Медия без
политическа реклама

"Да, България" сезира ЕК за милиардите към „Автомагистрали“

28 Яну. 2021

„Да, България“ ще сезира Европепйската комисия, КЗК и АДФИ за нарушаване на законодателството за обществените поръчки от държавната фирма „Автомагистрали“. „Автомагистрали“ изпълнява договори за строителство на стойност милиарди левове без да се е състезавала за тях, възползвайки се от това, че е държавна и че АПИ директно й дава парите. Фирмата обаче няма капацитет и на свой ред работи с избрани на тъмно фирми.

Това разказа във свое видео, разпространено в социалните мрежи лидерът на „Да, България“ Христо Иванов. Според него крупната схема с дъжарваната автомагистрали всъщност осигурява корупционния ресурс, който захранва „чекмедежто на Бойко Борисов“ и „гушата на Пеевски“.

Иванов разказа публично известни факти около дейността на „Автомагистрали“, за която в последните две години постоянно текат журналистически разследвания заради липсата на прозрачност как се изразходват милиардите, наливани в нея. Както писа и „Сега“, през 2018 и 2019 година фирмата получи по изключение без да се явява в конкуртно състезание с други фирми три договора за близо 3 млрд. лв. Два от контрактите са за изграждането на 9 участъка от АМ Хемус, а третият договор е за укрепване на 74 свлачища. Огромният обем от строителни дейности явно не е по силите на фирмата, която по данни та МРРБ разполага с 381 служители, като дейностите за стотици милиони се изпълняват от външни изпълнители, наемани без никаква прозрачност.

„Бойко Борисов и ГЕРБ измислиха как да заобиколят европейското и българското законодаттелство за възлагане подобни обекти чрез обществени поръчки, възагайки без процедура на държавна фирма и използвайки изключението за вътрешно възлагане. Когато се приемаха тези изключения в закона, Томислав Дончев излезе и каза, че никой не си представя, че по този механизъм ще бъдат изграждани автомагистрали. Ето какво се случва – обещават обществени поръчки, получавате вместо това схема“, коментира Христо Иванов. Той изтъкна огромните аванси, плащани по тези милиардни договори без необходимост средствата да се използват веднага и голямото разминаване между аванс и извършена дейност. „Така се зарежда с кеш корупционната схема, за да се купуват гласове, полицаи и магистрати, медии. А в същото това време Борисов подхвърля на българските пенсионери 50 лв.“, коментира Иванов. Според него нищо това не е възможно без реално блокиране на регулаторите. Иванов се закани след изборите мандатите на такива лица като членовете на КЗК, на главния прокурор, да бъдат прекратени.

По настояване на БСП "Автомагистрали" ще бъде проверена т.г. и от Сметната палата. За ревизии във фирмата настояват и от формацията на Мая Манолова. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата