом. Тогава се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите в късните часове на деня. Имаше много задържани, а също така пострадали журналисти, чуждестранен дипломат и обикновени граждани, които нямаха нищо общо с протеста. Второто Велико въстание премина мирно, без насилие.

Третото беше на 22 септември и неслучайно се състоя именно в Деня на Независимостта. Тогава италианска оперна певица изпя пред множеството българския химн. Протестът премина мирно с изключение на кратък опит за напрежение при старата сграда на парламента, където протестиращите не бяха допуснати от кордон полицаи и жандармерия да преминат към храм-паметника "Св. Александър Невски" и паметника на Незнайния воин.

Отзвукът от протестите достигна до всички големи западни медии и такива отвъд океана. Хиляди българи, живеещи в чужбина, също изразяват подкрепата си и досега организираха редица протестни акции в страните, в които са емигрирали.

Европейските институции също обърнаха внимание на протестите у нас и те намериха място в доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в страните членки на ЕС.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Бойко Борисов, Иван Гешев, Отровното трио, антиправителствени протести, оставка

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха искане за изслушване на Пеевски

18 Юли 2024

Групата на Пеевски в НС продължава да отслабва

17 Юли 2024

С лозунга "ДПС без Пеевски" хората на Доган си взеха централата

19 Юли 2024

Огненият вятър изпепели половината ямболско село Воден

17 Юли 2024

ДПС-Доган изпревари Пеевски за изселническите пенсии

17 Юли 2024