Медия без
политическа реклама

Българските F-16 ще имат 32-ма летци и 84-членен инженерен състав

Тагарев видя на живо къде САЩ сглобяват самолетите и се подписа на един от тях

16 Яну. 2024
Самолет F-16
Локхийд Мартин
Самолет F-16

Българските F-16 ще имат 32-ма летци и 84 души инженерно-техническия състав. Това стана ясно от интервю по БНТ адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната на България.

През 2025 г. България ще получи първите 8 изтребители F-16 от САЩ., обяви той. "Видяхме самолетите в Южна Каролина, те са в различен етап на завършване. Своевременно беше решението да платим вторите осем самолета. Ако бяхме отложили искането, нещата щяха да се забавят и да ги получим след 2030 г., тъй като търсенето на тези самолети е засилено", каза още Ефтимов.

"Подготовката на пилотите върви по договор. Ще имаме 16 самолета и 32 летци, подготвени в Щатите по методиката, по която се готвят американските ВВС. 84 души от инженерно-техническия състав ще преминат обучение в САЩ. Ще създадем една основа. Важно е как да превърнем този ресурс в работеща отбранителна способност, ще ползваме опита на САЩ. Това са последователни усилия на всички нива", допълни адмирал Ефтимов.

Той припомни решението от срещата на върха на НАТО във Варшава през 2016 г., с което започна се разполагане на многонационални бойни групи в балтийските държави и Полша, основно заради заплахата от Русия след анексирането на Крим. След започване на войната в Украйна започнаха дискусии за подобряване на инфраструктурата на Източния фланг на НАТО - много сложен логистичен процес.

Адм. Ефтимов съобщи още, че България, Румъния и Турция до момента са унищожили над 12 мини в Черно море.

Три натовски държави - България, Турция и Румъния, ще проведат съвместна операция в Черно море, включително в непосредствена близост до конфликтната зона, образувала се след нахлуването на Русия в Украйна.

На този етап няма решение за участие на наши офицери в операцията в Червено море, посочи адмиралът.

Началникът на отбраната коментира още, че ключовото за успешното завръщане на нашите пленени сънародници в Червено море са дискретността и дипломацията. Ефтимов заяви, че още преди случаите с "Галакси Лийдър" и с кораба "Руен" страната ни е имала покана от т.нар. обединени морски сили на САЩ да се включи в тази операция.

 

Българското общество очаква с голямо нетърпение F-16 Block 70. За нас това е огромен проект и сериозно усилие за повишаване на способностите на въоръжените ни сили, написа в същото време в страницата си във Фейсбук военният министър Тодор Тагарев.

"Това посочих по време на срещата в производствената база на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина. При обиколката разгледахме седем от предназначените за страната ни изтребители, които се намират в различен етап на производство. В рамките на кратка церемония разписах шпангоута на първия изтребител, който ще бъде завършен", обяви още той.

България ще бъде втората европейска страна, която ще получи най-съвременната версия на F-16, твърди Тагарев.

На място българската делегация била посрещната от Орландо Санчес, вицепрезидент и генерален мениджър на Интегриранaта изтребителна група в Lockheed Martin. На срещата присъствал и зам.-помощник секретарят на ВВС по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата