Медия без
политическа реклама

Борисов: Да сме подготвени за възможно най-тежко развитие с COVID 19

Двойно се вдигна цената на клиничната пътека и в нея ще влиза PCR тест при прием в болница и лечение

03 Юли 2020Обновена
Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов заговори за възможно най-тежко развитие със ситуацията около COVID 19. Това стана ясно от официално правителствено съобщение.

От него става ясно, че министър-председателят Бойко Борисов е провел работна среща с Националния оперативен щаб, на която "е обсъдена актуалната епидемична обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и мерките за поддържане на готовността на болниците да приемат и лекуват пациенти с новия вирус".

Здравният министър Кирил Ананиев докладвал на премиера Борисов, че на насрочена среща с Българския лекарски съюз ще бъде дискутирана корекция на цената на клиничната пътека за COVID-19. Целта била финансирането й да е адекватно на полаганите грижи от медицинските екипи. Продължава да се обсъжда  и възможността цените на всички клинични пътеки да бъдат завишени с такава сума, че с нея да може да се покрива входящият тест за коронавируса на пациентите при постъпване в болница, независимо с какво заболяване, а не да е за сметка на болния или на лечебните заведения.

"Засилваме готовността на болниците за лечение на българите с коронавирус. Трябва да свикнем да живеем с новата болест и да сме подготвени за възможно най-тежкото развитие на ситуацията", заяви по време на срещата министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителственият пресцентър

Премиерът разпоредил "на здравния министър и на щаба да продължат изключително внимателно да следят и анализират данните на заболеваемостта у нас с цел възможно най-добра реакция на здравната ни система за опазване на здравето и живота на българските граждани".

Двойно се увеличава цената на клиничната пътека за лечение на COVID- 19. Тя вече става 1200 лв. Това стана ясно само минути след изявленията на Борисов и след среща между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса. Увеличават се цените и на клиничните пътеки за инфекционите заболявания. Средствата ще се вземат от резерва на Касата, съобщава Би Ти Ви.

В клиничната пътека ще се включва и PCR тест при приемане в болница и лечение. На този етап тестването за хоспитализация не е задължително и не се предвижда да се въведе за всички лечебни заведения.

Предстои да се въведат по-голяма гъвкавост в лечението на пациентите с коронавирус - възможната промяна ще е насочена към това в кой период от заболяването да се хоспитализира пациентът или да се изписва от лечебното заведение. Увеличава се и клиничната пътека за естествено раждане.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?