Медия без
политическа реклама

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ

Имам чувството, че се правят моноспектакли, недоумяващо констатира Кирил Петков

29 Февр. 2024ОбновенаЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА
Илияна Димитрова
Ако се разберем – вървим напред; ако не, гласуваме оставката на Денков и отиваме на избори, отсече водачът на ГЕРБ.

Предстоящият 8 март се очертава като крайната дата, до която ПП-ДБ и ГЕРБ трябва да се разберат за бъдещето на ''сглобката''. Поне така излезе от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който постави такъв ултиматум пред  дясната формация.

''На 5 март ще представя коалиционното споразумение на партията – на ГЕРБ, на 6 март ще го дам на ПП-ДБ да го четат, след това имаме конгрес в Букурещ. На 8 март Денков и Мария Габриел ще са приключили с оценките на министрите и може да говорим. Ще оставя преговаряща група и на 8 март, ако сме се разбрали – вървим напред. Ако не сме, гласуваме оставката на Денков и отиваме на избори'', каза Борисов на събралите се пред пленарната зала журналисти. 

Герберският лидер заяви, че дава още няколко дни на ПП-ДБ, за да осмислят предложението на ГЕРБ за коалиционно споразумение. ''Европа работи с коалиционни споразумения, не със сглобки, не със сварки, а с коалиционно споразумение, затова ние ще проявим хладнокръвие'', отсече Борисов. А във въпросното споразумение, по думите му, ще бъде разписано как ще работят регулаторите, Министерски съвет, съдебната система. Борисов упрекна, че ПП-ДБ използват парламента и парламентарните комисии за предизборна кампания.  След което смекчи тона, като заяви, че ''спокойно и търпеливо ще се опитаме да преглътнем предизборната им кампания(на ПП-ДБ - бел. ред.) и квалификациите''.

Също с критика към дясното обединение се включи съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Той заяви, че ако ПП-ДБ ''са разумни хора, няма да хвърлят държавата в криза, а ще направят явна коалиция''. ''След като видим какво ще правят, ние ще преценим кое и как да подкрепим'', каза водещият политик на Движението. И допълни, че за ДПС избори 2 в 1 са чудесен вариант, но не са добре за държавата. 

Коалиционното споразумение към ПП-ДБ засега не е било обсъждано в редиците на ГЕРБ. Така излезе от думите на вицепремиера и външен министър Мария Габриел. "Няма как да сме говорили за подписване на документ, който още ние самите не сме обсъдили и не сме дали на своите партньори. Имаме много ясна позиция и аз вече я споделих – че няма да подпиша т.нар. меморандум на ПП-ДБ", каза Габриел. И добави, че ''ще се работи по механизъм, в който да е споделена отговорността, който наистина да носи прозрачност, да дефинира ясно приоритетите на страната, но и да дефинира отговарностите за това, че ние искаме да осигурим на тази държава и прозрачност, борба с корупцията, и независимост на съдебната система и това да става с много ясен механизъм за вземане на решения''.

Вицепремиерът допълни, че своите оценки за министрите от кабинета първо ще представи на Николай Денков, а след двамата ще ги споделят пред политическите лидери. 

НЕДОУМЕНИЕ

Новата тактика на Борисов предизвика откровено недоумение сред партньорите му от ПП-ДБ. Съпредседателят на десницата Кирил Петков напомни пред журналисти, че оценките на Денков за министрите са готови от 4 седмици, но от страна на Мария Габриел все още няма такива; меморандумът на ПП-ДБ беше предаден преди 9 дни; в понеделник е пратил лична покана до Борисов да разговарят, на която не получил отговор.

"Имам чувството, че се правят моноспектакли, които да стигнат до потенциални избори. Днес чух само "избори, избори" и ще ви дадем документ в деня на оставката", констатира Петков. Той посочи, че не вижда никаква причина да се чака още седмица за писменото предложение на ГЕРБ, и предупреди, че ако се стигне до провал на преговорите, отговорността ще бъде само на ГЕРБ.