Медия без
политическа реклама

Борисов издигна Дончев и Митов за зам.-шефове на ГЕРБ

Така партията ще покаже, че е дясноцентристка и евроатлантически настроена, обясни вождът

11 Май 2021Обновена

На продължилото около два часа Национално събрание на ГЕРБ партийният вожд Бойко Борисов направи значителни промени в партийното ръководство, макар и не толкова драстични, колкото някои наблюдатели очакваха. Форумът се проведе онлайн.

Най-съществената новост е изборът на Даниел Митов и Томислав Дончев за зам.-председатели на ГЕРБ на мястото на Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Те бяха издигнати лично от Борисов и одобрени с огромно мнозинство от делегатите.

Бившият външен министър Даниел Митов се изстреля светкавично до партийния връх - той дойде от средите на традиционната десница, след като премина през ДСБ и ДБГ, и съвсем доскоро дори не беше член на ГЕРБ. Дончев е стар партиец и на практика е абониран за вицепремиерския пост във всяко правителство на Борисов, но за първи път се издига толкова високо в партийната йерархия.

 

КОИ СИ ОТИДОХА

 

Форумът беше насрочен от Борисов непосредствено след последните парламентарни избори на 4 април 2021 г., на които ГЕРБ получи 300 000 гласа по-малко в сравнение с вота през 2017 г. Тогава вождът публично изрази недоволството си от двамата зам.-председатели на партията - кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, заради слабите резултати на партията в градовете. И даде да се разбере, че те ще загубят партийните си постове.

Борисов лично изложи мотивите си да бъдат отстранени Фандъкова и Николов. Той напомни, че последният освободен зам.-шеф на ГЕРБ е бил Цветан Цветанов, но подчерта, че "изобщо не е такава хипотезата" с кметовете. И предложи двамата да се съсредоточат върху работата си като градоначалници, като в същото време запазят местата си в Изпълнителната комисия, за да помагат на партията при нужда.

"Те остават от най-уважаваните, най-заслужилите ... Надявам се да не прочета заглавие, че е свалено доверието от тях. Обичаме ги, уважаваме ги, но партийната работа изисква ежедневно присъствие на събрания, да изслушваш хората по няколко часа. Ако го имате това време, оттеглям предложението ... Искам да им оставя тези 3 години да работят повече за градовете си, да помагат на партийците и да сме пак заедно", обясни партийният вожд.

Нито Фандъкова, нито Николов взеха думата, за да кажат нещо.

 

Още жертви в Изпълнителната комисия

 

Постовете си в Изпълнителната комисия загубиха дългогодишните й членове Красимир Велчев, Пламен Нунев и Менда Стоянова. Оказа се, че го правят по собствена воля - и тримата са подали заявления да бъдат освободени. Отново Борисов обясни, че причините за кадровата промяна са лошите изборни резултати и нуждата от обновление на партийния връх. Така показа, че подадените лични заявления са били чиста формалност.

"Краси Велчев - един изключително сърцат партиен боец, безукорно честен, депутат в няколко Народни събрания. Една дума не мога да кажа лоша за него. Той остава да работи в партията с цялото си сърце и душа, за да можем да имаме обновление. Същото мога да кажа за Нунев - колега още от полицейските години, от Русе направихме един прекрасен град. Но с някои наши грешки загубихме изборите там. Нормално е да дадем път на нови хора, а той да остане да помага. Менда - тя беше един от темелите във финансите. И тя продължава да работи за партията. И на тримата - едно огромно благодаря за работата, която са свършили", каза лидерът на ГЕРБ.

Пожертваната троица също запази пълно мълчание.

 

Контролната комисия беше изтърбушена

 

Другият важен партиен орган - Контролната комисия, на практика беше изтърбушена. Заявления за освобождаване подадоха 6 от 7-те й членове: Десислава Танева, Александър Ненков, Емил Радев, Ирена Соколова, Андрей Новаков и Даниела Савеклиева. Остана само Димитър Главчев.

