Quantcast

Медия без
политическа реклама

България вече може да иска 2,6 млрд. лв. по плана за възстановяване

НС прие спешно на две четения обещаните на Брюксел промени в управлението на фондовете

24 Юни 2022

Заплахите, че политическата криза ще попречи на България да получи първо плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост, се разминаха с реалността. В последните дни представители на управляващото мнозинство упорито говорят за 23 закона, които чакат да бъдат приети като аргумент, че разпадането на мнозинството ще е фатално за парите. Всъщност очакваният законопроект за първото плащане по плана е само 1 и днес бе пришпорено гласуван и на първо, и на второ четене без никакви спорове и дебати.

Проектът за изменение на закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове бе внесен от кабинета на 2 юни, макар крайният срок за приемането му да е 30 юни, тоест съвсем скоро след внасянето. Гледането на първо четене на законопроекта тази седмица веднъж увисна заради липсата на кворум, като това даде повод за остри коментари от страна на управляващите, че опозицията проваля плана. На председателски съвет днес в НС е било взето решение проектът да се гледа и на първо, и на второ четене, като от опозицията са уверили, че никой няма желание да бави закона.

Проектът бе гласуван и на първо, и на второ четене без никакъв коментар и с почти пълно единодушие (само един въздръжал се), а забележки имаше от ГЕРБ само по един от параграфите за второ четене. Измененията в закона за управление на еврофондовете е една от реформите, обещани  от България в пакет с още 22 мерки. В края на май вицепремиерът по еврофондовете Асен Василев обясни, че повечето мерки са изпълнени и остават да бъдат отметнати само 3 от тях. Междувременно в началото на юни администрацията навакса с част от закъснелите дейности, а сега парламентът премахва и последната пречка пред внасяне на искането за плащане по плана.

По него България очаква 1,3 млрд. евро за тази година. Сред по-големите схеми, които се очаква реално да стартират до края на годината, е програмата за саниране на жилищни сгради и няколко грантови схеми за подпомагане на предприятията. За тази година не се предвижда България да прави второ искане на средства по плана. Всяко искане е придружено от списък с промени и реформи, които България следва да е изпълнила към заявяване на съответната сума по него.

Още по темата