Quantcast
Борисов: Има ли надежда? Няма! Положението е "Чук и танц"! | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов: Има ли надежда? Няма! Положението е "Чук и танц"!

Премерът представи резултатите от виртуалния Европейски съвет
22 349

Благодаря на българите, които спазват наложените ограничителни мерки, вярват на лекарите си и на щаба. Горд съм със сънародниците ми. Това заявих след заседанието на Европейския съвет, което се проведе чрез видеовръзка. Пореден съвет на тема коронавирус, външните ни граници и отношенията ни с Турция. Тепърва ЕС ще търси общо решение за справяне със социално-икономическите последници от разпространението на коронавируса. Когато става въпрос за пари - трудно ще се намери решение между богатите страни в ЕС и държавите от Централна и Източна Европа. България реагира навреме на опасността от вируса. В други държави обаче мерките закъсняха и всички виждаме последиците. Надявам се това да е показало на всички онези, които и на 3 март се шегуваха с вируса, че сме постъпили правилно. Ще бъдат направени два бързи теста на представителна извадка от 1000 души в рамките на две седмици. Около това се обединиха експертите от Националния щаб и Медицинския съвет. Това ще покаже как ще се развие заразата, как се натрупва имунитет и кога ще е пикът.

Posted by Boyko Borissov on Thursday, March 26, 2020

В пространно включване в 22 часа премиерът съобщи какви са бъдещите планове за борба с епидемията от коронавирус. По същество - ще се правят контролни изследвания на таргет групи от полицаи и шофьори с оспорваните бързи тестове, за да се види дали имат вече антитела и дали са прекарали безсимптомно заболяването. Това ще даде насоки на Щаба и правателството как да действат занапред. Всъщност без да го артикулира ясно, Борисов се намеси в изострения спор между щаба и медицинския съвет за т.нар. бързи тестове. Щабът, както заяви проф.Мутафчийски, смята, че те имат само търговска стойност, тъй като са едва 30% надеждни. Но съветът настоява да се правят. Затова тази вечер са решили да направят поне два пъти изследвания на таргет групата от шофьори и полицаи с бързи тестове, докато се появят надеждните. Това се очаква да е факт в края на май.

Борисов обяви взетите нови решения за ограничаване на коронавируса на днешната видеоконферентна връзка Европейски съвет, който завърши късно вечерта.

"Говорихме за коронавируса, външните граници на ЕС и отношенията с Турция. Аз накрая казах: Колеги, разболяват се хора, умират хора. Има ли лекарство – няма, има ли ваксина – няма. Има ли надежда – няма. Нито един от тестовете не е надежден. Разбрахме се ЕС да препоръча мерки за всички държави членки. Както помогнахме на Албания,  да помогнем и на Хърватия. Говорихме за предпазните облекла. Българските са от високо качество, виетнамските се  мокрят”, каза Борисов. И допълни, че утре(петък) ще има тристранка, за да се приеме формулата 60:40 за финансиране на бизнеса от държавата и фирмите.

“Българските пенсионери ще получат близо 50 милиона за коледните (?) празници. Положението е “Чук и танц.” Тъй му казват докторите”, рече премиерът. Всъщност новият термин е на известния блогър Томас Пуейо. Смисълът е, че с карантината като с чук се удря кривата на заразата, а вирусът си танцува отдолу.

“Намерихме прекрасно решение, за да спре темата за бързите тестове. Мерките ни помагат да овладеем кривата, за да не стига до пик и да се напълнят болниците. Ще направим хиляда бързи теста на определени групи - шофьори, полицаи и други, както препоръчва СЗО. Тогава от тази представителна извадка ще разберем. Ще разберем колко са заразени, колко са прекарали болестта без да разберат. След две седмици пак ще им направим тест, за да разберем с колко са се увеличили заразените и колко са се излекували. Статистиката ще ни каже след колко време ще дойде пикът, след колко време ще дойде платото. С това ще изчезне въпросът дали трябва да тестваме 100 000 или 300 000. Поръчали сме 1 милион теста. Но след време ще трябва да тестваме по 25 000 на ден през април и май. Имаме 2000 дарени теста, за да не мисли някой, че от тях може да направи пари”, продължи премиерът.

