Медия без
политическа реклама

Борисов изпрати жандармерията към границата с Турция

В понеделник премиерът ще се срещне с Ердоган заради ситуацията с мигрантите

28 Февр. 2020Обновена
Министерски съвет

Сили на жандармерията са изпратени към  границата с Турция, защото заплахата от мигрантска вълна е реална. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на извънредно заседание в Министерския съвет.

По-късно през деня Борисов разговаря по телефона с турския президент Реджеп Ердоган. В хода на разговора е изяснено, че към момента няма пряка заплаха за България, съобщи правителствената пресслужба. Премиерът Борисов е заявил, че в тази ситуация нито Турция, нито друга държава не би следвало да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа. Борисов и Ердоган са се договорили да се срещнат в понеделник.

След извънредното правителствено заседание Борисов заяви: "Имаме данни за доста струпване на мигранти в Одрин, дислоцирахме жандармерията по границата, усилили сме максимално границата. Притеснително е, че турските граничари се отдръпнаха. Да се надяваме, че са ги дръпнали по-навътре в страната, там да ги спират", коментира Борисов.

„Виждате по островите в Гърция какво става. Към момента си има реална заплаха от страна на събитията, които се случват там, а пък едновременно с това, когато ние налагаме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса, си представете да почнат да влизат стотици хиляди мигранти“, коментира още той.

Борисов смята, че нещата ще се решат чрез комуникация с Турция по линия на НАТО.

"Тази сутрин гранична полиция е възпрепятствала и не е допуснала да преминат турската граница две имигрантски групи, по около 30 човека всяка една. Заявявам категоричната си решимост армията да окаже пълно съдействие и да предприеме всички необходими мерки за опазване на държавната граница, като не допусне нито един нелегален имигрант на територията на България. За тази цел Българската армия има готовност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника", написа в официална позиция по случая и военният министър Красимир Каракачанов.

В същото време гръцките гранични служители са предотвратили влизането в страната на стотици мигранти, които са пристигнали от Турция, според източници сред силите на реда в страната, предаде агенция "Фокус", цитирайки AFP.

Това се случва само часове след като правителството в Анкара обяви, че вече няма да задържа мигрантите в страната и ще ги остави да преминат границата и да влязат в Европа.

Ръководството на гръцката армия и полиция бяха изпратени в граничните райони близо до Одрин, след като от правителството в Атина заявиха, че са увеличили мерките за контрол над пропусквателните пунктове „до възможно най-високо ниво". Гръцките власти са преустановили дейността на контролнопропусквателния пункт Кастаниес (Черкьой), заради пристигащите там мигранти от Турция. На място са били изпратени силите на реда, като техният брой ще бъде допълнително увеличен, за да се избегне нелегалното преминаване на границата.

Тази вечер  премиерът Бойко Борисов е обсъдил в телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайенс и председателя на Европейския съвет Шарл Мишеля заплахата от нова емигрантска вълна от Турция. Сигурността на външните граници има пряко отношение към общото ниво на сигурност на Европейския съюз, е заявил премиерът, съобщиха от пресцентъра на МС.

Борисов е изтъкнал, че опазването на границите е сред основните приоритети на България и страната ни стриктно изпълнява своите ангажименти в тази посока. Той е отбелязал, че Турция се намира в трудна ситуация и е добре когато тази държава, а също така и целият регион, усещат подкрепата на ЕС. България е за прилагането на общ европейски подход към управлението на миграцията. Ключово е да има стабилен баланс между солидарност и отговорност, е отбелязал още премиерът.

 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?