Quantcast

Медия без
политическа реклама

Божков обжалва гаранцията си от 1,5 млн. лв.

Булфото
На 9 септември Божков даде пресконференция, на която се включи видеоконферентно с обяснението, че това е мярка за сигурността му.

Бизнесменът Васил Божков е обжалвал в съда гаранцията от 1,5 млн. лв., която прокуратурата му наложи по едно от трите дела срещу него, свързано с културно-исторически ценности. Това каза пред "Сега" адвокатът на Божков Георги Гатев. Жалбата е пусната в края на работния ден в петък. По закон Софийският градски съд трябва да се произнесе незабавно по делото.

В момента тече 14-дневният срок, който обвиняемият има да внесе гаранцията. Още когато стана ясно, че прокуратурата е определила тази сума за свободата му по делото за антиките, адвокатите на Божков коментираха, че цялото имущество на бизнесмена е запорирано и плащането ще е проблем.

Междувременно Божков беше пуснат под домашен арест, контролиран с електронна гривна, по делото за таксите от хазарта, по което той беше задържан веднага след завръщането му от Дубай. А прокуратурата оттегли искането си за арест по третото - т.нар. криминално дело - по което той има и обвинение за поръчителство на убийства.

Срещу Божков се водеше и четвърто дело - за опит за държавен преврат. То обаче се оказа прекратено от прокуратурата на 1 юни, близо 2 месеца преди завръщането на бизнесмена от Дубай, където три години се укриваше от делата с 18 обвинения.

От Дубай Божков громеше управлението в България, наричайки го хунта, и обвиняваше за положението си Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Междувременно се разрази спор дали бизнесменът се е върнал доброволно или е бил екстрадиран, като и до момента няма ясен отговор.

Един от адвокатите му пък разкри, че докато бизнесменът е бил в Дубай, е бил разпитван 7 пъти от представители на американските власти и е предал 25 000 страници, материали и записи в опит да бъде изваден от санкционния списък "Магнитски", където бе вкаран през 2021 г. заедно с Делян Пеевски и бившия зам. шеф на бюрото за контрол над СРС-тата Илко Желязков. Божков давал информация за бившия премиер Бойко Борисов и ексфинансовия министър Владислав Горанов. Горанов също попадна в списъка "Магнитски", уличен от САЩ за корупция, през тази година.

Докато се намираше в ареста, бизнесменът беше разпитван общо 9 часа по образувано по негови твърдения разследване, че е плащал такса спокойствие на хора от ръководството на ГЕРБ. Веднага след това стана ясно, че прокуратурата е назначила държавна охрана за него и семейството му. Вчера Божков свика пресконференция, на която се включи чрез видеовръзка, и обяви, че е защитен свидетел срещу Борисов, Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Прокуратурата го опроверга, но макар и Божков да не се изрази правилно юридически, той в действителност е с назначена от прокуратурата охрана, т.е. защитен.

Васил Божков не е бил, нито в момента е “защитен свидетел”, коментираха за "Сега" от прокуратурата по повод твърденията на бизнесмена.

ДЕЛОТО ЗА АНТИКИТЕ

Делото, по което е наложена гаранцията от 1,5 млн. лв., беше образувано веднага след акцията срещу Божков в началото на 2020 прокуратурата иззе цялата колекция на Божков от антични предмети. Оценката ѝ надвишава 1 млрд. лева. Държавното обвинение твърди, че от откритите 6778 броя предмети, които имат характеристиките на движими културни ценности, регистрирани са едва 212, а останалите са незаконно придобити. 

Самият Божков пък се закани да съди бившия вече главен прокурор Иван Гешев по повод конфискуваните антични предмети. Преди 3 години той обяви, че заради незаконното изземане и неясната съдба на предметите от колекцията му е заведено дело срещу държавата "пред съответните международни правни институции".

Той също така се оплака, че антика от колекцията му вече се продава на свободния пазар. Става въпрос за ритон, който е закупен от галерия Yacob's в Лондон, специализирана в ислямско и антично изкуство. Той е иззет от българските власти на 2 март 2020, а малко след това е пуснат за продажба на свободния пазар, твърдеше Божков. Прокуратурата отрече обвиненията.

Ключови думи:

Васил Божков

Още по темата