Медия без
политическа реклама

Борисов съвсем се оплете дали ще има преговори или избори

Първо той обяви, че няма никаква надежда, а после подтикна политиците в София да си говорят, без да го чакат

06 Март 2024ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

❗️Ако няма радикални промени в кабинета, регулаторите и съдебната система, няма да участваме. Ако няма ясно подписани споразумение и механизъм за работа, няма да участваме и отиваме на избори! Не виждам никаква надежда. Питам, какво наложи оставката на правителството днес? Кой закон, коя Конституция наложи това? Всичко в момента е в ръцете на Румен Радев, всичко зависи от него, ако не беше джентълмен, още утре можеше да сме на консултации. В момента играта им е една единствена, да излезе ГЕРБ виновна, че отиваме на избори. Видяха социологията и се изплашиха. 📌 ГЕРБ сме излъчили преговорен екип от експерти за преговорите с тях, а те искат да ходя аз - в такъв панаир работа нямам! Днес ПП-ДБ предопределиха нещата, не виждам как ще се случи ротацията. Те искат избори, но публично за пред обществото да кажат, че е заради ГЕРБ! ❌ На Националното съвещание на ГЕРБ вчера, бях изключително добронамерен, днес те провокират и бързат. Снощи разбрахме, че са внесли оставката на правителството, кое е по-важно, да подкрепим Урсула фон дер Лайен за втори мандат или да гласувам оставката на “Ники”. ✅ Благодарение на ГЕРБ и широкото мнозинство в НС се реализираха промените в Конституцията, контролът върху главния прокурор, съдебната реформа върви, помощта за Украйна. Вече нямат възможност да говорят глупости по наш адрес, защото цяла Европа разбра колко работа сме свършили и колко те не успяха, когато управляваха.

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, March 6, 2024

Разгневен от факта, че в негово отсъствие беше гласувана оставката на премиера Николай Денков, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че няма никаква надежда в преговорите с ПП-ДБ и ще се ходи на предсрочни парламентарни избори. Рязкото изявление той направи късния следобед в Букурещ, където е на конгрес на Европейската народна партия (ЕНП). После изведнъж добави, че ще се водят преговори, с което напълно обърка слушателите си за това какво възнамерява да прави.

Пред журналисти герберският лидер нарече "арогантно и надменно" поведението на водачите на ПП-ДБ, които според него е трябвало да изчакат завръщането му от конгреса. Той е там заедно с кандидата за следващ премиер Мария Габриел. "Кое ми е по-важно – оставката на Ники или да изберем Урсула фон дер Лайен за кандидат?", ядно попита Борисов (фон дер Лайен се кандидатира за председател на Европейската комисия от името на ЕНП - бел.а.).

От думите му се разбра, че е раздразнен от финансовия министър Асен Василев, който е сменил зам.-шефа на агенция "Митници", и освен това е коментирал, че в правителството ще се направят само козметични промени. "Моите лични очаквания са за съвсем малки смени в кабинета", коментира по-рано днес Василев.

"Ако няма радикални реформи в кабинета, в съдебната система и в регулаторите, ние няма да участваме! Но започваме с това, което управлява държавата (правителството - бел.а.), за да има нещо, което да го регулира и следи. Без кардинални промени, включително и на Асен Василев, щом си мисли, че така ще мине, и всеки ден ще се оправдава как някой друг ги сменя, а той не знае, аз повече няма да го подкрепям!", зарече се Борисов.

После обвини десните, че тикат страната към избори 2 в 1, защото са се уплашили, че ако вотът е само европейски, ще изгубят катастрофално. "Отиваме на избори! Не, никаква надежда! Те провокираха днес това да се случи!", горещеше се Борисов пред репортерите, които се опитваха да разберат какво точно означават думите му за предстоящите преговори с ПП-ДБ.

После изведнъж каза: "Не бе, те ще си водят преговорите ... Те искат да си говорят с мен. Ама не искам да участвам в говорилня. Когато станат готови, тогава. Аз ще отида, разбира се, когато е готово. Сега какво да ги слушам?" С това съвсем обърка всички какво според него се случва.

Малко по-късно президентът Румен Радев насмешливо коментира, че ГЕРБ и ПП-ДБ са объркани от ситуацията. "Явно страстите се нажежават и не е ясно дали лидерите на партиите от коалицията в оставка блъфират, дали играят политически покер, дали си вдигат залозите за предстоящо удължаване на съвместното управление, дали мобилизират своите избиратели за нови избори", каза държавният глава. И посочи, че утре ще обяви графика, по който ще проведе консултациите с парламентарните формации за следващото правителство.

 

Оставката - без несъгласни

Преди обед 216 депутати, с пълно единодушие, одобриха оставката, която подаде снощи премиерът Николай Денков. С това се открива пътят за обновяване на общото правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, но вече с номинираната от герберите Мария Габриел като негов ръководител. Такава е идеята на ротацията на властта, както беше договорена между двете политически сили. След гласуването ГЕРБ направиха изявление, че се "огорчени от бързането на ПП-ДБ" и смятат, че не са спазили джентълменското споразумение това да се случи в петък, 8 март.

