facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

България вече може да ползва парите от ЕС за коронавируса

Страната ни получава 122 млн. евро ликвидност и възможност да насочи още 690 млн. евро към такива проекти
1 165
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Урсула фон дер Лайен

Съветът на ЕС утвърди окончателно инвестиционната инициатива за борба с коронавируса, по която държавите-членки ще получат ликвидност и възможност да пренасочат ресурс от сегашните оперативни програми. По схемата България получава 122 млн. евро, които иначе трябваше да върне на ЕС до юни. Сумата представлява неизразходвани аванси от 2019 г. и ще може да се използва под формата на национално съфинансиране в размер на 15% по проекти за борба с вируса, по които европейското финансиране (85%) възлиза на 690 млн. евро. Тези 690 млн. евро обаче не се отпускат допълнително, а представляват ресурс, който може да се пренасочи по сега съществуващите оперативни програми. Извън този пакет от 812 млн. евро на България ще й останат неизразходвани по оперативните програми 546 млн. евро, които страната ни ще може да харчи по-гъвкаво. 

Инициативата бе детайлно разяснена от Европейската комисия, но води до неверни интерпретации на числата. И днес евродепутати обявяват, че България може да разчита на 1,35 млрд. евро.  На въпрос защо не използва тези пари преди дни премиерът Бойко Борисов отговори, че допълнителни пари няма и министрите "изчегъртват" каквото е възможно по сега съществуващите програми. "Брюксел казва - вземете си от тези, които са в момента. И затова изчегърта от програмите Дончев и казаха с Горанов - можеш да разполагаш с 400-500 млн. от европейските програми. Това са сегашните пари, не идват нови", коментира Борисов. Както "Сега" писа, вече се работи по пренасочване на пари по 4 програми, но има програми, които трудно могат да се прекроят към момента като програмите за транспорт и за опазване на околната среда. 

Освободената ликвидност общо за целия ЕС от неизразходвани аванси възлиза на близо 8 млрд. евро, срещу които стоят 29 млрд. евро финансиране по съществуващите оперативни програми. Новите правила за изразходването им влизат в сила светкачивно от 1 април, променя се и обхватът на фонд "Солидарност", към който наред с природните бедствия ще бъдат добавени и извънредните ситуации за общественото здраве. Това ще помогне на държавите членки и присъединяващите се страни да посрещнат непосредствените нужди на хората по време на пандемията от коронавирус. 

 

 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България е сред най-засегнатите финансово от кризата с Ковид-19 в ЕС

31.05.2020

1556 14
"Пестеливата четворка" е против спасителния план Меркел-Макрон

23.05.2020

1821 8
Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3180 1

Коментари

Su38

Парите ги взехме. Кога ще обявим победата? :)

Диагностик

В Русия също имат проблеми с цената на газта:

Из-за очень мягкой зимы, снижения спроса и рекордной заполненности хранилищ стоимость газа в Европе опустилась до такого уровня, что «Газпрому» стало невыгодно продавать его. Без учета экспортной пошлины топливо на европейских хабах стоит ниже, чем в западных регионах России, пишет «Интерфакс».
В Смоленской и Ленинградской областях газ идет по цене 59 долларов за тысячу кубометров. Если прибавить 30-процентную пошлину, то в Европе он должен продаваться не менее чем за 84-85 долларов, но спотовые цены на газ в регионе составляют около 80 долларов.
В эти расчеты не включена стоимость транспортировки. Для самого дешевого варианта — по газопроводу «Северный поток» — она составляет 22 доллара за тысячу кубометров, при поставках через Украину и Белоруссию цена еще выше. Таким образом, реализация газа в России стала приносить «Газпрому» больший доход, чем продажа его за рубеж.
Россия не смогла договориться с Саудовской Аравией о ценах на нефть. Страдать будет весь мир
В понедельник, 30 марта, на площадке NBP стоимость газа опускалась до 77,7 доллара за тысячу кубометров, во вторник на NBP и TTF он торгуется по 82 доллара. Средние спотовые цены за год на этих площадках сократились до 100 долларов за тысячу кубометров.
Бюджет «Газпрома» предусматривает среднюю стоимость газа при поставках в дальнее зарубежье на уровне 200 долларов за тысячу кубометров. В начале февраля она была скорректирована до 175-185 долларов.

 

geo_19

В Русия също имат проблеми с цената на газта:

-----

А в Канада имат проблеми с нефта:

 

Пинта хубава бира в Канада вероятно ще ви струва около 5 долара. Вече можете да получите барел петрол за по-малко от тази сума, пише CNBC.
Цената на Western Canada Select (WCS) вчера по обяд местно време беше $4.18 за барел.

 

https://www.economic.bg/bg/news/12/barel-petrol-se...

Калпазанче

812 млн. евро= 1 624 000лв.!!! Ох Бабанко!... Каква борба ще падне, майка плаче-грамофон свири!

Диагностик

Не сте били силен в математиката...

Елемент Э
снимка на Елемент Э
А ББ каза , че няма евро пари. Значи е мислел тайно да се насочат към " правилните хора"
БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

Не българия а мафията взе...$

sega_reader

Като прочетем, че от ЕС идват някакви пари, за нещо си, веднага първото нещо, което ни идва наум е че това не са пари за нас, не са и пари за България.

Единствените мародери, които доволно потриват мазни ръчички са гавазите и блюдолизците на оня.

Това не е демокрация.

Нещо друго е, но не е демокрация.

Няма никакъв контрол върху нищо. Отчетността е отживелица, доказателствата са старомодни и ненужни, осъждат по подозрение.

Има тотално обезценяване на истината, на фактите, на историческото минало.

Народа вече не е народ, защото ... не е еднороден.

Един е на 500 лв, а друг на 5 000, зависи кой до кого се е залепил и от кои фондове цица яко.

Цица и не се замисля за утре, че това не може да продължава вечно.

 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Кризата е в инерционна фаза.След първоначалният импулс на медийна паника е във фаза "узвояване" на ефектите от властите.Укрепване на Властта и цоцане на пари.Още десетина дена, ако не измислят и създадат някакъв нов импулс (като масови безредици - агитките са на линия) ще се наложи да громят "малцинствата" за да поддържат илюзията за необходимост от диктатурата.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×