Медия без
политическа реклама

Цветан Цветанов привлече пореден депутат от ГЕРБ

Владислав Николов напусна групата на управляващата партия и същия ден се озова в листите на „Републиканци за България”

24 Февр. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
ГЕРБ
Владислав Николов (изправеният) отдавна беше смятан за приближен на бившия зам.-шеф на ГЕРБ.

Владислав Николов – депутатът от ГЕРБ, който напусна в сряда парламентарната група на управляващата партия, е водач на плевенската листа на „Републиканци за България” – формацията на бившия зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Това се вижда от съобщение на „републиканците”, разпространено същия ден, в което изреждат водещите си кандидати за парламентарните избори на 4 април.

Последният депутат, който изостави групата на ГЕРБ, а впоследствие излезе и от Народното събрание, беше Джема Грозданова. Това беше сериозен имиджов удар за управляващата партия, тъй като тя беше председател на парламентарната комисия по външна политика. Впоследствие Грозданова се присъедини към групата политици около Цветанов с чиято подкрепа той учреди собствената си формация „Републиканци за България”.

Самият Николов беше областен координатор на ГЕРБ в Плевенско, но в средата на 2019 г. беше изместен от Мирослав Петров. Тази рокада беше последица от слабите резултати на редица структури на ГЕРБ на евроизборите по-рано същата година, които разяриха партийния водач Бойко Борисов и той се закани да ги "чисти". Тогава се заговори и че Николов е сред приближените до Цветанов. След като стана ясно, че бившият заместник на Борисов ще прави партия, тръгнаха слухове, че депутатът ще бъде сред герберите, които ще го последват в новото му политическо начинание. Николов обаче се осмели да се еманципира едва сега - месец преди разпускането на 44-то Народно събрание.

ЛИСТИТЕ

Цветан Цветанов ще оглави листите на партията си в Благоевград и Велико Търново. Огнян Ценков - бивш кмет на Видин, който също напусна ГЕРБ, ще води в града, който управляваше. В София са съсредоточени другите разпознаваеми лица на "републиканците" - бившият водещ по БНТ Горан Благоев (23-ти МИР) и ексдепутатът Джема Грозданова (24-ти МИР).

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?