Медия без
политическа реклама

Цената на агитацията за ваксините е дълбока тайна

Кампанията "Ваксинирай се! Заедно ще успеем" се излъчва безплатно по БНТ, Би Ти Ви и "Нова телевизия", по тематичните им канали и по БНР

Кадър от видеоклипа, с който МЗ ни агитира да се ваксинираме.
Кадър от видеоклипа, с който МЗ ни агитира да се ваксинираме.

Министерството на здравеопазването провежда в момента агитационна кампания в най-гледаните електронни медии в България, чиято цел е да популяризира ваксинацията срещу коронавируса. Ведомството обаче не желае да съобщи каква е цената за изработването на рекламните материали за кампанията и коя фирма, рекламна или друга агенция е техният автор.

В телевизионния ефир и в радиоефира от около 2 седмици се въртят видео и аудио клип, озаглавени "Ваксинирай се! Заедно ще успеем". "Утре ще свалим маските и ще прегърнем близките си. Ще бъдем отново заедно и няма да обичаме през екрана. Утре мечтите ни ще се сбъднат, докато минаваме невидимите граници на страха. Утре ще танцуваме отново, ще празнуваме отново. Не е нужно да чакаме утре, защото можем да действаме днес. А днес е всичко, което имаме. Да си върнем живота! Запишете се за ваксина срещу COVID-19 на www.his.bg!", се казва във видеоклипа.

"Сега" попита Министерството на здравеопазването по чия идея са създадени клиповете и колко струва изработката им. От ведомството обаче не пожелаха да отговорят на тези конкретни въпроси. Въпреки това от публикации във "Фейсбук" става ясно, че агенция "Крю кастинг" (Crew casting) участва в изработването на видеоклипа. Фирмата е специализирана в организирането на кастинги за участници в тв сериали и видеа. Тя осигурява лица в редица български сериали като "Откраднат живот", "Под прикритие", "Столичани в повече" и др. 

Вместо да съобщи цената за изработването на клиповете и имената на замесените фирми, пресцентърът на МЗ изпрати отговори с доста обща информация. От нея става ясно, че в рамките на кампанията за популяризиране на ваксинацията са създадени аудио и видео клипове с дълга версия от 45 сек. и кратка от 21 сек. "Основната цел е отново в дневния ред на обществото да бъде поставена темата за ваксинацията. Акцент във видео и аудио материалите е и начинът за записване за ваксинация във ваксинационенните пунктове чрез портала "Регистрация за ваксинация". Целева група е и немалкият процент на колебаещи се дали да се ваксинират граждани", се казва в отговорите.

Видеоклиповете се излъчват по БНТ, Би Ти Ви и Нова телевизия, в ефира на нишовите им канали и по Българското национално радио. МЗ не заплаща за излъчването, става ясно още от отговорите на МЗ. Освен с националните телевизии и с БНР, здравното министерство работи още и с други медии и с конкретни журналисти с ресор "Здравеопазване", на които се разчита да предоставят достоверна информация за ваксините. "За разпространението на вярна и на достъпен за широката общественост език информация Министерството на здравеопазването разчита и на доказали се във времето и сред аудиторията си централни и местни медии, в които работят професионалисти с дългогодишен опит при отразяването на сектор "Здравеопазване", в. т.ч. и на ресорни журналисти, чиято дейност през годините ги е утвърдила като източник на обективна и проверена информация", пише още в отговорите на МЗ, изпратени до „Сега“.

Здравното министерство подава ежеседмично информация и предлага събеседници в сутрешните блокове на двете най-гледани частни телевизии по темата за ваксините, става ясно още от отговорите. "Съвместно с екипите на "БТВ Медия груп" и "Нова Броудкастинг груп", МЗ направи възможно, под формата на тематични ежеседмични специализирани рубрики "Питай за вакснините" по Нова телевизия и "COVID-19: Ваксините" по Би Ти Ви, в сутрешните блокове на двете телевизии до аудиторията на медиите да достига актуална научно доказана информация за ваксините срещу коронавирусната инфекция, за смисъла от тяхното поставяне, за възможните странични реакции и за добавената стойност от ваксинирането за обществото. За двете тематични рубрики МЗ помагаше с материали и гости", пишат от МЗ.

За периода от началото на годината с цел информиране на обществото за ползата, необходимостта, безопасността и характеристиките на одобрените в ЕС и използвани у нас ваксини, МЗ изработваше инфографики, които бяха публикувани на страницата във "Фейсбук" на министерството, съобщават още от здравното министерство. По този начин допълнително бяха таргетирани гражданите, активни предимно в социалните мрежа, допълват оттам.

 

Още една кампания

В телевизионния ефир в момента върви и още един видеоклип, който агитира българите да се ваксинират срещу коронавируса. Неговото заглавие е "Ваксинирай се, ваксината спасява". Тази реклама е по поръчка на Европейската комисия, която във видеото благодари за подкрепата на българското Министерство на здравеопазването и на УНИЦЕФ. "Когато поне 70 процента от нас се ваксинират, ще можем да се справим с вируса и да се върнем в прегръдките на живота. Информирай се, ваксинирай се, прегърни живота", гласи текстът на този видеоклип. По неофициална информация ЕК е предвидила бюджет за излъчването на тази реклама в ефира на най-гледаните телевизии у нас.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата