Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов: Разпитваха ме защо съм поискал оставката на Гешев

Мен ме изпира само народът, обяви лидерът на ГЕРБ-СДС

26 Май 2023Обновена
Илияна Димитрова
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е бил разпитван в прокуратурата защо е поискал оставката на главния прокурор Иван Гешев, каза самият той пред журналисти в парламента. "Не знам партията на промяната и "Да, България", ако се отиде на избори, как ще говорят за съдебна реформа. Защото на втория разпит ме питаха защо сме поискали оставката и аз ли съм накарал Габриел. И аз само попитах Румен Радев, Кирил Петков, Асен Василев, Надежда Йорданова разпитваха ли ги. Не...Значи само от ГЕРБ зависи съдебната реформа", коментира Борисов.

Неговият адвокат Менко Менков също заяви, че клиентът му е разпитват във Върховна касационна прокуратура по сигнал лично на главния прокурор Иван Гешев за оказван натиск. Въпросите, които прокурорите задаваха, са във връзка със сигнала на Иван Гешев, че някой е оказвал натиск върху него да подаде оставка като главен прокурор и писмото което той сам публикува“, уточни Менков пред bTV. Твърденията му противоречат с разпространеното преди това съобщение на държавното обвинение, че лидерът на ГЕРБ е викан на разпит по две дела - едното е "Барселонагейт", а другото е по сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ, в който има твърдения за корупция, злоупотреба с власт и показания на бизнесмен за даден подкуп.

„Не би следвало да се призовава никого. Аз питам защо само г-н Борисов е призован? Да поискаш оставката на някого не е съставомерно деяние. Конституцията на България прокламира свобода на словото – всеки може да поиска оставката на някого“, обясни адвокатът

По отношение на "Барселонагейт", който засяга имот в Барселона, в който е живяла свързваната с Борисов моделка Борислава Йовчева, Менков е категоричен, че клиентът не е имал касателство този случай. „Определено има разследвания, които се държат на трупчета. Едно от тях е „Барселонагейт“. Данъчните органи на Испания са се произнесли, че по тези сделки за имотите, за които Бойко Борисов няма касателство, няма нарушение. Аз не знам какво се разследва, защото въпросите, които бяха задавани на Бойко Борисов, нямат отношение към престъпление, а какви интервюта е давал преди 15 години пред модни списания – това се несериозни работи“, подчерта адв. Менков. Според него има нулева вероятност Борисов да бъде обвинен за "Барселонагейт".

 

КОМПРОМАТИ

С ПП-ДБ в момента се случва същото, както в миналото с правителствата на ГЕРБ,които са били атакувани с компромати. Такова мнение изрази водачът на герберите Бойко Борисов по отношение на новия скандал със записи, който разтресе десницата. Целта на случващото се, според него, е да се провали възможността за съставяне на редовно правителство и за стабилизация на държавата.

Днес се очаква пресконференция на депутата от ПП-ДБ Радостин Василев, на която се очаква той да представи компрометиращи записи за ръководството на дясното обединение.

"Престанаха да говорят за кюлчета и шкафчета. Защо? Защото е същият монтаж. Целта беше да ме омаскарят, да се срине държавата и сега всички виждат за две години какво се случи", обяви Борисов пред журналисти в кулоарите на парламента. Същото намерение, по думите му, стои и зад това, че го привикаха на разпит в прокуратурата.

"Някой щял да ме изпере! Мен ме изпира само народът", раздразнено каза той за твърденията, че коалицията с десницата ще "изпере" имиджа му.

Борисов посъветва съпредседателя на ПП Кирил Петков да не коментира, защото случащото се е "нечистоплътие". В същото време, той коментира, че е е много общо да се говори за "службите", както прави Петков

Той беше категоричен, че скандалът няма да повлияе на желанието на ГЕРБ-СДС да участва в редовен кабинет.

Ключови думи:

Бойко Борисов

Още по темата