Quantcast

Медия без
политическа реклама

Брат Галев е със смъртен акт от частна болница в Дупница

Отхвърлена е версията починалият да е влязъл у нас със самолет, съобщи вътрешният министър

05 Юни 2023Обновена
Архив СЕГА
Ангел Христов (на преден план) и Пламен Галев в съда през 2011 г.

Ангел Христов, известен като един от двамата братя Галеви, е починал в частната болница "Свети Иван Рилски" в Дупница. Това съобщи bTV, като цитира служителката, издала смъртния му акт. Съобщението за смъртта е подписано от лечебното заведение. От болницата за момента отричат Христов да е починал при тях.

Личната карта, която е била предоставена на служителката от ЕСГРАОН, е била на Ангел Христов и е била изтекла през 2018 г., твърди още телевизията. "Картата беше изтекла, но всъщност, това мен не ме касае, че е изтекла. Мисля, че беше 2018 г. Съобщението беше от болница "Свети Иван Рилски-2003", и че смъртта е настъпи в лечебното заведение“, каза старшият специалист в ЕСГРАОН-Дупница Галина Паучева.

Тя твърди още, че е имало объркване в документа, издаден от частната болница. „Беше сбъркано името на лицето и аз върнах съобщението да си поправят данните в болницата. Имената на починалото лице бяха объркани. В болницата бяха объркали, че пишеше Ангел Христов Ангелов, той се казва Ангел Христов Христов“, заяви Паучева.

Управителят на частната болницата "Свети Иван Рилски" д-р Ени Лефтеров обаче не отговори на въпроса дали в неговата болница е констатирана смъртта на издирваният от Интерпол Христов. Служителка лечебното заведение заяви, че смъртта на Христов не установена при тях.

Близките на починалия Христов са опитали да получат смъртен акт със сгрешена фамилия. Това пък се казва в позиция на община Дупница за БГНЕС. Съгласно Закона за гражданската регистрация, актът за смърт се съставя въз основа на съобщение за смърт, което се издава от компетентно медицинско лице с нанесени реквизити - час на смъртта, дата, място, причина, име, фамилия, подпис и печат. Самият акт за смърт се съставя не по-късно от 48 часа. 

"В съобщението за смърт на лицето Ангел Христов е записан час на смъртта - 8,00 на 03.06.2023 година. От последващата проверка в Национална база данни въз основа на съобщението, се установява, че има сгрешена фамилия и връща на приносителя съобщението за последващо коректно отразяване на имената. След интервал от време, съобщението е отново донесено в Гробищен парк-Дупница, с нанесена промяна на фамилията от медицинско заведение с реквизити, отразяващи направената корекция. Тогава служебното лице пристъпва към актосъставяне за смърт. С цел избягване на спекулации, е важно да се уточни, че в Национална база данни няма допълнителна информация, с която разполага МВР, както и за обявени за издирване лица", съобщават от общината.

По-късно днес станаха ясни и резултатите от проведената аутопсия. 54-годишният Христов е починал вследствие на остро разстройство на коронарното кръвообращение. Взети са материали за допълнителни изследвания. Действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.

„Длъжностно лице от Община Дупница е издало акта за смъртта. Кой е констатирал смъртта в момента аз не знам. Но се извършва пълно разследване. Проверяват се всички обстоятелства около смъртта му и обявяването ѝ”, коментира днес пред журналисти служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. По негови думи е отхвърлена версията починалият да е влязъл у нас със самолет, след като е направена проверка и камерите са проследени. Към момента се проверява как Христов е влязъл в страната ни и дали Пламен Галев се е намирал или се намира в България.

„Има съвсем легални възможности да се влезе от Гърция, без да се извършва контрол на документи. Когато пунктовете са натоварени, има часове, в които се преминава при облекчен режим”, уточни силовият министър. Той обаче подчерта, че няма данни дали Христов е влязъл у нас по този начин. Демерджиев посочи още, че съпругата на Ангел Христов дава „изключително несигурни и нестабилни данни”, които определи като противоречиви.

Вчера министърът обясни, че се работи и по версията Христов да не е бил жив, а само тялото му да е вкарано в България. ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, а в днес предстои да се извърши и аутопсия, която да установи причината за смъртта му. Установено е, че той не е влязъл в страната със свой документ за самоличност и че ако е ползвал някакъв документ, той не е бил истински, каза още МВР-шефът.

Братя Галеви, както е криминалният им прякор, нямат роднинска връзка. Те избягаха от страната през 2012 г., малко преди да получат окончателни присъди от 5 и 7 г. затвор за рекет и изнудване. Христов и Пламен Галев се издирваха от Интерпол с червена бюлетина. Но някак си Христов се озова в страната, при това във възбраненото си имение в Ресилово, при това мъртъв.

Работи се дори по версията Ангел Христов от братя Галеви да не е бил жив, а само тялото му да е вкарано в България.  Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев пред медиите в курорта Албена, цитиран от БНТ.