Медия без
политическа реклама

Борисов си приписа заслуга и за предвидения по закон ръст на пенсиите

Премиерът обяви, че работи за "нови и нови мерки в подкрепа на пенсионерите"

16 Септ. 2020

Всеки един български пенсионер за трети пореден месец ще получи добавка от 50 лева към пенсията си за октомври. Това обещахме и изпълняваме ангажимента си. Тази помощ във времето на пандемия от COVID-19 ще достигне до всички 2 119 256 пенсионери у нас, за което правителството днес отпусна допълнителни 105 962 800 лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване. Независимо от трудностите, пред които ни изправи COVID-19, от 1 юли т.г. с 6,7% увеличихме всички пенсии. По време на извънредното положение десетки хиляди пенсионери се възползваха от подкрепата за безплатен топъл обяд, социален патронаж и много други социални услуги за облекчаване и подобряване на живота на възрастните хора. Голяма част от тези дейности продължават да се реализират и до края на годината. Защото осигуряването на достойни старини на нашите майки и бащи винаги са били първостепенен и неотменен приоритет на правителството. Продължаваме активно да работим за нови и нови мерки в подкрепа на пенсионерите.

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, September 16, 2020

И на днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов не пропусна да експлоатира рекламния потенциал на решението от лятото да се раздадат по 50 лв. на пенсионерите за трите месеца от август до октомври. За трети път повод стана отпускането на месечния транш за добавките, който е 105 962 800 лв.

"Всеки един български пенсионер за трети пореден месец ще получи добавка от 50 лева към пенсията си за октомври. Това обещахме и изпълняваме ангажимента си. Тази помощ във времето на пандемия от COVID-19 ще достигне до всички 2 119 256 пенсионери", изтъкна Борисов във видео, публикувано в профила му във "Фейсбук".

Премиерът не коментира защо подкрепата дойде на шестия месец от кризата, но използва случая да си припише заслуга и за осъвременяването на пенсиите, което е предвидено в Кодекса за социално осигуряване. "Независимо от трудностите, пред които ни изправи COVID-19, от 1 юли т.г. с 6.7% увеличихме всички пенсии", посочва Борисов. Това обаче не е негово решение, защото кодексът определя не само задължението за осъвременяване на пенсиите, но и какъв да е процентът на увеличение - съгласно текста на чл. 100, ал. 1 от КСО, пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт с процент, равен на 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

Управляващите не за пръв път представят спазването на законите в страната като израз на особено благоволение от тяхна страна. Така в прословутото си изявление "Говорете си, Фейсбук пехливани, не ми пречите", социалният министър Деница Сачева също бе записала като успех безплатните винетки на хората с увреждания, които от години са тяхно право по закон. Когато "Свободна Европа" я попитаха защо присвоява като заслуги задължения на правителството по законите на страната, Сачева отговори така: "Можехме да не дадем пари за винетки и да преструктурираме разходи. Ако няма политическа воля да се запазят тези плащания, те може да не се случат".

Борисов, който замрази пенсиите при идването си на власт през 2009 г., сега се вижда в друга светлина. "Осигуряването на достойни старини на нашите майки и бащи винаги са били първостепенен и неотменен приоритет на правителството. Продължаваме активно да работим за нови и нови мерки в подкрепа на пенсионерите", твърди той. Само при третото си правителство Борисов даде зелена светлина на редица ощетяващи пенсионерите решения - отметна се от премахването на тавана на пенсиите през 2019 г.; опита се да ощети една трета от новите пенсионери с неизгодна за тях формула за изчисление на пенсиите и само сериозното недоволство го спря; под натиска на Патриотите изпреварващо увеличава минималната пенсия, изравнявайки пенсионери с много различен осигурителен принос. Неговото правителство принуди и пенсионерите, които получават добавка за чужда помощ, да се откажат от нея, ако ползват личен асистент, за да плащат от джоба си асистентското възнаграждение.

Социалният министър Деница Сачева не използва обидни квалификации и прякори, засяга се, когато се посяга на символи на демокрацията като "Раковска" 134, под провалени политици е визирала хора като Мая Манолова, не иска да говорим за личности, а за политики, вижда навън опит

 

Още по темата