Мотиви този път нямаше, нито похвали за напускащите. Тишината от страна на пожертваните партийци продължи да владее събранието.

 

КОИ СЕ ИЗДИГНАХА

 

Борисов даде да се разбере, че е подбрал новите си заместници в партията така, че да покаже ясно идеологическата й ориентация. "С този избор ГЕРБ ясно заема мястото си в център-дясно като евроатлантическа партия. Това е много важно в момента. Нашите партньори много внимателно слушат заявките, че нямало вече дясно и ляво, но демократична Европа работи на принципа на големите политически семейства - ЕНП, социалдемократи, либерали. Затова с това предложение искам да дам много ясен знак накъде върви ГЕРБ – на кои хора искаме да приличаме, на кои държави искаме да приличаме и към какво се стремим", обяви партийният бос. А накрая подкани избраниците: "Елате, да ви представя Дани и Томислав, защото може някой да не ви знае."

Митов демонстрира високо самочувствие: "Аз съм човек, който винаги е стоял на ясни позиции, повече от 20 години съм в българската политика и винаги съм принадлежал към българската десница. Приказките, че нямало ляво и дясно можем да ги забравим. Това са политически лакърдии, които ги говорят хора, които нищо не разбират от политика ... Както пред България, така и пред Европа, стоят тежки геополитически предизвикателства. Както ГЕРБ, така и България, трябва да заемат ясни позиции. Ние тези принципи ги заявяваме и, както каза премиерът Борисов, с номинацията в мое лице, има ясна посока къде е разположена ГЕРБ."

 

Кой може да чете на английски

 

Бившият външен министър веднага се изяви от висотата на новата си партийна позиция с атака срещу президента Румен Радев. Митов разказа за проведената наскоро среща на регионалния формат Б-9, на която от българска страна е участвал държавният ни глава. И обвини Радев, че е скрил истинския текст на приетата на срещата декларация, която е била критична срещу Русия, защото "играе мошеническа игра на тука има, тука няма с геополитическите позиции на България". И даже се захвана да чете цитати от документа на английски.

 

И кой превежда на български

 

Тук се намеси Борисов, който се усети, че делегатите на ГЕРБ може да се изгубят в международните залитания на новия си зам.-председател. "Ще направя превод на български. Нищо странно, двуличието е в основата на тези хора", обяви той. След което пространно и объркано обясни, че президентът се изявявал в подкрепа на Русия у нас, за да се хареса на проруски настроената публика, а в същото време в чужбина подкрепял антируски послания и инициативи. Накрая обобщи критично: "Когато искаш да си приятел на всички, не си приятел на никой." Което е странно обвинение, тъй като обикновено именно Борисов прилага такава тактика във външната си политика и се хвали как е приятел и с Путин, и с Ердоган, и с Меркел, и със САЩ.

 

Новите фаворити в Изпълнителната комисия

 

ГЕРБ одобри поправка в устава, с която членовете на комисията бяха увеличени от 8 на 12 души. Велчев, Нунев и Стоянова отпаднаха. Трима влязоха по право - Борисов, Митов и Дончев. Местата си запазиха Фандъкова и Николов, както и Живко Тодоров, Цвета Караянчева, Даниела Дариткова и Тодор Тодоров. Това означаваше, че трябваше да бъдат добавени 6-има нови членове.

Предложенията направи лично Борисов - бившият кмет на Пловдив Иван Тотев, ексминистрите Деница Сачева, Вежди Рашидов и Костадин Ангелов, областният координатор за София Тодор Кръстев и бившият депутат Илтер Садъков. Босът на ГЕРБ избра да коментира Костадин Ангелов и го направи под формата на похвала към правителствената здравна политика: "Най-добре справилата се с пандемията държава, айде да не говорим в света, но мисля, че ние проведохме най-мъдрата, най-целенасочена, най-навременна политика и българите в голямата си част изобщо не разбират, че има пандемия." Рашидов получи персонален комплимент: "Академик, член-кореспондент, няма музей - от Лувъра до Москва, да няма негови творби, а когато бяхме в Япония и видяхме негова скулптура, спрях да го питам." Останалите Борисов само подканяше: "Ела, да те видят."

