Медия без
политическа реклама

Демерджиев: Има версия, че Ангел Христов от братя Галеви е вкаран мъртъв

ДНК тест е потвърдил самоличността му

04 Юни 2023Обновена
Ангел Христов (вдясно) в съдебната зала и преди да избягат от България с другия брат Галев
Снимка: Архив
Ангел Христов (вдясно) в съдебната зала и преди да избягат от България с другия брат Галев

Работи се дори по версията Ангел Христов от братя Галеви да не е бил жив, а само тялото му да е вкарано в България. Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев пред медиите в курорта Албена, цитиран от БНТ. ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, а в понеделник предстои да се извърши и аутопсия, която да установи причината за смъртта му. Установено е, че той не е влязъл в страната със свой документ за самоличност и че ако е ползвал някакъв документ, той не е бил истински, каза още МВР-шефът.

Министър Демерджиев коментира, че има издаден смъртен акт на лицето и ако не се е намесила полицията, вече е щял да бъде погребан и нямаше да могат да се направят никакви изследвания. Смъртният акт е издаден от длъжностно лице на община Дупница на 3 юни, след като е получено съобщението за смъртта.

"Ще подчертая, за мен е странно, че нито при получаване на съобщението за смъртта, нито при издаването на смъртния акт, някой е уведомил полицията. Вследствие на нашата оперативна информация, че се готви погребението, ние намерихме тялото, закарахме го в София, сега вече се намира там и утре ще бъдат направени подробни изследвания. Днес се направиха такива, за да се установи самоличността и тя се потвърди", обяви Демерджиев, цитиран от БТА. Той добави, че към момента няма данни за насилствена смърт. 

Демерджиев уточни, че няма данни лице с това име да е преминало границата. Той обяви, че проверяват всички възможности. „Имаше сведения за един полет от Дубай, които не се потвърдиха обаче на този етап, така че за нас е важно да се установи кога е влязъл, откъде е влязъл, помагал ли му е някой, както и причината за смъртта“. 

Утре ще бъде аутопсията на тялото на Ангел Христов. Демерджиев отрече имотът, където е пребивавал починалият, да е бил конфискуван от държавата. „Полагаме в момента усилия да видим дали на територията на страната се намира и другият т. нар. брат Галев - Пламен Галев, така че всичко необходимо се прави в тази посока“, казва министърът, цитиран от БТА.

Още сутринта в неделя стана ясно, че погребението на Ангел Христов е спряно. Причината е разследването, свързано с начина, по който Христов се е прибрал в България без за бъде задържан. Няма данни той да е минал границата с лични документи. Предполага се, че е използвал фалшиви. 54-годишният Ангел Христов трябваше да бъде погребан днес.

ПРОВЕРКИ

Обявено бе и, че със заповед на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев започват две проверки, свързани Ангел Христов. Това съобщиха от МВР. Първата проверка е за това как Христов е влязъл у нас, тъй като срещу него има вляза в сила присъда и следва да бъде арестуван от гранична полиция. Втората проверка е свързана с работата на полицията в Кюстендил. Ще трябва да се изясни защо местната структура на МВР не е придобила информация, че Христов е в дома си в кюстендилското село Ресилово. 

Само часове по-късно стана ясно, че и прокуратурата е образувала две разследвания във връзка със смъртта на Ангел Христов. 

Първото разследване ще установява причините за смъртта и ще трябва да потвърди самоличността на Христов. По първоначални данни по тялото на мъжа няма следи от насилие. Въпреки това е назначена аутопсия, а насроченото за днес опело е отложено.

Второто разследване е за подпомагане на лице за избягване на наказателно преследване. То цели да установи помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и колко време е продължило това. Проверките се извършват в Дупница и Ресилово, в Дупница се претърсват четири адреса, коментираха от Окръжната прокуратура на Кюстендил. 

Сигналът е получен за починал човек, а не за човек, на който му е прилошало. Кметът на Ресилово Мариана Доцина изрази пред Нова тв съмнение за това къде точно е настъпила смъртта на Христов, тъй като тя самата не е подписвала смъртен акт. „След като не са ме потърсили, за да издам документа, значи вероятно не е настъпила смъртта тук. Където е настъпила смъртта, там се издава смъртният акт. Той се издава по място на събитието, а не по постоянен адрес”, коментира тя. По думите на Доцина тя никога не е виждала двамата мъже и дори е възможно да не ги познае. 

Междувременно шефът на националното следствие Борислав Сарафов обяви по БНР, че според него Христов е влязъл през зелената граница. Той се похвали, че по времето на Борис Велчев като главен прокурор, е ръководил екипа, разследвал дейността на двете бивши барети - Павел Галев и Ангел Христов.

Ангел Христов се е върнал от чужбина при семейството си в Ресилово и е получил инфаркт в дома си, заради емоцията от срещата със своите близки. Това пък заяви за БНТ Архиерейският наместник на Дупнишката духовна околия отец Георги Паликарски. Отец Паликарски добави, че е разбрал за смъртта на Христов от семейството му малко след 22:00 ч. снощи, когато те са му се обадили, за да организират погребението.

Вчера стана ясно, че единият от популярните като "братя Галеви" - Ангел Христов е починал от инфаркт. Това съобщиха "Струма",  NOVA, Би Ти Ви. Предполага се, че се е прибрал в България преди известно време. 

престъпници с ефективни присъди "лишаване от свобода" не са задържани и приведени в затворите на страната. Това сочат данните в доклада за дейността на прокуратурата за 2021 г. Броят им остава непроменен от 2020 г.

 

Братя Галеви, както е криминалният им прякор, нямат роднинска връзка. Те избягаха от страната през 2012 г., малко преди да получат окончателни присъди от 5 и 7 г. затвор за рекет и изнудване.  Христов и Пламен Галев се издирваха от Интерпол с червена бюлетина.

Да бъде отнето имущество в общ размер на 2 474 582 лв. от Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, реши днес Окръжният съд в Кюстендил.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

братя Галеви, Интерпол

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?