С оставката на Денков се прекратяват правомощията и на самото правителство. Кабинетът обаче ще продължи да изпълнява правомощията си, докато парламентът избере нов. Паралелно с това, започва процедурата, уредена в Конституцията, при която президентът трябва да връчи мандат за правителство на посочен от най-голямата парламентарна формация кандидат за министър-председател.

По този въпрос няма спор между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които са единодушни, че Габриел трябва да оглави следващия кабинет. Ще се водят преговори помежду им обаче по други критични за тях въпроси - по какъв начин да се разпределят постовете в следващия кабинет, как да се взимат решенията, как да се извършат планираните реформи и промени.

 

Обвинения и обиди

Дебатът по оставката протече по станалия обичаен за парламента начин - с размяна на обвинения, вулгарни изявления и откровени обиди между политиците.

Самият Денков остана днес в парламента, само колкото да изложи мотивите за оттеглянето си. Той буквално преповтори това, което каза снощи пред медиите – че оставката е знак, че спазва думата си; че очаква в следващите 9 месеца, когато премиер трябва да бъде Мария Габриел, да бъдат довършени договорените с ГЕРБ реформи и промени, най-вече в съдебната власт и регулаторните органи.

След това заговори за свършеното от кабинета – започна да изрежда увеличения на заплати, борба с корупцията и строеж на пътища. Когато се похвали с построени магистрали, депутатите от ГЕРБ-СДС открито му се смееха. Веднага след речта си Денков напусна парламента, за да отиде на заседание на правителството, и остави депутатите да си говорят сами.

Нежеланието му да остане възмути опозицията. "Дойде, изрецитира една камара лъжи, стана и избяга!", гневно коментира Георги Свиленски от БСП по адрес на премиера в оставка. От "Възраждане" нарекоха Денков "министър-председател по документи", а излъчилите го ПП-ДБ определиха като "политически шарлатани и най-големите корупционери". "Корупцията стана законна, задкулисието стана предкулисие", обобщи впечатленията си от управлението соцлидерът Корнелия Нинова. "Изпраха Бойко Борисов. Това е единственото, което направиха", включи се и зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. А ПП-ДБ той нарече "най-долното и жалко нещо, появявало се в политическия живот на България".

Да защити Денков излезе на трибуната съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. "В историята на България няма примери като този – премиер да си подаде оставката, защото си е дал обещанието", възхвали постъпката на Денков неговият партиен лидер. Той изтъкна, че правителството е създало високи очаквания сред българите, на които всеки управляващ в бъдеще ще трябва да отговаря. Според него опозицията не се справя с това и затова се маргинализира. "Властта за нас не е крайна цел; властта е средство за промяна. Докато тази промяна се случва, ние ще бъдем тук и ще движим напред", обяви Петков.

Изявлението му предизвика порой от гневни и откровено обидни коментари към Петков - включително определението "измамник", което дойде от бившия му съратник Радостин Василев, и грозната дума "боклук", излязла от устата на Тошко Йорданов. Десният политик отговори като отново окачестви опозиционерите като "маргинали", а Василев нарече "предател". Включи се и колегата му Явор Божанков - определи опозицията като "орки" и ги посъветва да си направят държава "Оркистан".

 

Психосоциален анализ

Христо Иванов от ПП-ДБ говори последен - огорчено обяви, че парламентът е изпаднал в "тотална безидейност и все по-ниски нива на пошлост и човешка мизерия", а в политическият живот вече няма идеи, а само "леене на най-примитивна психотична материя".

"Хората излизат тук, за да разкриват изключително болезнени страни от собствените си подсъзнания, защото нямат какво друго да кажат", подхвана психоанализ Иванов на своите колеги. Според него това се случва заради "дълбоката криза на общественото съзнание". По думите му, правителството трябва да бъде "острието на един опит да видим дали в това разделение ние можем да търсим съгласие, баланси, преразглеждане на начина, по който се управлява и легитимира властта в България".

В тази връзка, Иванов похвали Денков като подходящия човек да води правителство - охарактеризира го като човек, който комбинира липсата на крайности със способност да не губи фокус върху важните неща. И му благодари.

 

Нотка на горчивина

Според ГЕРБ ''прибързаното действие на ПП-ДБ за подаване на оставка буди подозрения''. "Не е ясно каква е целта - дали се използва, че нашият лидер е в чужбина, или че ПП-ДБ не желаят да се водят преговори, а да водят държавата към избори'', заяви в кулоарите на парламента Теменужка Петкова, която е част от преговорния екип за ротацията. Тя заяви, че десните отдавна са били наясно, че Бойко Борисов ще бъде в Букурещ днес.

Председателят на парламента Росен Желязков изрази учудването си, че ''при това крехко доверие се правят символични жестове, които предпоставят разговорите за ротацията с още една нотка на горчивина''. И допълни, че в свикването на правителствено заседание при отсъствието на Мария Габриел ''има чисто естетически елемент на неуважение, но и на неглижиране на джентълменското споразумение''.

Ключови думи:

оставка, ротация

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?