Quantcast

Медия без
политическа реклама

Царево отново взе курс към бетономорие

Има нов проект за застрояване на 835 декара в парк Странджа, повечето от които са на юг от Варвара, съобщи организацията Зелени закони

21 Февр. 2020
Десислава Генева
Нов строеж на брега в Синеморец

Община Царево отново прави опит да отвори южното Черноморие за мащабно строителство, съобщи организацията "Зелени закони". Няколко месеца след местните избори промените в общия устройствен план на общината отново са на дневен ред. Миналия петък те са били публикувани за обществено обсъждане, като становища могат да се подават до 16 март. Публичното обсъждане е насрочено за 23 март в Царево.

Новият общ устройствен план на Царево включва застрояване на нови 835 декара в парк “Странджа”. От тях 678 декара са по морския бряг на Ахтопол, Резово, Синеморец и Варвара, посочват от "Зелени закони". От 22 години община Царево се опитва чрез общия устройствен план да застрои най-южната част от българското Черноморие, отнемайки територии от природен парк “Странджа”. Сагата през тези две десетилетия включва промяна в закони, фалшиви документи, масови протести в София, решения на върховния съд, спасяване на природния парк от цялостно заличаване, намеса на Европейската комисия, напомнят природозащитниците.

Много проекти по южното Черноморие очакват приемането на плана, за да бъдат задвижени или финализирани. От 10 години Царево се управлява от кмета на ГЕРБ Георги Лапчев, който е сред най-големите защитници на застрояването. Преди две години отново бе направен опит да се прокарат промени в устройствения план на общината, в чиито предели попадат много защитени зони от парк Странджа. В последния вариант се предвиждаше увеличение на урбанизираните територии в общината с 515.91 хектара до 1723.74 ха.

Още по темата