Медия без
политическа реклама

Борисов: Ще подкрепим бюджета, за да им избием зъбите

В цял свят инфлация, само Борисов ще я спре в България, отвърна Корнелия Нинова

25 Юни 2022Обновена
С текст "Изчегъртането невъзможно" Борисов си е пуснал над 70 селфита с актива в Монтана във "Фейсбук".
Профил във Фейсбук на Бойко Борисов
С текст "Изчегъртането невъзможно" Борисов си е пуснал над 70 селфита с актива в Монтана във "Фейсбук".

"Да не кажат, че ГЕРБ не даде пари на пенсионерите" - този аргумент продължава да ръководи действията на най-голямата опозиционна партия в парламента. Бойко Борисов намира бюджета за нескопосан и катастрофален, но е инструктирал депутатите си да гласуват "за" всяко тяхно предложение "заради хората". Днес Борисов държа дълга тирада по този въпрос на среща със симпатизанти в Монтана. Думите му предава БГНЕС.

"Те искат ние да им провалим бюджета - по-слаб, нескопосан, небалансиран и катастрофален бюджет не може да се напише, няма нито един внесен закон за гласуване, само приказки. Затова в този бюджет ние сме добавили пари за църквите, за лекарите, за военните, за пожарникарите, 15% за пенсионерите. И да не приемат нашето предложение, с ясното съзнание, че това е лош бюджет, но да не им дадем да се възползват да кажат, че няма пари, ще гласувате "за" всяко тяхно предложение заради хората. С подкрепата си ще им избиеме зъбите задето говорят, че "ГЕРБ не даде пари на пенсионерите", заяви лидерът на ГЕРБ (изказът е автентичен - б.р.).

След няколко месеца новото правителство ще си направи нова актуализация и ще се балансират нещата, успокои актива бившият премиер.

Корнелия Нинова отвърна задочно на Борисов в профила си във "Фейсбук": "Бойко Борисов е готов да хвърли държавата в хаос, само и само да спаси себе си. Казал днес, че ако той е на власт, няма да има повишаване на цените. Инфлацията не била привнесена, защото поскъпнали стоки, произведени в България. Има ли някой, който да вярва на този човек?! Представители на ГЕРБ, които разбират от икономика, слушат тези глупости и ръкопляскат. Поне заради собственото си достойнство му направете един кратък курс. Кажете му, че български стоки се произвеждат с вносни енергоносители. Че това са борсови стоки. Обяснете му, че ако не е разбрал, има война и цените на световните пазари скочиха. В цял свят инфлация, само Борисов ще я спре в България. Може даже да сподели челен опит и в чужбина на колегите си от ЕНП, които също закъсаха с цените. Той наистина ли мисли народа ни за толкова наивен? Явно връщането му във властта и избягване на правосъдие за него е на всяка цена, дори и на тази да лъже и манипулира. Инфлация има и тя се бори с конкретни мерки, а не с говорене на небивалици от сутрин до вечер", пише Нинова в публикацията си.

Вчера бюджетната комисия на Народното събрание успя да прокара предложенията на управляващите за пенсиите. ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно, но не получиха подкрепа за своите предложения. Така за пенсиите на предпоследен етап е ясно, че ще се увеличат с 10% от 1 юли, а 60-те лв. ковид добавка ще влезе в основния размер на пенсиите за трудова дейност, включително и на бъдещите. От 1 октомври ще има ново преизчисление. ГЕРБ искаха увеличението да е 15%, добавките да се дават отделно до края на годината, а през октомври да няма преизчисление, за да се оставят нещата на следващо "нормално" правителство и 2023 г. ДПС предложиха 14%, но 120 лв. добавка за пенсиите под линията на бедност (413 лв.) и 60 лв. за останалите.

Окончателното решение ще бъде гласувано във вторник на извънредно заседание на парламента. Големият бюджет ще се гледа в комисия в понеделник, а в пленарна зала - в сряда. Все още няма яснота дали увеличението ще се плати с юлските пенсии или част от него ще остане за по-късно през юли или в краен случай - със задна дата през август.

След като тази седмица стана ясно, че време за приемане на актуализацията няма и пенсионерите могат да останат само с предвиденото по действащия бюджет увеличение от 6,1% (без добавки), партиите са разбързаха да приемат законите. С надвиснали поредни избори никой не иска да излезе виновен, ако увеличението се забави. БСП директно сочи с пръст четирите партии от новата коалиция, но голяма вина за забавянето има и самото правителство, защото внесе проектите едва на 8 юни.

Всичко за приетите вчера решения:

Предложенията на правителството за увеличение на пенсиите от 1 юли и 1 октомври получиха подкрепа на второ четене в бюджетната комисия на Народното събрание. ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно за своите предложения, но не успяха да ги наложат.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?