За България не се предвиждат никакви средства, каза той в отговор на журналистически въпрос. “За никого не са предвидени никакви средства. Всяка държава сама решава своите въпроси. Първо ще се намерят решения за Еврозоната, за която толкова много плашеха в България. Държавите, които не са в Еврозоната, ще могат да си печатат пари. България няма да може да прави и това. Към днешната дата няма проблем с парите. Но ще трябват трилиони за възстановяване на икономиките. Днес германските заводи за автомобили спряха, а после спряха и българските заводи, които правят части за тях. Според мен 10-14 дни ще се водят двустранни разговори с държавите донори. Трудно ще се организира финансирането. Когато техните работници - в Германия, Италия, Франция и др. - спрат да работят, не може да се говори за допълнителни пари. Европейската солидарност съществува, защото имаме фондове, от които харчим пари за апаратура и пр., но въпросът е как след това при липсата на европейски бюджет за дълъг период ще бъдат осигурени пари. Зелените коридори за товарния транспорт съществуват и работят все по-добре,” разясни Борисов.

Борисов каза, че "след удара в гърба" от президента Румен Радев (ветото над текстове от Закона за извънредното положение) вече не разговаря всекидневно с него.

"Никой не може да каже колко ще трае кризата. Представяме си месец-месец и половина, защото така ни се иска", продължи той.

На въпрос кой ще плаща осиуровките по формулата 60:40, той каза: "Утре ще дебатираме. Всяка стотинка пресмятаме. Колко години се криха осигуровки, колко години се правеха на сив сектор, колко години не си плащаха? Кой му е виновен, че се е крил от държавата и е плащал осиуровки върху минимална заплата?"

“Оказа се, че има 400 000 европейци на туризъм - в Мароко, Кабо Верде... Ще товарим където има европейци да ги прибираме,” каза той по повод блокираните хора в чужбина, които не могат да се приберат.

 

 

 

104

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Още 5 недомислици в програмите за подкрепа на хората и бизнеса
Полицаи ще бъдат глобени за купон в заведение

17.02.2021

Обновена

1459 11
Германия затваря границата си с Чехия и австрийски Тирол

12.02.2021

Обновена

2172 22

Коментари

Страници

HUMANOID
снимка на HUMANOID

👍

Въпрос към ББ

Какво е положението с нашия Аналгин-хинин (Analgin-chinin)

Помага ли срещу COVID-19 или не помага ? 

 

Звън®
снимка на Звън®

Помага - дозата е 8 таблетки дневно, приемани анално в легнало положение.

Mars11
                   ОТГОВОР НА 2

Да. Петите ти трябва да гледат към тавана.

Звън®
снимка на Звън®

ОТГОВОР на 4

Много точно и професионално допълнение! При сегашното състояние на небето над северното полукълбо, препоръчително е левият крак да е ориентиран към Сириус от съзвездието Голямо куче. Десният нека сочи към Косите на Вероника. В това положение задръжте краката поне 16 минути, до пълно насищане на ректума с аналгино-хининовата оздравителна смес. За засилване на ефекта от медикамента, през цялото време не преставайте да произнасяте мантрата "Ом Мани Падме Хум".

bay Dragan

Със задник нагоре, или с уй нагоре?

Антей

 

Като сме на сексуална тема, тази сутрин

в известно здравно предаване на чужда телевизия,

 

показаха  нагледна таблица със секс - пози,  които се препоръчват в Германия

и други европейски държави - така че да се запази дистанцията то 1.5 м

и да няма дихание лице в лице.

 

Сигурно ги има из нета.  :)

 

 

бледият_конник

Най вероятно помага. Мой колега, жена му работи в дирекция на полицията, това беше преди 10 дена, ми каза да търся аналгин хинин. Това се говори в МВР. Доколко е вярно, не знам. 

kirkorin

Слагайте тия илачи заедно с чашата вода вътре, че да хване ред😄

Hasta la vista

Антей, никви такива секс пози! Изпълнявайте препоръката на генерала - секс може да правите, но само по един! Сигурна работа! Гарантира 100% защита от коронавируса, както и от венерически заболявания и HIV...Следвайте съвета ако толкоз много държите да имате некакъв сексуален живот, а ще нормализирате нещата след като отмине карантината...Тогаз можете да ходите при любовника/любовницата и без бележка от съпруга/съпругата...

Каубой
снимка на Каубой

😂

sega_reader

Въпрос към форума: Има ли нормален човек, който може да изтърпи словоблудството на ТОЯ ?

Сменяш канала веднага, освен ако не си повреден гербер.

аман бе

Едновременно или през 3 часа?

аман бе

И на другия канал пък от същото...

The Pal
снимка на The Pal

Няма ли някъде лог на ттова заседание ? Интересно ми е какво е окнало нащо нещо ... онлайн ;)

Su38

Хммм.. Ако ЕК дава пари - лошо... Още дълго ще ни държат във военно положение...

