Quantcast
Червените в Пловдивско набързо замениха Гергов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Червените в Пловдивско набързо замениха Гергов

Новият областен лидер е бившият кмет на Асеновград
4 085
 Снимка: Пресцентър БСП
Емил Караиванов

Социалистите в Пловдивско, които се заричаха, че ще бранят изгонения си лидер Георги Гергов докрай, набързо се отказаха от битката и избраха днес негов наследник. Новият шеф на червените във втората по големина соцорганизация е д-р Емил Караиванов, бивш кмет на Асеновград. Караиванов спечели срещу Атанас Петков, съобщиха от партийната централа.

Областният съвет на БСП в Пловдив заседавал онлайн, заради изискванията по ковид епидемията да не се събират много хора на едно място. Участвали са 76 души от 17 общини от областта, както и от шестте районни организации в града. В онлайн заседанието взеха участие и членовете на Националния съвет на партията и депутатите от региона, твърдят още от "Позитано" 20.

След  заседанието е било проведено и тайно гласуване, на което д-р Емил Караиванов е получил 42 гласа, а основният му опонент - Атанас Петков, сочен за приближен на Гергов, е взел 34 гласа подкрепа.

52-годишният Караиванов е два мандата кмет от 2011 г. до 2019 г. на Асеновград. Той е лекар със специалност неврология, притежава и магистратура по здравен мениджмънт. След завършването си е работил в Спешна помощ-Асеновград като лекар и управител на Медицински център. Работил е в Неврологично отделение на МБАЛ“ Пловдив“, бил е заместник-изпълнителен директор на „МБАЛ Пловдив“ и заместник-директор и невролог в болница „Св. Мина“ Пловдив. Има и два мандата като общински съветник в община Асеновград.

Преди два дни Георги Гергов бе изключен от партията, след като преди това тясното червено ръководство поиска от пленума да го отстрани. Формалният повод е неспазване на партийния устав и "медийни изяви на Гергов в защита на управляващата ГЕРБ".  Това пък доведе до решението на пловдивската градска организация да снеме доверието си от ръководството на БСП. 

Според социалисти историята с Гергов и "ловът на вещици" в червените редици са само началото на боричканията около реденето на листите за парламентарните избори напролет. Затова и все още не се решавал въпросът с избора на нови лидери в редица области, тъй като Корнелия Нинова и сподвижниците й искали да държат под контрол и изкъсо своите хора и не им се правело резки движения три месеца преди вота. Въпреки това днес досегашният председател на Областния съвет на БСП във Видинска област Димитър Велков бе избран за нов мандат. За Велков единодушно са гласували всички присъствали 25 членове. Петима са отсъствали от заседанието.

Още

Руснак иска да стане кмет на Ню Йорк

26.02.2021

2734
Лидерът на ДПС направи ключови промени в ръководството

04.01.2021

3395
БСП засили натиска срещу кмета си в Перник

20.12.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

7707