Медия без
политическа реклама

България засега не иска още сили на НАТО на територията си

Няма пряка военна заплаха за страната към момента, но институциите разработват превенция за рисковете

04 Март 2022Обновена
МВнР
Теодора Генчовска

На този етап България не е искала засилване на военното присъствие на НАТО на своя територия, съобщи в петък външният министър Теодора Генчовска след среща със своите колеги от пакта. Няколко държави от източния фланг имат такова желание, но страната ни не е сред тях.

Тя поясни, че каквито и действия да се предприемат по темата, ще бъдат обсъждани и след решение на Министерски съвет. А и тепърва командването на НАТО ще представя мерки. Преди няколко дни стана ясно, че страните, поискали допълнителни сили, са Естония, Латвия, Литва и Полша. А вчера у нас пристигна командирът на Сухопътното командване на НАТО генерал-лейтенант Роджър Клутиер. Той се срещна с началника на отбраната адм. Емил Ефтимов. Двамата обсъдиха усилването на отбранителния потенциал на НАТО. Но очевидно засега България е именно във фаза "обсъждане".

Командирът на Сухопътното командване на НАТО ген. лейт.  Роджър Клутиер пристигна изненадващо в България в разгара на войната в Украйна.

Пак в петък президентът Румен Радев събра при него премиера Кирил Петков, министри и шефовете на службите. Целта бе да се обсъди готовността на системата за национална сигурност за реакция при различни сценарии на украинската криза. Както и предприемането на необходимите мерки за защита на българските граждани. Обсъден бе и въпросът за оказването на устойчива подкрепа на бежанците. "Военните действия в Украйна към момента не създават пряка военна заплаха за България. Но са необходими превантивни действия на институциите за ограничаване на възможните рискове пред националната ни сигурност" - такава на финала бе разпространената обща позиция на участниците.

Още по темата