Ако са малко - ще му отпуснат края.

VBA...

Що ми се струва, че ако беше военно положение, всичко щеше да бъде по-инъче.

nobody2

ся мое да си драскаме квот си искаме. бацо хлесна гешо по бръснатата тиква; а плоскоглав младенчо мисли нова декларация.

Evasion

Нищо не разбрах...

F1F1

щот си неумен, шменти капели станало чук и танц

Baskerville
снимка на Baskerville

Словесната диария на Бойко Борисов- епизод 2037.

Luckbox

Оф, не, тоя просташки изказ, тази разпиляна мисъл, тая противна тактика все да се атакува някой друг - вече наистина не е забавно. Утехата поне е, че е пътник. И веднага въпросът - кой ще е след него. Гнусни комунета или пишман патриоти? Или поредният спасител? Ужас. Призлява ми като си помисля. 

Michael
снимка на Michael

Ок, командват ни отвън, нашичкия само се прави на важен (както винаги), но аз се притеснявам от играта на външните - увлякоха се да си играят на пари и забравиха, кой печели от техните грешки накрая...

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Имах усещането, че гледам онлайн екранизираната версия на вица за Мирча Кришан и краставицата.Те го питат едно, Той отговаря за съвсем друго.Все за Неговата си ''краставица''.Усеща се обаче разколебаване в твърдата Му линия спрямо бизнеса и утре ще Му е ден за отстъпление от т.н. ''мерки''(бутафория и водевил), обявени до сега.Започва да долавя (без да разбира), че ще го залее вълна от фалити на фирми, следователно и огромна безработица, която ще го помете.Затуй ще прави лъжливи финтове и плонжове за да оцелее.С твърде бледи шансове за успех.

Su38

Ами... просто е разочарован, че няма пари от ЕК... Няма откъде да се краде, а и сметка ще дойде сигурно...

На всичкото отгоре проклетият президент го прекара.

 

Шлифера

 „Борисов каза, че "след удара в гърба" от президента Румен Радев ......“
 
Та по тоя повод ВИЦА за БАРБА Ганьос(БаХу)  със страшният номер. ........    цял живот всички и за всичко са виновни  сал той е непорочен и в бяло!!!!!...............    .....    .....
《„Излиза той на манежа, целият в бяло –..... бял фрак, бял цилиндър, бели ръкавици, бели обувки и бели чорапки, – ....оркестърът свири туш, над манежа се издига огромен бял балон, той вади бял пистолет, прожекторите гаснат, той стреля, балонът пуква, прожекторите светват –..... целият цирк в  л@йн@, само той в бял фрак, бял цилиндър, бели ръкавици, бели обувки и бели чорапки…оркестърът свири туш.....“》

HBK

Премиерът правилно е разбрал аксиомите (а вероятно и директивите).

 

1. Не можем да се борим с епидемиите (и другите природни бедствия). Можем само да ги констатираме и ... приемем.

 

2. Тотална карантина е невъзможна. Същото се отнася и за масовото (поголовно) тестиране..

 

2. Колкото по-радикални са „мерките”, толкова по-големи са пораженията. Не само върху икономиката, но и върху здравеопазването (а от там и върху здравето на хората).

 

А за нас остават размишленията. В момента преживяваме поредната епидемия. ПРИНЦИПНО, тя по нищо не се различава от всички минали епидемии. Каса се за сезонна респираторна вирусна инфекция (вироза, грип – все тая) и мерките за превенция и лечение са ПРИНЦИПНО същите: С лечение – за 7 дни, без лечение – за една седмица. Болшинството хора ще преживеят – с мерки или без мерки.

 

В реакциите ни, не само нашите, но и на Световната общественност, обаче има съществени различия. Но затова друг път. След порция добър СЪН.  Което и пожелавам на всички Форумци.

Stern

Не го мислете хитрото Баце.

Ще опоска резерва, ще ни набълбука със заеми покрай кризата и после ще хвърли пешкира и ще злорадства отстрани срещу кабинета на президента, оставен без верен ход.

Защото знае, че никой няма да му потърси сметка. И може да си почине година-2 докато му понапълнят резерва за да се върне като Боко-4.

F1F1

бааа, уморените коне ги мишобирират

VBA...

Преди да заспя, искам да се тествам за 8,60 лв.

Boris Hide
снимка на Boris Hide

Олигофрен,в Германия затворили фабриките...не глупако,пълни са им складовете със фарове и ги боли г"за за цехчето в БГ.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш