Quantcast

Медия без
политическа реклама

БСП ще предложи НС да свали имунитета на Борисов

Корнелия Нинова играе роля на секретарка на Гешев, смятат от ГЕРБ-СДС

Илияна Димитрова
Корнелия Нинова

БСП ще внесе проект на решение, с което ще предложи парламентът да свали депутатския имунитет на водача на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов. Това обяви соцлидерът Корнелия Нинова на брифинг в парламентарните кулоари.

Тя обясни, че самият Борисов очевидно няма намерение да се откаже сам от защитата си, а другите политически сили не правят нищо по въпроса. Затова левицата предприема тази стъпка. От БСП искат депутатите да гласуват "за" или "против" свалянето на имунитета на Борисов в пленарната зала, но без създаване на комисия, каквато бе идеята на ПП-ДБ. Нинова коментира, че се е запознала с практиката от предни народния събрания. "Излиза обаче, че подобни комисии са били създавани със срок между три и седем дни. А ПП и ДБ говорят за шест месеца. Логично ли е една комисия да тупа топката шест месеца, за да се изпере някой политик, в този случай Борисов?", попита соцлидерът.

По отношение на материалите по разследването "Барселонагейт", които главният прокурор Иван Гешев изпрати в парламента преди няколко дни, Нинова заяви, че документите не са с гриф "строго секретно". "Тези документи са общодостъпни. В същото време на депутатите не се дава възможност да се запознаем с тях. Наложи се вчера да подадем писмено молба за достъп. Но се оказа, че само аз и Георги Свиленски, които сме подписали писмото с молба за достъп, имаме разрешение да четем. Другите колеги нямат въобще достъп. Това е супер странна и ненормална процедура. Не знам защо Росен Желязков (председателят на Народното събрание, бел. пред.) си я е измислил", обясни Нинова. От това излиза, че всеки депутат трябва да подаде индивидуално заявление до шефа на парламента, за да получи достъп до материалите.

В пленараната зала от БСП поискаха гласуването на свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да влезе в дневния ред на парламента. Водещият заседанието Никола Минчев от ПП-ДБ, заяви, че е в преценката на председателя на Народното събрание (Росен Желязков, бел. ред.) да разпредели проекта на решение или не. "По принцип тези, които не се разпределят, са по процедурни, технически и организационни въпроси. Този не ми се струва да е някои от трите", отбеляза той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС пък иронично предложи "да организираме комисия по обучение на правилника на НС". "Това, че колегите от БСП не познават правилата, разписани от нас самите, категорично не ме учудва", каза Атанасова. И се обърна към водещия заседанието Никола Минчев с думите, че е трябвало да отклони подобна процедура, тъй като не е била допустима. "Недопустимо е да се използва пленарно време за група, чиято цел е злоупотреба с право", каза Атанасова. 

"СЕКРЕТАРКА НА ГЕШЕВ"

Депутатът от ГЕРБ-СДС Маноил Манев заяви, че Корнелия Нинова "играе ролята на секретарка на Гешев". И изтъкна, че през последните седмици много хора са започнали да играят "двойни игри". "Не ви ли прави впечатление, че бутонът "ентър" работи от г-н Гешев. Г-жа Корнелия Нинова стои, стои и като някой натисне бутона, тя започва да играе ролята на асистентка на г-н Гешев. Излиза и започва да развива неговите тези", смята Манев.

Депутатът допълни, че с внесените в деловодството на парламента материали от главния прокурор са се запознали Тошко Йорданов, Гроздан Караджов, Владислав Панев, Корнелия Нинова и Георги Свиленски. "Няма нито един, който да не е получил разрешение за боравене с тези документи", заяви Манев във връзка с изказването на Нинова, че на депутатите от групата на БСП не е било позволено да се запознаят с материалите. "Качили са се горе, прочели са си документите без да правят цирковете на Корнелия Нинова, която е изключително добра парламентарна актриса. С риск да засегна гилдията на артистите в България", заяви той.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че БСП изведнъж са минали в позицията "да се включват по сигнали на прокуратурата и на Гешев лично". "Има ли съмнения за някакви сили, с които ги държи този човек – записи на лица, свързани с големия въпрос за г-жа Нинова - продавани ли са оръжия или не са продавани, някой комуникирал ли си е с военнопромишления комплекс по нейно време", каза Манев. И призова БСП да отговорят лично.