Отново - нито един от старите или новите членове не се обади. А и Борисов не им даде думата.

 

В Контролната комисия - нови лица

 

Борисов набързо изреди кой трябваше да влезе в Контролната комисия - Михаела Крумова, Александър Иванов, Бранимир Георгиев, Любомир Перчинков, Галя Желязкова и Полина Гълъбова. Това са изцяло нови за партийния връх лица.

Изглежда на промяната не се отдаваше особено значение, тъй като вождът не са направи труда дори да представи новаците. Те също не посмяха да кажат нищо.

 

Засилен контрол върху партията

 

Освен увеличения състав на Изпълнителната комисия, другата съществена промяна в устава беше въвеждането на регионални отговорници. Каква ще бъде функцията им, не стана съвсем ясно – спомена се, че се цели „по-добра координация между териториалните органи на партията”. Вероятно идеята е да се засили контролът върху местните партийни организации. Отговорниците ще се назначават от Изпълнителната комисия – Борисов спомена, че бившият вътрешен министър Младен Маринов например ще отговаря за София област, Перник и Ловеч.

 

ПОСЛАНИЕТО НА ВОЖДА: БЪДЕТЕ ОБРАНИ

 

В близо половинчасова оплетена реч пред делегатите Борисов отново засипа политическите си опоненти с упреци, а себе си и правителството си - с похвали. "Кои са ни грубите грешки?", запита той. След което се опита неуспешно да прояви ирония като започна да изрежда това, което смята за свои успехи: справянето с имиграционната криза; недопускането на локдаун по време на пандемията; влизането в "най-бялата институция" - Банковият съюз. "Щом отново след 4 години, пълен мандат, ни оставиха първа политическа сила, това дори е нереално за мен. Би трябвало основната опозиция в лицето на БСП да ни е победила. Хората оценяват това, което сме направили" - така Борисов оцени загубата на 300 000 гласа на изборите. И направи извода: "Те искат сега от нас да надградим."

След което използва българското председателство на ЕС през първата половина на 2018 г., за да обясни всичките атаки срещу себе си и своя кабинет, включително и скандалните разкрития на парламентарната комисия по ревизията на неговото управление от последната седмица: "Нашето председателство на ЕС всички считат, че е било от най-добрите. Може би единственото, на което до един всички лидери – президенти, канцлери, премиери, на Европа плюс Балканите, до един дойдоха в София ... Това никой няма да ни го прости. Това е много лошо нещо, което направихме. Затова ни направиха и тези компромати, виждате какво става с тази комисия - все едно арбитражен съд между бизнесмени. И, разбира се, тази гьобелсова пропаганда - 4-5 свързани помежду си медии, пускат една лъжа и, както казват, една лъжа, повторена сто пъти, става истина. Ходи после се оправдавай. Но с тези избори народът им даде да разберат, че иска да ни има, не иска да ни изчегъртат."

И посъветва хората си: "Обирайте си думите. Царят навремето казваше: Бъдете господари на мълачнието. Ние нека да бъдем господари на изразите. Виждате, една дума – изчегъртване, как са забива в съзнанието и възпалява цялата партия."

Съвсем неясно Борисов коментира перспективите за бъдещи политически съюзи след предсрочните избори: "Към нашите идеологически партньори също трябва да се опитваме да намерим някакъв път. Ако народът пак така ни подреди, не е хубаво отново да сме в ситуация на крайна враждебност. Както господ е казал: Обичай врага си. Показвайте направеното и обяснявайте как ще махаме гишетата, че ще модернизираме държавата ... Пълна мобилизация, добронамерено, но твърдо, за да можем да устоим евроатлантическите си позиции."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата