Медия без
политическа реклама

Борисов отсече: Събаряме недостроената детска болница

На същото място в София ще се прави изцяло нова болница

27 Май 2020Обновена
40-годишният изоставен строеж ще бъде съборен.
Илияна Кирилова
40-годишният изоставен строеж ще бъде съборен.

Правителството се отказа от идеята си да превърне в детска болница близо 40-годишен изоставен строеж. Сградата ще бъде съборена и на нейно място ще бъде построена нова. Това бе обявено днес, след като премиерът Бойко Борисов се срещна с част от гражданската инициатива "За истинска детска болница". От организацията от месеци настояват за истинска и модерна детска болница и предупреждават, че старата сграда е не само морално остаряла, но може да бъде и опасна. Те внесоха над 17 000 подписа с искане за оставката на Ананиев, който подписа договора за строежа по време на извънредното положение.

"С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда, но мястото е много добро място в клъстер от други болници, в паркова среда", казал по време на срещата премиерът, цитиран от пресслужбата си. Така, проектираната през 70-те години на миналия век постройка в двора на Александровска болница, ще бъде съборена и на същото място ще се изгради нова модерна педиатрична болница. В нея ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения, твърди Борисов.

По време на парламентарен контрол миналата седмица министър Ананиев обясни, че "избраният изпълнител посочи в договора, че ще извърши и допълнително обследване и въз основа на цялата документация ще прецени дали да укрепи, доизгради или да изгради напълно нова конструкция".

Договорът за проектиране, строителство и авторски надзор на болницата е за 93 407 331 лева с ДДС. Той бе възложен на ДЗЗД "Детско здраве". В обединението участват "Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънал".

Изграждането на На­ционална многопрофилна детска болница е определено като обект с национално значение, съобщи правителството в четвъртък.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата