Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов се отказа от правителствен самолет заради стадиони

Кабинетът отпусна щедро 37 млн. лв. за съоръженията на пловдивските "Ботев" и "Локомотив"

27 Февр. 2020
Уикипедия

Правителството няма да купува нов самолет. Това стана ясно по време на днешното заседание на Министерския съвет. "Не ща да купуваме нов самолет. Мъчно ми е за пилотите, екипажите и за пътниците. След това, който иска да купува", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Дарикнюз".

Той разкри, че "завчера пак отказа автопилотът" на правителствения самолет "Фалкон". „Сега пак ще платим маса пари, защото отива на ремонт в Женева. Чух всякакви идиоти да се изказват, че едва ли не той (самолетът) бил много готин, а ние искаме да си купим по-хубав – не! Няма да си купим, който иска, после да си купи. Но рискът е за тези, които се изказват срещу него”, добави министър-председателят.

От думите му стана ясно, че част от спестените пари ще отидат за спортни съоръжения в Пловдив. Сумата, която правителството ще отпусне за целта е в размер на 37 млн. лева. Около 25 млн. лв. от тази сума се очаква да отиде за довършването на стадион "Христо Ботев", на който ще играе "Ботев" (Пд). Значителна част ще получи и другият голям местен клуб - "Локомотив", като средствата ще отидат за изграждане на нова база в жк "Тракия" за нуждите на детско-юношеската школа, както и за модернизиране на клубния стадион в парк "Лаута". Предвидена е и помощ за другите два по-популярни пловдивски отбори - "Марица" и "Спартак". Ще има пари и за стадиона в Шумен.

На заседанието на кабинета присъства и пловдивският кмет Здравко Димитров - вероятно, за да благодари за помощта. "Кмете, съберете се общинският съвет и решете. Парите, които спестяваме от самолета, отиват за тези съоръжения, плюс 3 млн. за стадиона в Шумен. Той е опасен. Да почнат да си го подготвят", обърна Борисов към него. Именно Димитров бе на мушката на феновете и на "Локомотив", и на "Ботев", които организираха няколко протестни шествия в Пловдив. На тях градоначалникът бе обвинен в бездействие по въпроса със стадионите, като в неделя агитката на "Локо" (Пд) открито поиска оставката на Димитров.

Всъщност, именно протестите на запалянковците накараха Борисов да отпусне щедрата помощ. Той вече устно бе обещал и на двете агитки да съдейства за дострояването на единия стадион ("Христо Ботев") и модернизирането на другия ("Локомотив"). Но липсата на конкретни решения и действия отново изкараха феновете на улицата, а резултатът от това бе и днешното правителствено решение.

Предвидени са и пари за ремонт на физкултурни салони. "Нека да се знае, че много училища нямат салони. Като е хубаво времето, децата играят навън, но ние сме длъжни това неравенство да го прекратим", каза по темата Бойко Борисов. Спортният министър Красен Кралев допълни, че става въпрос за салоните на 50 училища.

Още по темата