Медия без
политическа реклама

ДАНС разкри руски разузнавачи, представящи се за българи

Владимир и Татяна Горочкини са имали паспорти на името на Денис и Диана Рашкови, за да шпионират в чужди държави

26 Февр. 2024
БГНЕС архив

ДАНС разкри руски разузнавачи-нелегали, представящи се за българи, за да могат да шпионират в чужди държави. Това става ясно от официално съобщение на Агенцията.

Със заповед на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) на 26.02.2024 г. на руските граждани Владимир Николаевич Горочкин, роден на 28.12.1984 г. в Калининград, Руска Федерация, и Татяна Анатолиевна Горочкина, родена на 09.03.1986 г. в село Хватовка, Саратовска област на Руската федерация, е наложена принудителна административна мярка „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на Европейския съюз" за срок от 5 години.

Арестуваният за шпионаж в полза на Русия служител на ГДБОП е предавал не само български данни, но и чувствителна информация на партньорски служби от страни от ЕС. Той е предоставял данните на руското разузнаване.

За двете лица има данни, че действат против сигурността на страната.

Установен е периодът, в който двете лица са пребивавали на територията на България, представяйки се за българските граждани Денис Рашков и Диана Рашкова, използвайки лични документи с посочените самоличности.

В ДАНС е придобита информация, според която Владимир Горочкин и Татяна Горочкина са разузнавачи-нелегали, участници в операция на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, целяща осъществяване на разузнавателно проникване чрез използване на чужди самоличности.

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) не прави нищо, макар да е сезирана за даване на българско гражданство на руснаци с фалшиви документи. А това е канал за инфилтриране на руски шпиони в Европа, обяви пред БНТ депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

Според придобитите данни, основната цел на присъствието на Владимир Горочкин и на Татяна Горочкина в страната ни е била да се сдобият с необходимите им български документи за самоличност и с правдоподобни биографични данни, потвърждаващи автентичността на същите, които впоследствие да използват за извършване на разузнавателна дейност извън територията на България, твърди ДАНС.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

руски шпиони

Още по темата